Στο βάλτο που γέννησαν οι προσδοκίες για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση, θα ποδοπατηθούν σχεδόν όλοι πλην των ελαφρώς τραυματισμένων “ελεφάντων”. Η δε αγορά της Αθήνας έχει να αφομοιώσει αρκετά και δυστυχώς μεταχρονολογημένα.
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα αφού η πτώση στη Wall Street έφτασε σε ένα επιβεβαιωμένο ορόσημο της κατάστασης που αναφέρεται ως bear market και οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε υψηλό δύο δεκαετιών υπό τους φόβους ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ωθούσαν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της αγοράς της Νέας Υόρκης με μεταβολές της τάξης του +1% ειδοποιούν για ανοδική αντίδραση στις αμερικανικές αγορές αργότερα σήμερα ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες επίσης προανήγγειλαν κέρδη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης στις 10:00.
Στην αρχή των συναλλαγών στην Ασία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Δημοσίου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,3828% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 3,371% τη Δευτέρα.
Η απόδοση δύο ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των εμπόρων για υψηλότερα επιτόκια της Fed, έφτασε το 3,4002% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 3,281%.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παρέμεινε σταθερό στα 1,0407 δολάρια, έχοντας χάσει 3,04% σε ένα μήνα, ενώ ο δείκτης του δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ανέβηκε στις 105,19.
Το Bitcoin υποχώρησε περίπου 4,5% σήμερα στα 21.416 $, ένα νέο χαμηλό 18 μηνών, επεκτείνοντας την πτώση κατά 15% της Δευτέρας, καθώς οι αγορές κλονίστηκαν από την αναστολή των αναλήψεων από τον δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius.
Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -3,83%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -3,16%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -3,45%. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -4,46% και στον μήνα υποχώρηση -3,62% με ετήσια απόδοση -3,26%. Έδωσε στον FTSEΜ πτώση -3,61%, όταν στον μήνα έχασε -3,63% ενώ στο έτος χάνει -8,86%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες, με βουτιά -8,12%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -7,22%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -1,31%.
Πριν το άνοιγμα τη Δευτέρα στη Wall Street ακόμα και η παραδοσιακά αισιόδοξη σχολή των αμερικανών αναλυτών όπως ο Dr Ed Yardeni ειδοποιούσαν: “Το να εναντιώνεσαι στη πολιτική της Fed όταν καταπολεμά τον πληθωρισμό δεν είναι καλή ιδέα είτε προσεγγίζεις την αγορά σαν contrarian επενδυτής είτε όχι. Εξακολουθούμε να αναμένουμε να δούμε τη χρηματιστηριακή αγορά υψηλότερα το επόμενο έτος, πιθανώς σε νέα υψηλά. Αλλά προς το παρόν, ενώ υπάρχουν σίγουρα πολλές ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς για μακροπρόθεσμους επενδυτές, δεν υπάρχει βιασύνη να τις πραγματοποιήσετε. Πρέπει να περιμένουμε να κορυφωθεί ο πληθωρισμός και να ολοκληρώσει η Fed τον κύκλο σύσφιγξης της για την επανέναρξη της τρέχουσας ανοδικής αγοράς ή, εναλλακτικά, την έναρξη της επόμενης ανοδικής αγοράς. Σε περίπτωση που ο S&P 500 πέσει 20% κάτω από τον ρεκόρ υψηλών από τις 3 Ιανουαρίου φέτος”. Την Παρασκευή, ήταν 18,2% κάτω από το ανώτατο αυτό όριο. Αλλά χθες ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης του κόσμου έφθασε 21% χαμηλότερα με την απόδοση του 10ετούς αναφοράς 19 μονάδες βάσης ψηλότερα. Τα δε χρηματιστήρια του ευρώ είδαν στο κλείσιμο τους δείκτες τους να υποχωρούν από -2,4% και πάνω.
