Skip to main content

Market Beat: Αναζήτηση διαφυγής από τη ζώνη συσσώρευσης με ενάντιο από τα διεθνή άνεμo

Δεν υπήρχε διάθεση για ξεφόρτωμα χθες. Παράλληλα απουσίαζε το αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην ευρωζώνη οι δείκτες φαίνονταν “κολλημένοι” στο +1% και πάνω. Το ερώτημα που φρενάρει την επενδυτική απληστία μετά τα χθεσινά είναι σαφές: Αν δεν υπήρχε συντονισμένη άνοδος των διεθνών ποια θα ήταν η πορεία των αποτιμήσεων στην Αθήνα;

  • Τα ομόλογα παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερά σήμερα μετά τις απώλειες που έστειλαν τις αποδόσεις 5ετων και 10ετών πάνω από 3% για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης καθώς οι αποδόσεις σε όλες τις σειρές με βάση την ωρίμανση ανέβηκαν τουλάχιστον επτά μονάδες βάσης τη Δευτέρα.
  • Οι αγορές μετοχών στην Ασία είχαν μεικτή εικόνα αρχικά σήμερα Τρίτη με ασταθείς συναλλαγές καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων στις προοπτικές για τα κέρδη και την οικονομία. Το γεν υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών. Στο δεύτερο μέρος πέρασαν σε απώλειες οι περισσότερες αγορές μετοχών με εξαίρεση της οριακή μεταβολή στο Τόκιο του ΝΙΚΚΕΙ. 
  • Τα ασιατικά νομίσματα υποχώρησαν και το δολάριο ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές έφυγαν από περιουσιακά στοιχεία με υψηλό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, το οποίο υποχώρησε κάτω από το όριο των 30.000 δολαρίων.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί βασικών των ΗΠΑ υποχώρησαν στις συναλλαγές του Τόκιο και στις 8:35 εμφανίζουν πτώση -0,80% του S&P500 και -0,70% του Dow Jones όπως και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών
  • Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο για τρίτη μέρα στη σειρά, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 900,28 από 896,89 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,38%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,598 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,348 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 2182,23 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,34%.

Μεταξύ άλλων στο χθεσινό σχόλιο αναφέραμε: Σήμερα ίσως διαρραγεί η ζώνη ειδοποιώντας για την καλοκαιρινή δυναμική. Παρακολουθώντας τις συναλλαγές αντιληφθήκαμε ότι η χθεσινή δυναμική δεν ξεκαθάρισε τον ορίζοντα. Προειδοποιούμε ώστε να μην ενθουσιαστούν οι αναγνώστες από μια άνοδο χωρίς την αναγκαία “ενέργεια”. Δηλαδή με ράθυμους ρυθμούς εισαγωγής εντολών και με χαμηλούς όγκους ανά ώρα.  Στο πρώτο πεντάωρο είχαμε πάλι συσσώρευση, απλά έγινε στο άνω άκρο της ζώνης που κρατά την αγορά σε πλάγια κίνηση. Για αυτό με ανώτερο τις 904,30 και κατώτερο το άνοιγμα στις 897,49 μονάδες, ο ΓΔ στις 15:30 βρέθηκε στις 902,20 μονάδες με κέρδη +0,59%, ενώ ο τζίρος πλησίαζε τα 31 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,2 εκατ. Δηλαδή μέση ωριαία αξία ελεύθερων συναλλαγών 4,4 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση στα τελευταία 90 λεπτά δεν άλλαξε τίποτε αναφορικά με την ποιότητα των συναλλαγών που περιγράψαμε.

Δεν ήταν έκπληξη οι 900 μονάδες για τους εγχώριους αναλυτές αλλά δεν αποτέλεσε και αξιόπιστη ένδειξη πως θα τερματιστεί η περίοδος συσσώρευσης. Ειδικά αν κρίνουμε από τις προϋποθέσεις που θέτουν τα σχόλιά τους. Τα κοινά σημεία των προσεγγίσεων για την τάση στη βδομάδα αφορούν στα προγραμματισμένα γεγονότα από το διεθνές πεδίο και το εσωτερικό. Οι Piraeus Sec. και η Optima Bank τονίζουν τη σπουδαιότητα των μακροοικονομικών στοιχείων (ΑΕΠ πρώτου τριμήνου σήμερα και πληθωρισμός Μαΐου την Πέμπτη) θεωρώντας ότι θα τραβήξουν τα βλέμματα των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα.

