Skip to main content

Market Beat: Με κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον οι επενδυτές περιμένουν το rebalancing

  • Στη Wall Street, ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -2,35% και ο S&P 500 έχασε -0,81%, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό παγκόσμια που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη.
  • Οι μετοχές της Ασίας άνοιξαν ως επί το πλείστον σε θετικό έδαφος σήμερα Τετάρτη 25/5, παρόλο που οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επιβάρυναν τη Wall Street χθες τη νύχτα.
  • Με κέρδη στις ασιατικές συναλλαγές τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street με αυτά του S&P 500 στο +0,60% και αντίστοιχη εικόνα έχουν αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες.
  • Στην Αθήνα χθες οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 863,41 από 859,79 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,42% ή 3,62 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 65,955 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,802 εκατ.

Η νευρικότητα που προκαλεί η ανακοίνωση διαφόρων δεδομένων που αφορούν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι δικαιολογημένη. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί ήπιοι δείκτες και έρευνες δείχνουν μια επιβράδυνση. Ενώ τα σκληρά στοιχεία για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό δεν υποδηλώνουν επικείμενη επιβράδυνση. Αλλά είναι δύσκολο να μην ξεπηδήσουν ανησυχίες μια μέρα που ο PMI υπηρεσιών S&P, οι πωλήσεις νέων κατοικιών και ο δείκτης της Fed του Richmond θα είναι όλα κάτω από τις χαμηλότερες προσδοκίες». Δήλωσε ο Steve Englander της Standard Chartered Bank. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 16,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών, οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν για άλλη μια φορά στην ασφάλεια.

Με τους ξένους θεσμικούς σε στρες διαρκείας είναι δικαιολογημένη η σπουδή των θεσμικών της εγχώριας αγοράς να ασχοληθούν με τις κινήσεις που έχουν στόχο να κερδίσουν από το επερχόμενο rebalancing  λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI. Αντίστοιχα οι κινήσεις σε εταιρικό επίπεδο επίσης διεγείρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αλλά όλα συμβαίνουν σε ένα χρηματιστηριακό σκηνικό που είναι στημένο πάνω σε κινούμενη άμμο. Χθες λοιπόν, η ανεξαρτησία της διάθεσης των συναλλασσόμενων έναντι της εικόνας που εμφάνιζαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίστηκε.

Την αγορά και πάλι κινούσαν τα ισχυρά χέρια αποκλειστικά και αυτό υπογράμμιζε ο τζίρος που έπιασε τα 31 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες με τα 29 για τις μετοχές του 25άρη και 1,15 για αυτές του FTSEM. Με τους επαγγελματίες να αλλάζουν άποψη από μέρα σε μέρα, η προτροπή για παρακολούθηση των σκαμπανεβασμάτων της αγοράς με όσο το δυνατό πιο “ανάλαφρο” χαρτοφυλάκιο έγινε μάλλον η κεντρική προτίμηση των ιδιωτών. Έχει όμως σημασία το να γνωρίζει ο επενδυτής – παρατηρητής αν τη νευρικότητα παράγει μια εισαγόμενη ανησυχία ή, προκύπτει από την προεξόφληση γεγονότων και εξελίξεων στην ή για την Ελλάδα, όπως υποστηρίζουμε ως στήλη. Η περιφερειακή μας αγορά ανεβαίνει για αυτό μέσω των τραπεζών της, τη μέρα που οι επενδυτές παγκόσμια διέκοψαν τη διήμερη ανοδική αντίδραση που ήταν απάντηση σε μια πτώση. Αυτή που έφερε στα όρια του -20% τις απώλειες από τα υψηλά του S&P500 του βαρύτερου και αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο.