Τα παραπάνω είναι αρκετά για να προσδώσουν στις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών αρνητική φόρτιση έναντι του ρίσκου σε μετοχές μιας οικονομίας που μπορεί να έχει αξιοπρόσεκτους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω του τουρισμού μετά από δυο χρόνια διακοπών αμερικανών και ευρωπαίων υπό όρους και περιορισμούς, αλλά παράλληλα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης… του πληθωρισμού που ροκανίζει κέρδη και μερίσματα.
Υπάρχουν αρκετά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα των συναλλαγών αν και η βιαιότητα της πτώσης των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου. Ως γνωστό αφορά τη λήξη κάθε είδους παράγωγου προϊόντος. Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μπλε Κέδρος στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τιμή εκκίνησης τα 2,25 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύεται επίσης από σήμερα η Καρέλιας (11 ευρώ) ενώ την Παρασκευή η μετοχή της ΚΟΥΕΣ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 15 λεπτών ανά μετοχή. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η μόνη προγραμματισμένη ανακοίνωση αφορά τον ΑΔΜΗΕ το απόγευμα της Τετάρτης 15/6. Επίσης την Παρασκευή στο κλείσιμο της ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx.
Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -3,83%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -3,16%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -3,45%. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -4,46% και στον μήνα υποχώρηση -3,62% με ετήσια απόδοση -3,26%. Έδωσε στον FTSEΜ πτώση -3,61%, όταν στον μήνα έχασε -3,63% ενώ στο έτος χάνει -8,86%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες, με βουτιά -8,12%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -7,22%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -1,31%.
Μετά από αυτά οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, που έγιναν χωρίς γνώση του φινάλε των συναλλαγών στη Wall Street, είναι εντός του πνεύματος των ημερών. Αφού συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και χθες. Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αποκάλυψε το δρόμο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κατά 25μβ τον Ιούλιο και πιθανότατα 50μβ τον Σεπτέμβριο, εφόσον δεν έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός, πράγμα μάλλον δύσκολο. Το σκηνικό που διαμορφώνεται, οδήγησε την Ελληνική 10ετία σε νέα αύξηση, όπως και όλες τις Ευρωπαϊκές Κρατικές αποδόσεις. Παράλληλα, τα στοιχεία από τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενδέχεται να επηρεάσουν την επιθετικότητα της FED στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στενεύουν τα ανοδικά περιθώρια του ΓΔΧΑ”.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης μεταξύ άλλων σχολίασε την τεχνική εικόνα: “Τεχνικά, η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές “χάσμα” μεταξύ 879 – 885 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί πλέον την κυριότερη αντίσταση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, με τους χαμηλούς τζίρους που σημειώθηκαν από την αρχή του μήνα και η πτώση που ακολούθησε ενεργοποίησε όλα τα τεχνικά σήματα πωλήσεων από τους κινητούς μέσους και τον MACD.
Από το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική Αγορά εκ νέου, μετά και την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σημείο αναφοράς πλέον για τους αγοραστές είναι οι 850 μονάδες, που αποτελεί και το τελευταίο “προπύργιο”, πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει να δοκιμάσει τα φετινά χαμηλά του Μαρτίου, λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Δεν είναι μόνο η ταραχή στο κρανίο ορισμένων ηγετών σε χώρες με διαφορετικά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δημοκρατίας, καθεστώτα που βάζουν σημαντικά εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη ή σε κατά τόπους οικονομίες, βασανίζοντας ή εξοντώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια και ίσως χειρότερη έχει εγκατασταθεί στο κρανίο πολλών ισχυρών διαχειριστών κεφαλαίων, με δύναμη επηρεασμού της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Που είναι η ταραχή στο κρανίο; Στις συνεπαγωγές που επέλεξαν.
Πρώτη και φαρμακερή για τις αγορές ομολόγων η εκτίμηση πως αυτή η μέτρηση θα αναγκάσει τη Fed αντί των 50 μονάδων βάσης, να αυξήσει κατά 75 τα επιτόκια στη συνάντηση της FOMC του Ιουνίου. Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στις αποδόσεις των διαφόρων σειρών ομολόγων ΗΠΑ κατάφεραν πάλι, να βγουν πάνω από της δεκαετίας οι αποδόσεις για τη διετία και άρα… επανεμφανίστηκε ο μπαμπούλας της ύφεσης. Γιατί όταν αναστρέφεται η καμπύλη των αποδόσεων και η τριετία προσφέρει καλύτερη απόδοση σημαίνει πως αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο ρίσκο και έρχεται βροχή έρχεται μπόρα.
