Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Την ανάγκη να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, που σαρώνει την Ευρώπη, αναγνώρισαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Και οι δύο πάντως σημείωσαν πως αυτό θα πρέπε να γίνει με τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
Ο Κρίστιαν Λίντντερ υπογράμισε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική εβδομάδα για την Ελλάδα, αφού θα έχουμε την απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο υπάρχουν και προκλήσεις, όπως σημείωσε. Μεσοπρόθεσμα μία πρόκληση είναι και το χρέος, για το οποίο όμως δεν υπάρχει κάποιος φόβος αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά τη μεγάλη πρόκληση που απασχολεί σήμερα όλη την Ευρώπη, αυτή του πληθωρισμού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως σημασία έχει να στηριχθούν τα νοικοκυριά, αλλά χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Για την ενεργειακή κρίση ειδικότερα, είπε, πως η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι εθνικό πρωτίστως θέμα. Ναι μεν υπάρχει κάποιος συντονισμός στην Ευρώπη και μπορεί αυτός να λειτουργήσει θετικό, αλλά είναι θέμα της κάθε κυβέρνησης το πώς θα απαντήσει. Ερωτηθείς δε για τη ρήτρα διαφυγή επεσήμανε πως δεν θα πρέπει η παράτασή της να λειτουργήσει ως άλλοθι στα κράτη – μέλη να ξεφύγουν, αφού θα πρέπει να «επιστρέφουμε σιγά – σιγά στη δημοσιονομική κανονικότητα».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως είναι απαραίτητη η δημοσιονομική ευελιξία, όχι όμως η δημοσιονομική ανευθυνότητα. «Οφείλουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε επίσης ότι στο σημερινό «ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε», κάτι που πιστοποιούν και οι αξιολογήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων, αξιολογήσεις με μετρήσεις και όχι απλές περιγραφές.
«Ενδεικτικά σημειώνω ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 1ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μεγάλη αύξηση, σημαντικά υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Ενώ συνεχίζει να επιτυγχάνει σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Σημείωσε ακόμη πως η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας «αναγνωρίζει την υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και δυναμική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Οικονομική πολιτική που εδράζεται στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιδεικνύει μεταρρυθμιστική συνέπεια και έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό».
Το οικονομικό επιτελείο όπως τόνισε στην παρούσα – ευρύτατα δυσχερή – συγκυρία, επιδιώκει την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε ωστόσο ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να καλύψει το κόστος της σημερινής κρίσης, για αυτό και απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. «Απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών» κατέληξε.