Skip to main content

«Παράθυρο» για πρόσθετη χρηματοδότηση

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Το βαρύ τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία «ξυπνά» την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης; Το σενάριο ίσως είναι αισιόδοξο, αλλά μπορεί να βγει και αληθινό εάν προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες που υπόσχεται η Κομισιόν, μέσα από την έκθεση της έγκρισης του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2023. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις με εργαλεία του NextGenerationEU, του Ταμείου της πανδημίας, προκειμένου να καλυφθούν και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει, αργότερα, εντός του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόσθετες προτάσεις στα κράτη – μέλη για τη χρηματοδότηση των συνεπειών του πολέμου, «τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά», με βάση τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2022. Και προσθέτει επίσης ότι τα χρηματοδοτικά μέσα του NextGenerationEU θα διατηρηθούν σε ισχύ και «θα συνεχίσουν να ανασυγκροτούν και να εκσυγχρονίζουν την Ε.Ε. και να ενισχύουν τη θέση της Ευρώπης ως ισχυρού παγκόσμιου παράγοντα και αξιόπιστου εταίρου».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, λέγοντας ότι «εξακολουθούμε να προτείνουμε έκτακτα ποσά χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις».

Προφανώς, από την υπόσχεση και το «παράθυρο» που ανοίγει το μήνυμα Χαν για νέες χρηματοδοτήσεις έως την υλοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού «σχεδίου Μάρσαλ», ο δρόμος είναι μεγάλος και αβέβαιος. Οι αντιστάσεις και οι εσωτερικές συγκρούσεις θεωρούνται για μια ακόμη φορά δεδομένες – όμως, το γεγονός ότι η Κομισιόν θέτει ζήτημα πρόσθετων χρηματοδοτήσεων αναζωπυρώνει ντε φάκτο τη συζήτηση είτε για αξιοποίηση των «αζήτητων» δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα πολεμική ύφεση στην Ευρώπη, είτε για ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης που θα αμβλύνει το αποτύπωμα της οξείας ενεργειακής κρίσης.

Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακάμψουν πλέον ακόμη και οι πλέον σθεναροί υπέρμαχοι της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ακόμη και για επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα στην Ευρώπη και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να φθάνει ακόμη και στα 170 δολάρια το βαρέλι…