Skip to main content

Μήνυμα για νέες ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη 
[email protected]

Διατηρείται το «ράλι» στο κόστος παραγωγής, το οποίο συμπαρασύρει τις τιμές παραγωγού και βέβαια μετακυλίεται στο ράφι.

Η πορεία του δείκτη εισροών και εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία -που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή- τον Απρίλιο υποδηλώνει ότι κύμα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής δεν δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, τουναντίον σημαίνει ακόμα έναν γύρο ανατιμήσεων στο καλάθι του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος παραγωγής τον Απρίλιο κατέγραψε αύξηση 25,4% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Απριλίου 2021 με τον Απρίλιο 2020. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το περσινό Απρίλιο οι τιμές στα λιπάσματα εμφανίζουν αύξηση κατά 57,6% ,ενώ οι ζωοτροφές έχουν επιβαρυνθεί κατά 24,9%. Το κόστος ενέργειας και τα λιπαντικά σημειώνουν άνοδο 46,2%, ενώ κατά 10,1% είναι αυξημένα τα γεωργικά φάρμακα.

Εξίσου ανοδικά κινήθηκαν τον Απρίλιο και οι τιμές παραγωγού, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 20,3%. Η ανοδική πορεία στις τιμές παραγωγού οφείλεται στην αύξηση κατά 23,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας φρούτα κατά 29,7%. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κτηνοτροφικά φυτά κατά 34,8% και οι πατάτες και σπόροι κατά 32,3%, ενώ και το ελαιόλαδο καταγράφει αύξηση κατά 18,4%. Στη ζωική παραγωγή σημειώνεται αύξηση στις τιμές του κρέατος κατά 14,2% και κατά 17,7% στα ζωικά προϊόντα.

Σε αναμονή

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή της γνωστοποίησης από την κυβέρνηση του τρόπου διάθεσης των κονδυλίων στήριξης κατά των πληθωριστικών πιέσεων, μετά και το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν για πληρωμή ενισχύσεων αγροτών από τα κράτη-μέλη μέσω των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να προαναγγέλλει επίσημα τη μεταφορά πόρων από τον β’ πυλώνα για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προτεραιότητα σε αυτά τα κονδύλια θα έχει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι εντός του Ιουνίου να προωθηθούν τα μέτρα στήριξης.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα πακέτο περί τα 100 εκατ. ευρώ που μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει από τον κοινοτικό κουμπαρά, ωστόσο επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί το ακριβές ύψος το ποσού που θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Εφάπαξ ποσό

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 20 Μαΐου, πρότεινε ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ούτως ώστε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό σε αγρότες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής που επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών. Επιλεγμένοι αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν έως 15.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα. Με βάση την κοινοτική ντιρεκτίβα, οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.