Στάση αναμονής στις 891 διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πιέσεις στις Τράπεζες (-0,39%).
Στο ταμπλό, στις τράπεζες,την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Eurobank -1,4% και ακολουθούν Εθνική, Πειραιώς -0,60% και Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκούνται σε Motor Oil -1,4%, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola. Κέρδη 2,36% για την Aegean. Ο ΟΠΑΠ θα δημοσιεύσει σήμερα 31 Μαΐου τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τον Μάιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο. Σε τροχιά απογείωσης βρίσκονται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων σε όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ. Στο 8,1% από 7,4% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν την Τρίτη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τον ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4% μέχρι τα μέσα του πρωινού, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να υποχωρούν 1,7%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 1,5% λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει υποχώρηση 0,71%.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο 8,1% ετησίως τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας έβδομο συνεχόμενο υψηλό ρεκόρ. Η ετήσια αύξηση-ρεκόρ των τιμών καταναλωτή οφείλεται στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, το οποίο έφτασε το 39,2% (από 37,5% τον Απρίλιο) και την αύξηση 7,5% στις τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (από 6,3%).
Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν επίσης ότι ο γερμανικός πληθωρισμός εναρμονισμένος με την ΕΕ έφτασε στο 8,7% τον Μάιο, ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών για 8,0% σε δημοσκόπηση του Reuters και σημειώνοντας μεγάλη κλίση από το 7,8% που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες τον Μάιο σε ρεκόρ 5,8%, από 5,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία την Τρίτη.
Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά τα στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με την ταχύτητα και την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων στις οποίες ενδέχεται να προσανατολιστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Ιούλιο και μετά.
naftemporiki.gr