Η ταραχή των επαγγελματιών είναι αποτέλεσμα δυο κυρίως παραγόντων. Πρώτον είχαν καλομάθει, καθώς παντού εκτός της Αθήνας τα χρηματιστήρια ανέβαιναν επί χρόνια, βοηθούμενα από τις χαμηλότατες αποδόσεις των αγορών ομολόγων. Τις κρατούσαν κοντά στο μηδέν οι Κεντρικές Τράπεζες. Δεύτερος παράγοντας ήταν η κατακρήμνιση της εμπιστοσύνης των αγοραίων έναντι των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό από την πλευρά της Fed αλλά και της ΕΚΤ. Όλες τις καθησυχαστικές παρεμβάσεις τους διέψευδε ως και την Παρασκευή η πραγματικότητα σταθερά, αποκαλύπτοντας την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων. Με αυτά εξηγείται η πρόσφατη τάση φυγής από το ρίσκο που είχε χαρακτηριστικά συναλλαγών κάτω από υψηλή συναισθηματική φόρτιση σε παγκόσμια κλίμακα.
Έτσι οι αμερικανικές μετοχές βυθίστηκαν τη Δευτέρα, με τον S&P 500 να περνά σε κατάσταση bear market, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι αναμενόμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχασε 151,23 μονάδες ή 3,88%, για να κλείσει στις 3.749,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 530,80 μονάδες ή 4,68%, στις 10.809,23 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 876,05 μονάδες ή 2,779%, στις 30.516,74 μονάδες. Όλοι οι κύριοι κλάδοι του S&P ήταν σημαντικά χαμηλότερα, με μόνο δέκα τίτλους σε θετικό έδαφος. Σφοδρές ήταν οι απώλειες στην τεχνολογία με τίτλους όπως οι Apple Inc, Microsoft Corp και Amazon να πιέζονται ιδιαίτερα.
Παράλληλα οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και ένα βασικό μέρος της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, από την ανησυχία ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να ανακόψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα πλήξουν την οικονομία.
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, με τους επενδυτές να βλέπουν τώρα ακόμα και αύξηση 75 μονάδων βάσης με πιθανότητα 21%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ πτώση εμφάνισαν από το άνοιγμα οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,41% στις 412,52 μονάδες. Οι μετοχές του τομέα των ταξιδιών και της αναψυχής εμφανίζανε απώλειες πάνω από 2%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 1,53% στις 7.205,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2,43% στις 13.427,03 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε πτώση 2,67% στις 6.022,32 μονάδες. Τα χρηματιστήρια στην περιφέρεια του ευρώ συντονίστηκαν με τον ιταλικό FTSE MIB στο -2,79% και τον IBEX στην Ισπανία με πτώση 2,47%
Από το μακροοικονομικό πεδίο η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, αφότου κατέγραψε στασιμότητα τους δύο προηγούμενους μήνες. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, παρότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,1%.
Στα ομόλογα, η απόδοση του γερμανικού bund σκαρφάλωσε στο 1,535% τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, ενώ η απόδοση του 2ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, ανεβαίνοντας στο 1,028% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.
