Skip to main content

Νέο ηλεκτροσοκ: Σε υψηλά έτους εκτινάχθηκαν οι τιμές ρεύματος

Με καθυστέρηση ενός μήνα και με τον Βίκτορ Όρμπαν να πετυχαίνει την εξαίρεση που ήθελε οι 27 της Ένωσης κατέληξαν τελικά σε ένα εμπάργκο που αφήνει εκτός τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω αγωγών. Ακόμη και έτσι όμως οι προμήθειες ρωσικής ενέργειας περιορίζονται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος να επιδίδονται σήμερα σε ράλι. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις για ακόμη εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις. Τον Μάιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,7% στην Ελλάδα και στο 8,1% στην Ευρωζώνη.  

Το γερμανικό συμβόλαιο για το 2023  (που θεωρείται συμβόλαιο αναφοράς για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη ) με άνοδο για 6η διαδοχική συνεδρίαση σκαρφαλώνει σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Αυξάνεται κατά 2,6% στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο EEX. H μέση τιμή πέρυσι ήταν στα 96,81 ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2022 έως σήμερα διαμορφώνεται στα 179,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσο για το πετρέλαιο, το μπρεντ είδε σήμερα την τιμή του να ενισχύεται στα 124 δολάρια το βαρέλι. 

Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως πως θα επηρεαστεί και  η αγορά φυσικού αερίου. Μπορεί το εμπάργκο στο συγκεκριμένο καύσιμο να μην βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα κράτη – μέλη, αλλά η διαφωνία για τον τρόπο πληρωμής του παραμένει, με αποτέλεσμα η Gazprom να κλείνει τις στρόφιγγες σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Σήμερα οι ροές του ρωσικού αερίου πάγωσαν και για την Ολλανδία. 

Η Ευρώπη προσπαθεί να αυξήσεις τις προμήθειές της από άλλες χώρες ενόψει του χειμώνα για να αποφύγει τα χειρότερα. Τα αποθέματα άνθρακα στα βορειοδυτικά λιμάνια της κινούνται ήδη στα  υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2020. Οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι επίσης γεμάτες κατά 46%. Πρόκειται και πάλι για το υψηλότερο ποσοστό από τις αρές του 2022 και πολύ κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. 

Στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχει μπει η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για τα συμπεριφορικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας άμεσης απόδοσης, με τις Βρυξέλλες να απευθύνουν πρόσκληση προς όλα τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν έως τις αρχές Ιουλίου όλες τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για να επιτύχουν βραχυπρόθεσμη μείωση της ζήτησης για ενέργεια και τα εκτιμώμενα οφέλη. 

Πέρα από τις τιμές ρεύματος τους καταναλωτές προβληματίζουν έντονα και οι τιμές της βενζίνης, που «τρέχουν» με σπασμένα φρένα. Δεν αποκλείεται σύντομα η μέση τιμή στην Αθήνα να φτάσει στα  2,4 ευρώ το λίτρο. 

naftemporiki.gr