- Ο ευέλικτος τόνος της Fed, κόντρα στην προειδοποίηση για την ανάπτυξη της Κίνας πυροδοτούν αστάθεια
- Οι αποτιμήσεις για τις μετοχές της Ασίας κινούνται συσσωρεύοντας με μικρές μεταβολές, μετά από το ζύγισμα των εντυπώσεων από τις δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ για την οικονομία της Κίνα με τα πρακτικά από την πρόσφατη σύνοδο της Federal Reserve που χαρακτηρίστηκαν από λιγότερο επιθετική νότα.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq 100 κινήθηκαν μεταξύ κερδών και ζημιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο S&P 500 ανέκαμψε από πτώση για να τερματίσει υψηλότερα, ενώ ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq 100 είχε καλύτερη απόδοση. Γλιστρούν τα ομόλογα
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 υποχώρησαν 0,2%
- Στην Αθήνα χθες οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 873,37 μονάδες, με μεταβολή +1,15% ή 9,96 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 68,260 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,647 εκατ.
Η Αθήνα και χθες ήταν ένα καταπράσινο νησί σε… θάλασσες που εύκολα κοκκίνιζαν και πρασίνιζαν. Για να φτάσει πριν τις δημοπρασίες ο ΓΔ, με κέρδη +1,32%, στις 875 περίπου μονάδες, με 18 ανοδικά blue chip και τζίρο 59,1 εκατ. ευρώ. Στα 8 τότε με τη μεγαλύτερη άνοδο, πάνω από +2%, στην τρίτη και την έβδομη θέση ήταν αντίστοιχα η ΕΤΕ και η ΠΕΙΡ. Συνεπώς συνέβαλλαν στην άνοδο οι Τράπεζες, αλλά ήταν αρκετές οι μετοχές που δεν αγοράστηκαν λόγω του rebalancing. Η προεξόφληση θετικών εξελίξεων συνολικά για την ελληνική οικονομία, τις οποίες δεν έχει αντιληφθεί η πλειονότητα των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές, δικαιολογεί την επίμονη ζήτηση. Μετά την άνοδο που στήριξαν οι Τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο, οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών παρουσιάζουν έναν ευχάριστο διχασμό. Αρκετοί προσδοκούν συνέχεια στη συσσώρευση που είναι η συντηρητική για την βραχυπρόθεσμη τάση άποψη και άλλοι, βλέπουν δυνατή την προσέγγιση στις 890 μονάδες. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί πως οι διαθέσεις των θεσμικών για την συνέχεια θα αποτυπωθούν μετά το rebalancing που επιβάλουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI στο τέλος Μαΐου.
Η Piraeus Securities παρατηρούσε: “Η Αγορά θα μπορούσε να διατηρήσει το θετικό της σήμα, υποστηριζόμενη από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, λόγω της προσμονής θετικών αποτελεσμάτων, αρχίζοντας σήμερα με τη Eurobank. Θα ήμασταν αγοραστές επίσης στη Motor Oil περιμένοντας άνοδο, λόγω του ισχυρού περιβάλλοντος Διύλισης το οποίο θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (δεν έχει γνωστοποιηθεί ημερομηνία δημοσίευσης)”. Στην ίδια κατεύθυνση και η επισήμανση της Beta Sec.: “Η συσσώρευση θα συνεχιστεί, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία θα μπορούσαν να τραβήξουν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον”.
Ενώ ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ υπογράμμισε: “Παρά τις διεθνείς αναταράξεις, η Ελληνική Αγορά φαίνεται πως καταφέρνει να απορροφήσει τους κραδασμούς με ευκολία. Η προσφορά σε μετοχές είναι πλέον περιορισμένη, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί διστακτικά, μια ανοδική διαφυγή από την πολυήμερη συσσώρευση. Στο επίκεντρο της αντίδρασης βρίσκονται οι Τραπεζικοί τίτλοι, με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις τρείς κύριες συστημικές Τράπεζες να δικαιολογούν κάποια “πονταρίσματα” σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, η αντίδραση έχει ήδη ξεκινήσει, στοχεύοντας τις 600 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Η διαφοροποίηση της Ελληνικής Αγοράς, σε σχέση με την εικόνα των Διεθνών Αγορών, φαίνεται πως επανέρχεται σταδιακά. Μια ‘αυτόβουλη’ αντίδραση φαίνεται πως είναι στα ‘σκαριά’, με ‘αιχμή του δόρατος’ τον Τραπεζικό κλάδο, ενόψει αποτελεσμάτων”.