ΧΑ
Αργία
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η εκπνοή αλλά και η κάθοδος θα διατηρήσουν ψηλά το ενδιαφέρον
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 2117,41 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 23,25 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 61,92 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2117,41 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:37 και ήταν οι 2070,38 από 2137,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2078,74 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε φθάνοντας στα 20,117 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 10/6/22. Ενώ 19,25 μονάδες είναι η απόσταση του ΣΜΕ λήξης Ιουλίου που το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει κυρίαρχη σειρά και στα κλεισίματα αυτών των ΣΜΕ θα αποτυπώνεται η προσδοκία για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ενώ στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς θα συγκλίνει το κλείσιμό τους με αυτό του υποκείμενου δείκτη.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1457 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2115,50 μονάδες και κατώτερο τις 2069,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2074,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2077,25 από 2128,50, ενώ η σειρά απόκτησε 3383 από 3972 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 140 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2092,00 μονάδες κατώτερο τις 2053,00 και τιμή κλεισίματος τις 2059,50 από 2111,00 και η σειρά απόκτησε 773 από 791 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον επιτέλους αφυπνίστηκε. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον έφερε 180 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 29 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Ενώ και για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 9/6 στις 588,52 με πτώση -2,15%. Την Παρασκευή 10/6, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 562,64 μονάδων (-4,40%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 575,10 (-2,28%), και ανώτερο τις 575,69 (-2,18%), έκλεισε στις 567,37 με πτώση -3,59%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 31,224 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -4,86% απασχόλησε 10,929 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -3,08% 8,681 εκατ., η ΠΕΙΡ -3,78% απασχόλησε 1,725 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -3,24% απασχόλησε 5,051 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 573,50 από 594,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.
Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών προκύπτει και συγκρατημένη απαισιοδοξία που προκαλεί η δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Από την Eurobank Equities ειδοποίησαν: “Η αύξηση του πληθωρισμού και η πολιτική σύσφιξης συνεχίζουν να δημιουργούν ανησυχίες και να επηρεάζουν τη διάθεση για ρίσκο”. Ενώ από την Piraeus Sec. εκτιμούσαν: “Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει χαμηλότερα, λόγω της επίδρασης που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στις αποτιμήσεις. Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, θα αγοράζαμε ΟΠΑΠ που προσφέρει μερισματική απόδοση περίπου 11%”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου και Σεπτεμβρίου εκτός των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 6.477 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 94.052 από 96.249 και τιμή κλεισίματος στα 0,898 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 5.698 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 33.978 από 30.122.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4871 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,37 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 10.595 από 11.950. Διακινήθηκαν επίσης 1104 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 3148 από 2573 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 3874 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,955 ευρώ και έγιναν 22.890 από 23.202 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1378 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 3249 από 2290 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3353 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,09 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 22.946 από 25.382. Διακινήθηκαν 1075 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 4990 από 4058 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1842 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 611 από 585 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου της ΜΥΤΙΛ με 667 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 320 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Ιουνίου με 260 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo υποχώρησε με 8.489 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, με 3.200 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, με 2.600 για ΜΥΤΙΛ, με 1.188 συμβόλαια για ΚΟΥΕΣ, με 1116 για ΕΤΕ, και από 1000 για ΟΤΕ και ΜΟΗ, ενώ 312 συμβόλαια αφορούσαν την ΣΑΡ και 200 την ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα αφού η πτώση στη Wall Street έφτασε σε ένα επιβεβαιωμένο ορόσημο της κατάστασης που αναφέρεται ως bear market και οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε υψηλό δύο δεκαετιών υπό τους φόβους ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ωθούσαν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
Στην αρχή των συναλλαγών στην Ασία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Δημοσίου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,3828% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 3,371% τη Δευτέρα.
Η απόδοση δύο ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των εμπόρων για υψηλότερα επιτόκια της Fed, έφτασε το 3,4002% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 3,281%.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παρέμεινε σταθερό στα 1,0407 δολάρια, έχοντας χάσει 3,04% σε ένα μήνα, ενώ ο δείκτης του δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ανέβηκε στις 105,19.
Το Bitcoin υποχώρησε περίπου 4,5% σήμερα στα 21.416 $, ένα νέο χαμηλό 18 μηνών, επεκτείνοντας την πτώση κατά 15% της Δευτέρας, καθώς οι αγορές κλονίστηκαν από την αναστολή των αναλήψεων από τον δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius.
Στις 8:40 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,70%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -4,40%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,75%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,59%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας μειώθηκε κατά -0,92%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,77% και ήταν στις 528,58 μονάδες.