Skip to main content

Ρεκόρ 10ετίας για τον παγκόσμιο πλούτο

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις δεν φαίνεται να πτοούν τους πλουσίους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του Boston Consulting Group (BCG), που έδειξε ότι ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 10,6% πέρυσι, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας, προσθέτοντας 26 τρισ. δολάρια στον ιδιωτικό πλούτο, με τους πρωταγωνιστές της ψηφιακής οικονομίας να απειλούν την ηγεμονία των παραδοσιακών παικτών.

Συνολικά, ο πλούτος σε ολόκληρο τον πλανήτη «μετρά» 530 τρισ. δολάρια με βάση στοιχεία για το 2021, χάρη στη δυναμική των αγορών μετοχών και την τεράστια ζήτηση σε χειροπιαστό ενεργητικό. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αναμένεται να προστεθούν ακόμη 80 τρισ. δολάρια στον παγκόσμιο πλούτο την προσεχή πενταετία, παρά τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη, που αλλάζει τις νομισματικές πολιτικές του πλανήτη.

Σε μια επίσης εντυπωσιακή στροφή των κέντρων συγκέντρωσης του πλούτου, το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να υποσκελίσει την Ελβετία το 2023 και να αναδειχθεί στον κορυφαίο προορισμό διαχείρισης του παγκόσμιου πλούτου, βάζοντας τέλος στα πάνω από 200 χρόνια παντοδυναμίας της Ελβετίας. «Η ανάπτυξη του πλούτου αποδεικνύεται άκρως ανθεκτική, αλλά και ανταγωνιστική μέσα στο σημερινό περιβάλλον της γεωπολιτικής αστάθειας» αναφέρει η Άννα Ζακρζέβσκι, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της BCG.

Τον πρώτο λόγο αναμένεται να έχει η περιοχή Ασίας/ Ειρηνικού ως προς τη συγκέντρωση του πλούτου, με ρυθμό αύξησης 8,4% έως το 2026. Αντίθετα, στη Β. Αμερική, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 4,7% συγκριτικά με τον μέσο όρο 9,1% της τελευταίας πενταετίας, ενώ και στην Ευρώπη προβλέπεται επιβράδυνση από το 4,5% σε λιγότερο από 4%.

Από πλευράς τοποθέτησης του ενεργητικού, η έκθεση της BCG υπογραμμίζει ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θα αυξηθούν τρεις έως τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές τα επόμενα τέσσερα έτη. Όσο για τα cryptos, πρόκειται για μία αγορά ακόμη αναξιοποίητη, καθώς οι διαχειριστές διαχειρίζονται σχετικό πλούτο αξίας έως 1 τρισ. δολαρίων τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μπορεί να αυξηθεί έως και πέντε φορές περισσότερο έως το 2030.