Από την έντυπη έκδοση
Η πολιτική βούληση για την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ με φορέα υλοποίησης την εταιρεία EuroAsia Interconnector επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με κλιμάκιο αξιωματούχων του Ισραήλ, απαρτιζόμενο από τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ -αίροντας την ηλεκτρική απομόνωση των δύο τελευταίων χωρών-, με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα να τονίζει: «Ο EuroAsia Interconnector είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ».
Το καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 1 GW σε πρώτη φάση. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, σε συνέχεια υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του EuroAsia, στο οποίο αναγνωριζόταν ότι η συμμετοχή του Διαχειριστή στην υλοποίηση του έργου αποτελεί εχέγγυο για την επιχειρησιακή επάρκεια του φορέα υλοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector για είσοδο του πρώτου στο μετοχικό κεφάλαιο του δεύτερου, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι η ενεργότερη εμπλοκή του Διαχειριστή στο όλο πρότζεκτ θα επιτάχυνε την έναρξη υλοποίησης του σκέλους Ελλάδας – Κύπρου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ωρίμανση.
Σε κάθε περίπτωση, ο EuroAsia Interconnector αντιμετωπίζεται ως έργο που εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παράλληλα με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. ΧΘΕΣ, εξάλλου, η Energean ανακοίνωσε ότι έφτασε στη θέση λειτουργίας της στο Ισραήλ η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO) Energean Power, τη πρώτη που θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναπτύξει τα κοιτάσματα της εταιρείας στο Ισραήλ, έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.