Από την η Beta Sec. σημείωσαν τα γεγονότα που θα επηρεάσουν την αγορά από το διεθνές πεδίο: “Οι Αγορές θα παραμείνουν εξαρτημένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτήν την Παρασκευή, ειδικά αφού ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αποτέλεσε σοκ για πολλούς, λόγω του υψηλού ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται πως θα επιβεβαιώσει το τέλος της αγοράς ομολόγων αυτόν τον μήνα και την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Καθώς τα γεγονότα αυτά θα λάβουν χώρα προς το τέλος της εβδομάδας, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί σταθεροποιητικά, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις”.

Η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε: “Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη ισορροπία, με την εβδομάδα να ξεκινά, ωστόσο, με θετικές διαθέσεις, εν μέσω περαιτέρω άρσης περιορισμών στην Κίνα, οι οποίοι οδήγησαν σε κέρδη σήμερα το πρωί. Για τον ΓΔΧΑ, δημιουργείται περαιτέρω ανοδικό περιθώριο βραχυπρόθεσμα προς την περιοχή των 930 μονάδων, αλλά οι εξελίξεις θα επισφραγίσουν την βιωσιμότητα της όποιας κίνησης. Στον αντίποδα, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 880 – 870 μονάδων”.

Το εύρος διακύμανσης χθες, ήταν στενό καθώς τα τραπεζικά blue chip δεν υποχωρούσαν, αλλά επίσης δεν οδηγούσαν την αγορά. Ακόμα και η σχέση ανοδικών καθοδικών που κατέληξε στο 48/42  ενώ στα blue chip ήταν 16/7 με τα δυο ΜΥΤΙΛ ΤΙΤC στα αμετάβλητα λέει πολλά για τη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών.

Τεχνικά οι ΚΜΟ200 ημερών από τις 27 Μαΐου ως σήμερα (Απλός 898,92 – Εκθετικός 891,79) λειτουργούν σαν ξόβεργα (κλαδί παγίδα με κόλλα για μικρά πουλιά). Δεν αφήνουν την αγορά να πετάξει αλλά ούτε και να πέσει. Φυσικά πίσω από την στατιστική εικόνα υπάρχουν επενδυτικές αποφάσεις, αλλά για την ώρα το ταμπλό δεν τις αποκαλύπτει εύκολα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Αν και οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά για τη Wall Street με ώθηση από απόφαση του Πεκίνου να άρει μέρος των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,05% ή 16,08 μονάδες στις 32.915,78, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 4,121,43 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,40% στις 12.061,37 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+1,5%) και IBM (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-1,6%) και Salesforce (-1,5%).

Στο μεταξύ, ο Έλον Μασκ κατηγόρησε το Twitter ότι παραβιάζει το δικαίωμά του να έχει πληροφόρηση για τους ψευδείς λογαριασμούς στην πλατφόρμα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των όρων της συμφωνίας εξαγοράς σε επιστολή που έστειλε στην εταιρεία τη Δευτέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης στο 3,03% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0688 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ περιμένουν την απόφαση από τη  συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη οι επενδυτές προσέδωσαν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,92% στις 444,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,07% στις 7.6013,55 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 14.653,81 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 6.548,78 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν επίσης κέρδη που για τον ιταλικό ΜΙΒ ήταν +1,63% και για τον ισπανικό ΙΒΕΧ +1,28%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αγορές χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, εάν πληγούν από sell off, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το μεγαλύτερο μέρος των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών-μελών όπως η Ιταλία, αν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με αρκετούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Χρηματιστήριο

Με ανοδική συσσώρευση (+0,38%) κατακτήθηκαν οι 900,3 μονάδες

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο για τρίτη μέρα στη σειρά, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 900,28 από 896,89 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,38% ή 3,39 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,598 από 49,227 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,348 από 3,977 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 7,611 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,326 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 165.140 ευρώ, την ΣΑΡ 129.200 ευρώ, τον ΑΔΜΗΕ 111.500 ευρώ και την ΕΥΡΩΒ 5.205 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 48 από 62 την Παρασκευή 3/6 και 42 από 35 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 29 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,453 από 64,174 δις ευρώ.