Οι επενδυτές, γνωρίζουν για τις πληθωριστικές πιέσεις και την επίδρασή τους στις αποτιμήσεις τα έσοδα και τα κέρδη. Κανένας δεν θεωρεί πιθανό ο πληθωρισμός να αρχίσει να υποχωρεί, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις για διαδικασίες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι λοιπόν εντός των πλαισίων που ισχύουν για την παγκόσμια ανάπτυξη η τάση φυγής από το ρίσκο στα ξένα χρηματιστήρια. Είναι επίσης δικαιολογημένη, χωρίς να παύει να μοιάζει αλλοπρόσαλλη η ευκολία των ψυχολογικών μεταστροφών των θεσμικών επενδυτών. Ακόμα και αυτοί έχουν χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”.
Αυτό που δεν έχει εύκολες ερμηνείες, όπως φαίνεται και από τις φευγαλέες αναφορές των αναλυτών, είναι η λογική βάση για την επικράτηση της τρέχουσας δυναμικής στην Αθήνα. Είναι το rebalancing θα σκεφτούν ορισμένοι. Αλλά η αγορά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς και περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα χάιδευε τις 871 μονάδες και χθες τις 877. Τεχνικά άνοιξε ο δρόμος για τις 888 μονάδες και στο άγνωστο μετά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άνοδος στη Wall Street με από, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι βλέπουν κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed προσέφεραν ώθηση για ψηλότερες αποτιμήσεις στη Wall Street. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,6% ή 191,66 μονάδες στις 32.120,28, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,95% στις 3.978,73 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,51% στις 11.434,74 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+3,6%) και Boeing (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-1,6%) και Merck & Co (-0,9%).
Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι παραγγελίες στα διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας τη διαρκή και σταθερή ζήτηση για εξοπλισμό και εμπορεύματα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,74% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Τρίτη υπήρξε αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,63% στις 434,31 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,51% στις 7.522,75 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,63% στις 14.007,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,73% στις 6.298,64 μονάδες.
Παράλληλα, κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μετά από προσαρμογή για τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το τρίμηνο πριν από την έναρξη της κρίσης της Covid-19, το ΑΕΠ ήταν 0,9% χαμηλότερο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.
ΧΑ
Ξεπεράστηκε και το όριο των 870 μονάδων στην ανοδική κίνηση της Αθήνας
Οι συναλλασσόμενοι με τους συνήθεις για τη βδομάδα χαμηλούς ρυθμούς, έδειχναν χωρίς ταλαντεύσεις αποφασισμένοι να κρατήσουν διαρκώς την αγορά ψηλότερα των 865 μονάδων. Με κίνηση σε θετικό πεδίο πέτυχαν σήμερα οι ισχυροί θεσμικοί με ένταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες τις εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων και Ταξιδιών και Αναψυχής να κλείσει η αγορά ψηλότερα από τις 873 ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια κυριάρχησαν συνεδριάσεις ανοδικής συσσώρευσης. Έτσι ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, διατηρήθηκε το επίπεδο των 838,38 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα το κατώτερο μέρας ήταν το επίπεδο στις 864,55 μονάδες που αντιστοιχούσε σε κέρδη +0,13%. Σημειώθηκε πάλι χωρίς τους θεσμικούς του δολαρίου στις συναλλαγές ήτοι στις 10:30.
Η ανοδική κίνηση της αγοράς στην προηγούμενη συνεδρίαση , έδειξε από την πρώτη μισή ώρα πως θα κυριαρχούσε, με την ώθηση από την τάση επιστροφής της διάθεσης υπέρ του μετοχικού ρίσκου που εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ασία και μετά στην Ευρώπη μετά από άνοιγμα εδώ με μικρό ανοδικό χάσμα. Τα κέρδη ωστόσο σε (17) blue chip με 8 να ανεβαίνουν πάνω από +2% με ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν την ανάληψη της ευθύνης για ανοδική αντίδραση από μερίδα ισχυρών θεσμικών, μετά την εμφάνιση νέου σκληρού πυθμένα στην τρέχουσα πτώση την περασμένη Πέμπτη. Επίσης το κλείσιμο με υπολογίσιμα κέρδη τόνισε και την μείωση του πλήθους των θεσμικών που θέλουν σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα να μειώσουν θέσεις σε ελληνικούς τίτλους. Έτσι παρά τα 7 πτωτικά τελικά, έγινε δυνατό το πέρασμα του ΓΔ πάνω από τις 873 μονάδες με κλείσιμο στις 873,37.
Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,14 μονάδων το διαδέχθηκε αμέσως δέσμη εντολών που προκάλεσαν την προώθηση του ΓΔ γρήγορα πάνω από τις 876,8 μονάδες ως τις 10:51 τον χρόνο εμφάνισης του ημερήσιου ανώτερου μέρας στις 857,46 μονάδες, δηλαδή 28 λεπτά μετά το άνοιγμα. Το κατώτερο μέρας ήταν η τιμή του στο άνοιγμα. Η υποχώρηση από ανώτερο μέρας με εντολές πώλησης μέτριας κλίμακας σε συγκεκριμένα blue chip οδήγησε στις 14:45 στο επίπεδο των 871 μονάδων. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +1,55%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών δεν πέρναγε την αγορά κάτω από τις 870 μονάδες που ήταν για την αγοραία συναίνεση σημαντική οροφή. Η τάση συνεπώς παρέμεινε πηγάζουσα από εσωτερικά αίτια και συνέβαλλε στην απομάκρυνση από το κατώτερο δεύτερου τριμήνου.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Τα διεθνή χρηματιστήρια
- Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα ανοδική τάση με ανατροπή σύντομα των αρχικών σχετικά υπολογίσιμων απωλειών μετά από πτωτικό ξεκίνημα. Αφού οι S&P500 και Dow Jones μετά από 45 λεπτά είχαν κέρδη +0,41% και +0,28% αντίστοιχα ενώ ο Nasdaq είχε επίσης θετική μεταβολή κοντά στο +0,62%. Τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για καθοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής αν και εμφανίστηκαν μετά το τετράωρο αρνητικές μεταβολές σε μερικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Γρήγορα επέστρεψαν όλοι σε κίνηση εντός θετικού πεδίου. Η μεταβολή του DAX επέστρεψε στο +0,5% αν και φάνηκε να επηρεάζεται από την ειδοποίηση των ΣΜΕ για την σχεδόν στιγμιαία όπως αποδείχθηκε βύθιση των δεικτών της Νέας Υόρκης.
- Χθες η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 3,655% την προηγούμενη έπεσε στο 3,572% έχοντας φθάσει στο 3,640% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για πώληση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip. Αλλά όλοι γνωρίζοντας την σκληρότητα της οροφής στις 870 μονάδες λειτούργησαν υπέρ εγκατάστασης σταθερής ισχύος ζήτησης, χωρίς συντονισμό με την νευρικότητα της μεικτής κίνησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 873,37 από 863,41 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,15% ή 9,96 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 68,260 από 65,955 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,647 από 1,802 εκατ. ευρώ, και την ΔΕΗ αφορούσαν 1,255 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 945.014 ευρώ, και τον ΟΤΕ 346.000 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 53 από 49 την Τρίτη 24/5 και 36 από 50 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,652 από 61,981 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,32% στις 2106,35 από 2078,89 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 27,46 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης 24/5, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,87%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Τη δικαίωση των επιλογών των traders ακολούθησαν ουδέτερες προσδοκίες
- Τα αποτελέσματα των Τραπεζών γίνονται η βάση των αντιδράσεων των θεσμικών ως το τέλος του μήνα, ενώ χαμηλά διατηρείται το ενδιαφέρον για τις μετοχές εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
- Με ταύτιση περίπου στις τιμές κλεισίματος των ΣΜΕ Ιουνίου και του υποκείμενου δείκτη κατάληξαν οι επιλογές των συναλλασσόμενων στα παράγωγα χθες.
- Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης με σταθερά θετικό το πρόσημο μεταβολής.
Το άνοιγμα στις 2081,93 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,04 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,46 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2081,93 μονάδες. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 13:34 και ήταν οι 2116,44 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2106,35 από 2078,89 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,656 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 25/5/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 626 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2111,50 μονάδες και κατώτερο τις 2089,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2103,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2105,75 από 2082,00, ενώ η σειρά απόκτησε 3603 από 3555 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 90 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2086,00 μονάδες κατώτερο τις 2081,00 και τιμή κλεισίματος τις 2089,75 από 2062,00 και η σειρά απόκτησε 56 από 46 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 62 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Ιουνίου, διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 και τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 574,77 μονάδες με μεταβολή +2,49%. Χθες Τετάρτη 25/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 575,79 μονάδων (+0,18%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 575,7 (+0,18%), και ανώτερο τις 586,87 (+2,11%), έκλεισε στις 584,69 μονάδες με μεταβολή +1,73%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 20,761 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +1,60% απασχόλησε 6,361 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +2,14% 9,875 εκατ., η ΠΕΙΡ +2,36% απασχόλησε 1,261 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,29% απασχόλησε 3,257 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 591,25 από 581,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.
Για τις πρόσφατες πιέσεις ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε την Τρίτη: “Στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνεται κύμα ρευστοποιήσεων καθώς οι επενδυτές εξωτερικού θεωρούν ότι η διαμόρφωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων πάνω από το 3,7% εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για μια χώρα με δημόσιο χρέος που φτάνει το 193% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η σύνθεση του ελληνικού χρέους με το 80% περίπου να είναι χαμηλότοκο και να οφείλεται προς διακρατικούς φορείς (ESM, Ευρωπαϊκές χώρες), την πολύχρονη περίοδο χάριτος και τη μακροπρόθεσμη διάρκεια, δεν εμπνέει ανησυχία για τη βιωσιμότητά του. Έτσι, ο Γ.Δ. συνεχίζει τη συσσώρευσή του σε μικρό εύρος διακύμανσης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι επιθετικές πωλήσεις τραπεζικών κυρίως τίτλων, με την περιοχή των 850 μονάδων να επιβεβαιώνει ότι συνιστά ισχυρό σημείο στήριξης”.
Από την Leon Depolas Sec. αναγνώρισαν ότι: “Στο εσωτερικό, βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανοδικής συνέχειας βραχυπρόθεσμα”. Υπενθυμίζοντας ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Eurobank και Quest.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 4.653 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 126.506 από 126.307 και τιμή κλεισίματος στα 0,951 ευρώ. Διακινήθηκαν 2002 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3.723.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2684 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,49 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.636 από 23.881. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 166 οι ανοικτές θέσεις.
- Της ΕΥΡΩΒ με 1207 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,974 ευρώ και έγιναν 32.637 από 31.976 τα ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 1283 οι ανοικτές θέσεις.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 753 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,13 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.015 από 26.869. Διακινήθηκαν 12 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 1548 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1418 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 287 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ και τα 263 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αυξήθηκε ξανά, καθώς απλώθηκε στα 90.759 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, στα 900 για την ΕΛΧΑ, στα 800 για την ΑΡΑΙΓ και στα 500 για ΜΠΕΛΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Παρά τις διεθνείς αναταράξεις, η Ελληνική Αγορά φαίνεται πως καταφέρνει να απορροφήσει τους κραδασμούς με ευκολία. Η προσφορά σε μετοχές είναι πλέον περιορισμένη, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί διστακτικά, μια ανοδική διαφυγή από την πολυήμερη συσσώρευση.
Στο επίκεντρο της αντίδρασης βρίσκονται οι Τραπεζικοί τίτλοι, με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις τρείς κύριες συστημικές Τράπεζες να δικαιολογούν κάποια “πονταρίσματα” σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
Συσσώρευση 15 συνεδριάσεων για τον Γενικό Δείκτη, αγγίζοντας σήμερα το άνω εύρος των 877 μονάδων. Η πτωτική τάση έχει πλέον ακυρωθεί, με την ενδεχόμενη ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης να οδηγεί σε πρώτη φάση τον ΓΔ στο πτωτικό “χάσμα” των 888 μονάδων. Στην περιοχή των 885 – 890 μονάδων εντοπίζονται κρίσιμοι βραχυ-μεσοπρόθεσμοι ΚΜΟ, ενισχύοντας την κρισιμότητα της ζώνης. Για την επαναφορά της ανοδικής τάσης, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η κατοχύρωση των 900 μονάδων. Οι 850 μονάδες φάνηκαν αποτελεσματικές στο να απορροφήσουν τις πωλήσεις, διαμορφώνοντας το σημαντικότερο “ανάχωμα” των αγοραστών μέχρι τις 820 μονάδες.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, η αντίδραση έχει ήδη ξεκινήσει, στοχεύοντας τις 600 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Η στήριξη των 540 μονάδων κατάφερε να αποτρέψει την κρούση του ΔΤΡ με τις 500 μονάδες, όπου και καταγράφηκαν τα χαμηλά του πολέμου. Παρόλα αυτά, η σημαντικότερη αντίσταση του δείκτη εμφανίζεται στις 609 μονάδες (Gap & ΚΜΟ 30, 55 ημερών), όπου και θα δοκιμαστεί η δυναμική των Τραπεζών. Μια ενδεχόμενη υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, θα επανέφερε το αγοραστικό σήμα στον κλάδο.
Η διαφοροποίηση της Ελληνικής Αγοράς, σε σχέση με την εικόνα των Διεθνών Αγορών, φαίνεται πως επανέρχεται σταδιακά. Μια ‘αυτόβουλη’ αντίδραση φαίνεται πως είναι στα ‘σκαριά’, με ‘αιχμή του δόρατος’ τον Τραπεζικό κλάδο, ενόψει αποτελεσμάτων.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σήμερα Πέμπτη 26/5, παρόλο που οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκαν μετά τις δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ για την οικονομία της Κίνα. Αντίθετα τα πρακτικά από την πρόσφατη σύνοδο της Federal Reserve που χαρακτηρίστηκαν από λιγότερο επιθετική νότα, λειτουργούν υπέρ ανάληψης ρίσκου.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
- Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,11%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -0,52%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν χαμηλότερα κατά -0,14%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -0,65%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ενισχυόταν κατά +0,55%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,62% και ήταν στις 528,15 μονάδες.