Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Άμυνα με βοήθεια των ειδικών

Από την έντυπη έκδοση

Δεν είναι μόνο η ταραχή στο κρανίο ορισμένων ηγετών σε χώρες με διαφορετικά, σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δημοκρατίας, καθεστώτα που βάζουν σημαντικά εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη ή σε κατά τόπους οικονομίες, βασανίζοντας ή εξοντώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια και ίσως χειρότερη έχει εγκατασταθεί στο κρανίο πολλών ισχυρών διαχειριστών κεφαλαίων, με δύναμη επηρεασμού της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Με άλλα λόγια, στον βάλτο που γέννησαν οι προσδοκίες για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση θα ποδοπατηθούν σχεδόν όλοι, πλην των ελαφρώς τραυματισμένων «ελεφάντων». Η δε αγορά της Αθήνας έχει να αφομοιώσει αρκετά και δυστυχώς μεταχρονολογημένα.

Δεν ξεκινήσαμε να γράφουμε το σχόλιο πριν ανοίξει και η Wall Street, έχοντας κατά νου το κλείσιμο του S&P500 την περασμένη Παρασκευή στο – 2,9% και την άνω του 4% εβδομαδιαία πτώση των DAX και CAC, που χθες, χωρίς εικόνα συναλλαγών από τη Νέα Υόρκη, έχαναν πάνω από 2%. Τα ΣΜΕ, όμως, των βασικών δεικτών εκεί στις 10/6 ειδοποιούσαν για χθεσινό άνοιγμα στις ΗΠΑ με απώλειες της τάξης του 2%. Άρα η Αθήνα σταμάτησε τις συναλλαγές χωρίς να έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα η αντίδραση των θεσμικών, αφότου έμαθαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν είχε κορυφωθεί τον Απρίλιο και συνέχισε να σκαρφαλώνει επιμένοντας και τον Μάιο.

Που είναι η ταραχή στο κρανίο; Στις συνεπαγωγές που επέλεξαν. Πρώτη και φαρμακερή για τις αγορές ομολόγων η εκτίμηση πως αυτή η μέτρηση θα αναγκάσει τη Fed να αυξήσει κατά 75 αντί των 50 μονάδων βάσης τα επιτόκια στη συνάντηση της FOMC του Ιουνίου. Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στις αποδόσεις των διαφόρων σειρών αμερικανικών ομολόγων, κατάφεραν πάλι να βγουν πάνω από της δεκαετίας οι αποδόσεις για τη διετία και άρα… επανεμφανίστηκε ο μπαμπούλας της ύφεσης. Γιατί όταν αναστρέφεται η καμπύλη των αποδόσεων και η διετία προσφέρει καλύτερη απόδοση, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο ρίσκο και έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα.

Η ταραχή των επαγγελματιών είναι αποτέλεσμα δύο, κυρίως, παραγόντων. Πρώτον, είχαν καλομάθει, καθώς παντού -εκτός της Αθήνας- τα χρηματιστήρια ανέβαιναν επί χρόνια, βοηθούμενα από τις χαμηλότατες αποδόσεις των αγορών ομολόγων. Τις κρατούσαν κοντά στο μηδέν οι κεντρικές τράπεζες. Δεύτερος παράγοντας ήταν η κατακρήμνιση της εμπιστοσύνης των αγοραίων έναντι των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό από την πλευρά της Fed αλλά και της ΕΚΤ. Όλες τις καθησυχαστικές παρεμβάσεις τους διέψευδε η πραγματικότητα σταθερά, αποκαλύπτοντας την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων. Στα πρώτα 15 λεπτά ο S&P500 βούλιαξε χθες πάνω από 100 μονάδες ή 2,6%. Μια άμυνα χαραγμένη για κάθε ένα με βοήθεια ειδικών θεωρούμε πως είναι η δέουσα στρατηγική.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Η ανησυχία δεν είναι ανεξήγητη

Όταν ο άνθρωπος περνά μια ηλικία ασκώντας ως βιοποριστικό επάγγελμα του ρεπόρτερ σε τεχνολογία και αγορές, νομίζει ότι δεν μπορούν να τον εκπλήξουν πολλά πράγματα. Γιατί παλιά οι εργαζόμενοι σε κάθε έντυπο συνυπήρχαν και για κάθε γεγονός που ξεχώριζε είχαν ενημέρωση από πρώτο χέρι. Του κόσμου τα παράξενα είναι ξαναπαιγμένα, θα έλεγε κανείς. Αλλά όλα αυτά τα αράδιαζα εγώ… στον εαυτό μου! Για να καλμάρω μια ανεξήγητη ανησυχία. Εντάξει, μπορεί να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ειρήνη στην Ουκρανία το γεγονός πως βρίσκει πολλές αντιστοιχίσεις με τον Μεγάλο Πέτρο ο νυν ηγέτης της Ρωσίας. Αλλά ο πρώτος ή ο τελευταίος πόλεμος γίνεται, γιατί τον συντηρεί η εκ ναρκισσισμού εκπορευόμενη απληστία. Βέβαια, υπάρχει και μια ανάλογη αντιστοίχιση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που είναι ο μπερντές για τις κινήσεις ενός ηγέτη που δεν επιτρέπεται να χάσει στις επερχόμενες εκλογές της γείτονος. Αν σε αυτά προσθέσουμε πληθωρισμό, ακρίβεια, συνεπώς και δυσκολία στον δανεισμό, η ανησυχία δεν είναι ανεξήγητη.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης