Skip to main content

Πώς θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα ηλεκτροπαραγωγών

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Την αφαίρεση των «έμμεσων εκπτώσεων», που σχετίζονται κυρίως με τις ζημίες των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών από τα σταθερά τιμολόγια, προβλέπει η διάταξη για τη διαδικασία επιβολής του έκτακτου τέλους 90% στα υπερέσοδα.

Παράλληλα, η τροπολογία παρέχει στις εταιρείες τη δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά τους του ποσού της εισφοράς που θα καταβάλουν στο κράτος.

Αναλυτικότερα, νομοθετείται η έκτακτη εισφορά, αλλά και η μεθοδολογία με την οποία θα προκύπτει η «φορολογητέα ύλη» για κάθε εταιρεία, ενώ το ποσό που θα καταβάλλουν στο κράτος οι εταιρείες θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Από τον αρχικό υπολογισμό, θα αφαιρούνται, στη βάση του πορίσματος της ΡΑΕ, οι εκπτώσεις που έκαναν οι εταιρείες στους πελάτες τους, το ποσοστό των συμβάσεων προμήθειας ρεύματος από σταθερά τιμολόγια και οι επιστροφές από διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε παραπέμψει στην κυβέρνηση το κατά πόσο θα αφαιρεθούν ή όχι οι «έμμεσες εκπτώσεις» από τα προς ανάκτηση ποσά, καθώς -όπως είχε αναφέρει στη Βουλή κατά την παρουσίαση του πορίσματος ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Δαγούμας- η απόφαση αυτή ανήκει στη φορολογική αρχή και όχι στον Ρυθμιστή.

Υπολογισμός εισφοράς

Η εισφορά υπολογίζεται σε μηνιαία βάση για την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2021- 31 Ιουνίου 2022 με την εφαρμογή συντελεστή ενενήντα τοις εκατό (90%) επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους του υπόχρεου ηλεκτροπαραγωγού μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, σταθμισμένης με το Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής και αφαιρουμένων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως εξής: «Έκτακτη Εισφορά = 90%* [θετική διαφορά του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους * (1- Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής) – Εκπτώσεις – επιστροφές Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας]».

Ορκωτοί λογιστές

Η τροπολογία ορίζει πως τα προαναφερόμενα μεγέθη για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς (άμεσες και έμμεσες εκπτώσεις, επιστροφές από διμερείς συμβάσεις) θα πρέπει να πιστοποιηθούν από ορκωτούς λογιστές.

Η διαφορά του μικτού περιθωρίου κέρδους θα καθοριστεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία, τις παραδοχές, τις παραμέτρους και τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς, στη βάση ΚΥΑ (των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών), η οποία θα εκδοθεί με την ψήφιση των διατάξεων.

Η διαδικασία

Με βάση τη «φόρμουλα» της ρύθμισης, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από τη ΡΑΕ ανά παραγωγό, θα καταλογιστεί από το ΥΠΕΝ και βεβαιώνεται και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ (εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση), για να αποδοθεί στη συνέχεια στον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές. Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν ως δαπάνη το ποσό της εισφοράς κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και στη Βουλή, από τα 927,44 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μάρτιος 2022, τα 729,91 εκατ. ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 197,53 εκατ. ευρώ αναλογούν στους ιδιωτικούς καθετοποιημένους ομίλους (Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ) και στις (λίγες) ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά, χωρίς σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Τα επόμενα βήματα

Ο Ρυθμιστής έχει λάβει εντολή από το ΥΠΕΝ να συνεχίσει τον υπολογισμό των επιπλέον κερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρίμηνο ΑπριλίουΙουνίου 2022 και περιμένει τη θέση σε ισχύ της ρύθμισης για να προσδιορίσει -έχοντας λάβει πλέον τις απαραίτητες κατευθύνσεις- το συνολικό ποσό επί του οποίου θα επιβληθεί το έκτακτο τέλος για το εννεάμηνο.

Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση προσδοκά να ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, μέσω του οποίου θα ανακτά τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών «στην πηγή», μέσω του ανώτατου ορίου εσόδου ανά τεχνολογία παραγωγής και τη μεταφορά στο ΤΕΜ της διαφοράς μεταξύ του «πλαφόν» και της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς που θα συνεχίσει να προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως συμβαίνει σήμερα. Για το μοντέλο αυτό επετεύχθη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών στις αρχές της εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τελεί εν αναμονή του σχεδίου της νομοθετικής ρύθμισης που θα εξειδικεύει τις τεχνικές παραμέτρους για τη λειτουργία του μηχανισμού.

Να σημειωθεί ότι με την τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι το ΤΕΜ μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ανανέωσης ηλεκτρικών συσκευών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση της δράσης αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών που πρόκειται να «τρέξει» εντός του Ιουνίου, όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος, άλλη ρύθμιση θεσπίζει τη μεταφορά στο ΤΕΜ ποσών από τον Λογαριασμό ΥΚΩ, αυξάνοντας έτσι τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου, για την παροχή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.