Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Το ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε σήμερα το πρωί στα 1,0438 δολάρια που είναι το χαμηλότερο από τα μέσα Μαΐου.
Το δολάριο από την άλλη πλευρά, επωφελείται επί του παρόντος από το καθεστώς του «ασφαλούς καταφυγίου». Οι επενδυτές βλέπουν το δολάριο ως έναν τρόπο αντιστάθμισης έναντι του παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού, λέει ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος στη Deutsche Bank, στο Λονδίνο.
Οι εικασίες για απότομες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενισχύουν επίσης το δολάριο. Ακόμη και η αντιστοιχία ένα προς ένα μεταξύ του ευρώ και του αμερικανικού νομίσματος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της Ευρωζώνης; Το κορυφαίο νόμισμα στον κόσμο, το δολάριο, γίνεται ολοένα και πιο ακριβό, ενώ το ευρώ φλερτάρει συνεχώς με τα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Πριν από περίπου ένα χρόνο, το κοινό νόμισμα ισοδυναμούσε πάνω από 1,20 δολάρια. Οι ειδικοί αναμένουν τώρα από την Fed να σφίξει τη νομισματική πολιτική με ταχείς ρυθμούς για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί, δεν είναι καν στάσιμος. Εξακολουθεί να αυξάνεται και είναι πιθανό να δούμε νέα άνοδο τον Ιούνιο», εκτιμά η Ανέτα Μαρκόβσκα, ειδική στις χρηματοοικονομικές αγορές στην επενδυτική τράπεζα Jefferies. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι σε ένα σημείο καμπής, αναγκάζοντας τη Fed να στραφεί σε υψηλότερη ταχύτητα και να επιταχύνει τη νομισματική σύσφιξη», προσθέτει.
Οι συνέπειες ενός αδύναμου ευρώ
Αν και η ΕΚΤ αποφάσισε τώρα να ξεκινήσει την ανατροπή των επιτοκίων, η Fed έχει ήδη λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού. «Η αμερικανικήΟμοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα το δολάριο να έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στις αγορές συναλλάγματος, ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης: Οι επενδυτές που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους επενδύουν τα χρήματά τους σε δολάρια», γράφει η γερμανική Tagesschau. Πόσο χαμηλά μπορεί να υποχωρήσει το ευρώ; Ο Βενσάν Μορτιέ, επικεφαλής αναλυτής στην μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης της Ευρώπης, Amundi, είχε προβλέψει, μιλώντας στους “Financial Times” πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ θα φτάσει φέτος στο ένα προς ένα. Άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο απαισιόδοξοι για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Για παράδειγμα, ο Σαμ Ζιφ, ειδικός σε συναλλαγές νομισμάτων στην αμερικανική τράπεζα JPMorgan Private Bank, είπε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι δεν είναι αυτό το κυρίαρχο σενάριο, αν και δεν το αποκλείει.
Καλό για τη Γερμανία
Σύμφωνα με ειδικούς, ένα φθηνό ευρώ συμφέρει ιδιαίτερα τη γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, επειδή τα προϊόντα στο εξωτερικό γίνονται φθηνότερα. Οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρωζώνης, από την άλλη πλευρά, γίνονται πιο ακριβές. Στο πλαίσιο αυτό,η ζήτηση για εγχώρια αγαθά θα πρέπει να αυξηθεί, κάτι που θα μπορούσε να έχει τονωτικό αποτέλεσμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν όμως σοβαρά μειονεκτήματα. Είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην τρέχουσα κατάσταση των υψηλών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών: Στην αγορά πρώτων υλών, ειδικά στην αγορά πετρελαίου, οι πληρωμές γίνονται συνήθως σε δολάρια. Εκτός από τις τιμές, που αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως ανεβαίνουν, το αδύναμο ευρώ έχει πρόσθετη αρνητική επίδραση. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
«Το ευρώ θα μπορούσε σύντομα να συνεχίσει να πέφτει αν η fed –όπως αναμένεται – αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη», λέει ο αναλυτής της IG, Σάλαχ-Εντίν πουχμίντι. «Αλλά μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια αύξηση 75 μονάδων βάσης δεν αποκλείεται πλέον». Εάν η Fed προχωρήσει σε αυτό το βήμα, το ευρώ είναι πιθανό να υποφέρει ακόμη περισσότερο.