Skip to main content

ΟΟΣΑ: Αισθητή υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο ΟΟΣΑ μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυστηρών lockdown που εφάρμοσε η Κίνα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αγγίξει το 3% το 2022 — μια υποβάθμιση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψη που έγινε τον Δεκέμβριο.

«Η εισβολή στην Ουκρανία, μαζί με την καραντίνα σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια της Κίνας λόγω της πολιτικής μηδενικού COVID-19, έχει προκαλέσει μια νέα σειρά δυσμενών σοκ», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι στην τελευταία του οικονομική προοπτική την Τετάρτη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η πολιτική της Κίνας για μηδενικό Covid αποτελεί επίσης τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη δεδομένης της σημασίας της χώρας στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τη συνολική κατανάλωση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι έβλεπε επίσης αρνητικά τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης. Το ίδρυμα είπε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 2,9% φέτος – μια εκτίμηση χαμηλότερη από την πρόβλεψή του για 4,1% τον Ιανουάριο.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε στην έκθεσή του την Τετάρτη ότι η υποβάθμιση, εν μέρει, «αντανακλά τη βαθιά ύφεση στη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία ενσωματώνεται στις προβλέψεις για το 2023», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαΐου αποφάισε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να σταματήσει επίσης τις αγορές άνθρακα από τη χώρα. 

Ωστόσο, η ευρωζώνη, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαφέρουν πολύ ως προς τις οικονομικές τους προοπτικές. Ο ΟΟΣΑ είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 2,6% φέτος και στις ΗΠΑ κατά 2,5%.

«Σε πολλές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, οι κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων είναι υψηλοί δεδομένης της εξάρτησης από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Η Κίνα φαίνεται να αναπτύσσεται κατά 4,4% φέτος, η Ινδία κατά 6,9% και η Βραζιλία με οριακό 0,6%.

naftemporiki.gr