Μετά από άνοιγμα εδώ με ανοδικό χάσμα 2,23 μονάδων, η ανοδική κίνηση της αγοράς φάνηκε από την πρώτη μισή ώρα πως δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί η άνοδος από των πλευρά των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές επενδυτών. Καθώς η εικόνα των μετοχών διαμορφώνουν την τάση αποκάλυψε πως μια μερίδα επέλεξε τη δημιουργία θέσεων, αλλά μια άλλη εισήγαγε ικανής ισχύος εντολές πώλησης σε λιγοστά blue chip κάτω από την καθοδήγηση της δυναμικής που χαρακτήρισε την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών. Αυτά ξεκίνησαν το πρωί με ανοδική γενικά εικόνα των δεικτών στην Ασία και υπολογίζοντας από τα θετικά ΣΜΕ των δεικτών των ΗΠΑ  την ατμόσφαιρα στο δεύτερο μέρος οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη απόκτησαν ανοδική δυναμική χωρίς εξαιρέσεις με σταθερά άνω του +1%  κέρδη για το γερμανικό χρηματιστήριο.   

Τα κέρδη ωστόσο σε (16) blue chip με 4 να ανεβαίνουν πάνω από +1,00% ήτοι ΕΕΕ +2,70%, ΕΛΠΕ +2,13%, ΜΟΗ στο +1,63%, ΔΕΗ +1,38%, και τις ΜΥΤΙΛ ΤΙΤC στα αμετάβλητα, φωνάζουν για την επιστροφή της διάθεσης για σχηματισμό θέσεων στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς. Πιθανά μια μερίδα ισχυρών θεσμικών, σήμερα αποφάσισαν πως οι πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν υπερβολικές.

Επίσης το κλείσιμο με άνοδο πάνω όμως από τις 900 μονάδες  τόνισε και την σημασία της περιοχής στην οποία βρέθηκε αυτή τη βδομάδα ο μέσος όρος, καθώς σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση η ζώνη μεταξύ 886 και 890 μονάδων αποτελεί στήριξη.  Έτσι με 7 πτωτικά blue chip τελικά, με τις ΚΟΥΕΣ -2,64%, ΑΔΜΗΕ -1,77%, ΟΠΑΠ -1,74%, ΕΥΔΑΠ -1,52%, και ΟΤΕ -0,91% να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, δεν βυθίστηκε το σκάφος της αγοράς ούτε στιγμή κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής  αφού διαπραγματεύτηκε διαρκώς πάνω στις 897,49 μονάδες. Εμφάνισε κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο μέρας, στις 900,28 μονάδες πολύ κάτω από τις 904,30 που ήταν το ανώτερο μέρας.

Σήμερα το κατώτερο μέρας ήταν το επίπεδο στις 897,5 μονάδες στο άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,07%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου εκτός συναλλαγών αφού εμφανίστηκε στις 10:30. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +0,83%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών έδωσε στην αγορά  από τις 12:30 ως το τέλος πλάγια κίνηση με ταλάντωση πάνω και κάτω από τις 901 με εμφάνιση ελάχιστου τζίρου. Η τάση  παρέμεινε πηγάζουσα από εσωτερικά αίτια.

Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,702% την προηγούμενη πέρασε στο 3,823% έχοντας φθάσει στο 3,923% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 2182,23 από 2175,78 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  6,45 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής 3/6, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,34%.

Αν και οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά για τη Wall Street με ώθηση από απόφαση του Πεκίνου να άρει μέρος των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Πτώση των όγκων στην υποκείμενη αγορά επηρέασε τα ΣΜΕ επί μετοχών 

Η απουσία διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών και ο περιορισμός των κινήσεων των θεσμικών στις απαραίτητα αναγκαίες έφερε πτώση των όγκων στις μετοχές του υποκείμενου δείκτη. Αντίστοιχα διαπιστώσαμε σημαντική μείωση τν όγκων στα δημοφιλέστερα ΣΜΕ που είναι εκείνα των Τραπεζικών blue chip. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2177,70 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,92 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 6,45 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2177,70 μονάδες. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:16 και ήταν οι 2192,51 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2182,23 από 2175,78 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,30% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα έμεινε στα 5,295 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 6/6/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 356 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2190,00 μονάδες και κατώτερο τις 2176,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2182,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2178,25 από 2171,75, ενώ η σειρά απόκτησε 4067 από 4021 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 251 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2170,00 μονάδες κατώτερο τις 2160,00 και τιμή κλεισίματος τις 2159,50 από 2146,00 ενώ η σειρά απόκτησε 711 από 521 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν  20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100. Ενώ και για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 3/6 στις 617,54 μονάδες με μεταβολή +1,93%. Τη Δευτέρα 6/6, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 618,19 μονάδων (+0,11%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 618,81 (+0,21%), και ανώτερο τις 623,79 (+1,01%), Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 12,634 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,98% απασχόλησε 4,236 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,82% 3,556 εκατ., η ΠΕΙΡ +0,85% απασχόλησε 530.753 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,52% απασχόλησε 2,981 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 628,75 από 624,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.

