Skip to main content

Νέοι ψηφιακοί φόροι στον… ορίζοντα

Από την έντυπη έκδοση

Μια ακόμη απειλή για τις τιμές καταναλωτή διαγράφεται στον ορίζοντα. Κάποιες χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) απειλούν να επαναφέρουν τους δασμούς στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, η αξία της οποίας εκτιμάται κοντά στα 27 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η ψηφιακή αγορά, με την αλματώδη άνοδό της, εξαιρέθηκε από το είδος των δασμών που επιβάλλονται στο εμπόριο των φυσικών αγαθών. Όμως, τώρα κάποιες χώρες του ΠΟΕ, αν και λίγες, απειλούν με αναστολή της διεθνούς απαγόρευσης των ψηφιακών δασμών, ώστε να αντλούν περισσότερα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εάν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να ανανεώσουν το μορατόριουμ του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τότε ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή για τα προϊόντα που αγοράζονται μέσω της Amazon.com, για τις ταινίες στο Netflix, τη μουσική μέσω Apple και τα παιχνίδια στο Playstation της Sony.

«Εαν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση, τότε το Ιnternet θα πάψει να λειτουργεί όπως το ξέρουμε σήμερα» προειδοποιεί ο γ.γ. του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Τζον Ντέντον. Η ατζέντα του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργήθηκε το 1998, όταν οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των αγορών στο ψηφιακό εμπόριο. Οι χώρες-μέλη περιοδικά ανανεώνουν αυτή την απαγόρευση των δασμών στις συνεδριάσεις που γίνονται σε επίπεδο υπουργικό, με το θέμα αυτό να τίθεται και πάλι προς εξέταση στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Γενεύη.

Τώρα, κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και η Νότιος Αφρική, υποστηρίζουν ότι η τεράστια ανάπτυξη του Διαδικτύου δικαιολογεί μία επανεξέταση του μορατόριουμ για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το 2020 προσκόμισαν ένα έγγραφο που αναφέρει ότι το μορατόριουμ εμποδίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες στο να αντλούν έσοδα από την επιβολή δασμών σε τεχνολογίες, όπως εκτυπώσεις 3D, στατιστικά μεγάλων όγκων δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη.

Παρότι οι χώρες θα μπορούσαν να αντλούν έσοδα ύψους 280 εκατ. έως 8,2 δισ. δολαρίων υπό μορφή ετήσιων δασμών, οι νέοι ψηφιακοί φόροι απειλούν να πλήξουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αποσταθεροποίηση της ψηφιακής οικονομίας θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία κατά 6% την επόμενη δεκαετία.