Skip to main content

Κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια ετοιμάζει η Ιταλία – Τι θα πουν Ντράγκι – Μητσοτάκης στη Ρώμη

Η Ιταλία αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο  τη μείωση παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Έφτασε το 50% και τις επόμενες ημέρες, αν κρίνει κανείς από την μέχρι τώρα πορεία, είναι πιθανό να αυξηθεί.

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ντράγκι θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν πρέπει να κηρυχθεί η κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια. Να ζητηθεί δηλαδή από όσες βιομηχανίες θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί προσωρινά η χρήση άνθρακα, όπως και η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών.

Όπως γράφει ο τύπος, πάντως, στην φάση αυτή η Ιταλία  εισάγει καθημερινά από την Αλγερία σχεδόν το διπλάσιο φυσικό αέριο από εκείνο που αγοράζει από την Μόσχα.

Τι είπαν Ντράγκι-Σολτς καθοδόν προς Κίεβο;

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κινείται δυναμικά  σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ρώμη αποθηκεύει αέριο (έχει φτάσει στο 53% των συνολικών δυνατοτήτων της) αλλά θεωρεί πιο σημαντική την συντονισμένη κίνηση, προς αυτή την κατεύθυνση απ΄όλα τα μέλη της Ένωσης.

Η La Repubblica, παράλληλα, γράφει ότι  στο τραίνο που τους μετέφερε στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατάφερε να μεταπείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα  ευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.

«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να του είπε ο Ντράγκι. Και ο καγκελάριος, κατά την εφημερίδα της Ρώμης, συμφώνησε ότι -όντως- η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίου είναι πολιτικής φύσεως.

Μητσοτάκης – Ντράγκι στη Ρώμη

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στην κρίσιμη αυτή φάση θα επαναφέρει δυναμικά το θέμα της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου στην κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Κάτι που αναμένεται να συζητήσει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ρώμη, λίγες ώρες πριν την σύνοδο, την Τετάρτη το βράδυ. Με κύριο στόχο και τον περιορισμό της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.