Από την ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσαν:  “Η ανακατάληψη των 900 μονάδων του ΓΔ είναι αυτονόητος στόχος, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αναιρεθεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο. Η συναλλακτική αναβάθμιση συνιστά τη θεμελιώδη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί”. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης μεταξύ άλλων τόνισε: “Πλέον έχουμε μπει στο Καλοκαίρι, με τους τζίρους να μας έχουν συνηθίσει να κατεβάζουν ταχύτητα. Η αλήθεια είναι ότι το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει καταφέρει να είναι σε κέρδη και τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο σαν δεδομένο δείχνει ότι η Ελληνική Οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει την διαφορά, ακόμα και σε μία περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν απλά προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 2936 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 118.056 από 117.912 και τιμή κλεισίματος στα 0,982 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2464 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.985 από 12.599.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1010 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,66 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 16.755 από 17.234. Διακινήθηκαν  επίσης 36 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 520 από 484 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1447 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και έγιναν 24.756 από 24.881 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1350 από 1341 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 238 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,17 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.115 από 26.300. Διακινήθηκαν 200 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 2817 από 2617 οι ανοικτές θέσεις.
  • Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 380 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, τα 372 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, και τα 118 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Ιουνίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μηδενίστηκε.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Το σημαντικό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ο μεγάλος τζίρος των 520 εκατ. που είχαμε να δούμε πάνω από μία 8ετια και που ήταν αποτέλεσμα του rebalancing του MSCI. Αμέσως μετά ο τζίρος έπεσε σε χαμηλά επίπεδα και δείχνει ανήμπορος να πάρει το ‘οχυρό’ των 900 μονάδων.

Ο πληθωρισμός παγκοσμίως καλά κρατεί, με την EKT να αναμένεται να ανακοινώσει 0,50% αύξηση στα επιτόκια στις 15 Ιουνίου. Ότι διαφορετικό, είναι δεδομένο ότι μπορεί να δώσει κίνηση στις Αγορές.

Νέα deals στην Εγχώρια Αγορά θα μπορούσαν να την τονώσουν, ενώ ο Τουρισμός φαίνεται ότι μπορεί να κτυπήσει ακόμα και το ρεκόρ του 2019.Οι Διεθνείς Αγορές είναι σε μία φάση, όπου οι φωνές ότι μπαίνουμε σε Παγκόσμια ύφεση πληθαίνουν.

Τεχνικά το 900 ΓΔΧΑ είναι πολύ σημαντικό, τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε μηνιαίο γράφημα, μιας και κατοχύρωση θα μπορούσε, αν μην τι άλλο, να μας δώσει το κατάλληλο ανοδικό momentum προς το επίπεδο των 935 μονάδων. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα “rotation” σε τίτλους του FTSE25, συντηρώντας απλά την εικόνα στην Αγορά.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση παίζει τον ρόλο του “αδύναμου κρίκου” το 2022. Τα τελευταία χρόνια έχει υπέρ αποδώσει και πλέον φαίνεται να πληρώνει μέρος των εισροών σε τίτλους των Τραπεζών του FTSE25. Ουσιαστικά είναι και ο μόνος δείκτης κεφαλαιοποίησης που έχει απώλειες και μάλιστα της τάξεως του 5%, με κάποιες κραταιές Εταιρείες να δέχονται τους τελευταίους μήνες σημαντικές πιέσεις. Από την άλλη ο κλάδος της Πληροφορικής είναι σε φάση διόρθωσης, μετά τις υπέρ αποδόσεις των 2 τελευταίων ετών, γεγονός που δίνει ακόμα μία επιπλέον επιβάρυνση στην μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών στην Ασία ήταν καθοδικές μετά τη διακοπή για το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 7/6 με ασταθείς συναλλαγές καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων στις προοπτικές για τα κέρδη και την οικονομία. Το γεν υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών.

Οι μετοχές στην Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο καθώς η βουτιά του νομίσματος από ένα διευρυνόμενο χάσμα επιτοκίων με τις ΗΠΑ παρείχε ούριο άνεμο για τους εξαγωγείς. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν πριν από μια συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας που αναμένεται να επιφέρει συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.

Στις 8:40 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,06%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -1,43%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,65%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,77%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ενισχυόταν κατά +0,07%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση  -1,31% και ήταν στις 551,66 μονάδες.