Skip to main content

Η ΑΑΔΕ διαμορφώνει «μαύρες λίστες»- Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Από την έντυπη έκδοση

Τις μαύρες λίστες των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, ώστε να σταλούν εγκαίρως τα ειδοποιητήρια των πρόσθετων φόρων, άρχισαν να συντάσσουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η εντολή που έχει δοθεί είναι σαφής και έχει στόχο να «μη χαθεί» καμία υπόθεση του 2016, λόγος για τον οποίο, άλλωστε, όλες οι ενέργειες της φορολογικής διοίκησης πρέπει να γίνουν εμπρόθεσμα, προκειμένου να τηρηθούν φέτος οι χρονικοί περιορισμοί που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και να ελεγχθούν όλες οι εκκρεμότητες για να μη ζημιωθεί το Δημόσιο.

Με το «καμπανάκι» που χτυπά η διοίκηση της ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ουσιαστικά ότι ο τελευταίος μήνας κάθε έτους είναι «νεκρός», δηλαδή οποιαδήποτε κοινοποίηση προσωρινής πράξης προσδιορισμού φόρου κινδυνεύει να μείνει «κενό γράμμα» στην περίπτωση που οι υπόχρεοι αποφασίσουν να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που τους δίνει ο νόμος, με στόχο να «τιναχθούν στον αέρα» οι υποθέσεις. Συγκεκριμένα, έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί όλες οι προσωρινές πράξεις προσδιορισμού φόρου στους υπόχρεους, καθώς αυτοί έχουν προθεσμία 20 ημερών για να απαντήσουν και να τεκμηριώσουν τα λάθη της διοίκησης, ώστε εάν υπάρχει αιτιολογημένη βάση, να αλλάξει το ποσό του πρόσθετου φόρου.

Όμως, η φορολογική διοίκηση δεν έχει περιθώριο πάνω από 10 ημέρες όχι μόνο για να εξετάσει όλα τα αιτήματα, αλλά και για να
κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

Πολύ απλά δηλαδή η όλη διαδικασία που ακολουθείται μετά την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης μπορεί και να «τραβήξει»
ακριβώς έναν μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόκλιση ακόμη και μίας ημέρας μπορεί να αποβεί εις βάρος του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και η διοίκηση της ΑΑΔΕ ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» και να συντάξουν εγκαίρως τους καταλόγους με τις υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν άμεσα για να μην παραγραφούν στο τέλος του 2022.

Ο κατάλογος, μάλιστα, είναι μακρύς, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

– Πρώτα απ’ όλα ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.

– Φορολογούμενους που αμέλησαν να αναγράψουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πρόσθετες απολαβές που τυχόν έλαβαν.

-Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα οποία απέκτησαν το 2016.

Ο εντοπισμός των περιπτώσεων αυτών είναι εφικτός με αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που έχουν αποσταλεί στη φορολογική διοίκηση απ’ όσους διαχειρίζονται ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

-Όλες τις υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν, έστω, και ενδείξεις παράνομου πλουτισμού με προσαύξηση περιουσίας, κατόπιν απόκτησης εσόδων και εισοδημάτων προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο εντοπισμός των φορολογικών υποθέσεων με αυξημένες πιθανότητες διαπίστωσης παράνομης προσαύξησης περιουσίας και μεγάλης φοροδιαφυγής γίνεται με τη χρησιμοποίηση του «Ειδικού Λογισμικού Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» και
αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Το λογισμικό παρέχει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρούν στο «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων και να ξεχωρίζουν εύκολα τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα ποσά των πρωταρχικών καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει οι φορολογούμενοι αυτοί στις φορολογικές δηλώσεις των ίδιων ετών.

Ουσιαστικά, με το νέο αυτό λογισμικό, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων φυσικών προσώπων με μεγάλα ποσά αναλήψεων και καταθέσεων μέσα στην τελευταία πενταετία μπορούν πλέον να διασταυρώνονται, αυτόματα και με μεγάλη ασφάλεια αξιοπιστίας, με τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτων τους στα αντίστοιχα έτη.

– Φορολογούμενους που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

Γ.Κ.