Καλό μεν, αλλά δύσκολα θα κρατήσει το θαύμα εν μέσω μιας πρωτοφανούς μεταβλητότητας στις διαθέσεις των επαγγελματιών διαχειριστών. Μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα μέσα σε μια κατηφορική περίοδο για τις αποτιμήσεις. Αλλά είναι μάλλον απίθανο να κρατήσει η ανεξαρτησία της Αθήνας. Αντίθετα είναι πιθανό να μην γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για την ανάπτυξη και αν το διεθνές bear market είναι βραχύβιο, τότε η Αθήνα μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Με αποκλιμάκωση των στόχων για τον μέσο όρο της Αθηναϊκής αγοράς οι εγχώριοι αναλυτές καταλήγουν σε συμπεράσματα που έχουν κοινό πεδίο τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα. Ειδοποιούν παράλληλα για τις πιθανές στηρίξεις της αγοράς για να αντιληφθούν έγκαιρα οι επενδυτές πότε η τάση θα πάρει διαφορετική της πλάγιας κατεύθυνση. Η Piraeus Sec. επιμένει: “Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει να κινείται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αναζητώντας κατεύθυνση από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank) και η ΔΕΗ”. Πιο σαφείς οι υποδείξεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: “Οι επισκέψεις στην ζώνη του 870 – 873 συνεχίζονται, με το επίπεδο ουσιαστικά να είναι σημαντική αντίσταση, που κατοχύρωσή της  θα δώσει αγοραστικό σήμα, με στόχο να κλείσει το πρώτο σημαντικό ‘χάσμα’ στο 888. Οι 860 μονάδες είναι η στήριξή μας, που αν χαθούν μπορούν να δοκιμάσουν οι αποτιμήσεις και πάλι κίνηση προς τα χαμηλά. Μέρα με την μέρα έχουμε και νέα αγοραστικά σήματα σε επιμέρους τίτλους, ενώ η Αγορά περιμένει την 31η του μήνα και την ολοκλήρωση του rebalancing”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Σφραγίζουν τις συναλλαγές και πάλι οι πιέσεις σε μετοχές τεχνολογίας και κύρια στις μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Νέες πιέσεις ασκήθηκαν, μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της Snap Inc.  ενώ επιδεινώνονται τα προβλήματα για τον κλάδο. H μετοχή του Snap σημείωσε «βουτιά» 43%. Αντίστοιχα η μετοχή της Meta Platform (Facebook) υποχώρησε 7,9%, της Alphabet (Google) 5% και του Twitter 5,6%.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,15%  ή 48,38 μονάδες στις 31.928,62, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,81% στις 3.941,48 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,35% στις 11.264,45 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+2,8%) και Verizon (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4%) και Boeing (-3,7%).

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 56,0 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση 10 μονάδων βάσης στο 2,75% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0731 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απορρίπτει την ιδέα ότι ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος. Πιθανά διότι σημείωσε επιβράδυνση τον Μάιο ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της ευρωζώνης, ο οποίος υπολογίζει τα αποτελέσματα των τομέων υπηρεσιών και μεταποίησης, φτάνοντας στις 54,9 μονάδες, σημείο που είναι το πιο χαμηλό δύο μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τον Απρίλιο ήταν στο 55,8.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,14% στις 431,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,39% στις 7.484,35 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,80% στις 13.919,75 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,66% στις 6.253,14 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -1,08% αλλά ο ισπανικός ΙΒΕΧ εμφάνισε οριακά κέρδη +0,06%.

ΧΑ

Χαμηλοί όγκοι και υπέρβαση των 863 μονάδων με πυλώνα τις Τράπεζες

Οι συναλλασσόμενοι με ασυνήθιστα χαμηλούς ρυθμούς έδειχναν, μετά τις ταλαντεύσεις των πρώτων 30 λεπτών, διαρκώς αποφασισμένοι να κρατήσουν την αγορά ψηλότερα των 860 μονάδων. Με κίνηση κύρια σε θετικό πεδίο πέτυχαν σήμερα οι ισχυροί θεσμικοί με ένταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες να κλείσει η αγορά ψηλότερα από τις 863 ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια κυριάρχησαν παντού πιέσεις. Έτσι ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, διατηρήθηκε  το επίπεδο των 838,38 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα ενώ σήμερα το κατώτερο μέρας ήταν το επίπεδο στις 857,46 μονάδες που αντιστοιχούσε σε απώλειες -0,27%. Σημειώθηκε χωρίς τους θεσμικούς του δολαρίου στις συναλλαγές ήτοι στις 10:54.

Η σταθεροποιητική κίνηση της αγοράς στην προηγούμενη συνεδρίαση , έδειξε στην πρώτη μισή ώρα πως θα κυριαρχούσε, παρά την τάση εγκατάλειψης του μετοχικού  ρίσκου που εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ασία και μετά στην Ευρώπη μετά από άνοιγμα με κυριολεκτικά οριακό χάσμα. Τα κέρδη ωστόσο σε (11) blue chip με 7 να ανεβαίνουν πάνω από +2% χωρίς κανένα στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν την ανάληψη της ευθύνης για ανοδική αντίδραση από μερίδα ισχυρών θεσμικών, μετά την εμφάνιση νέου σκληρού πυθμένα στην τρέχουσα πτώση την περασμένη Πέμπτη. Επίσης το κλείσιμο με μικρά κέρδη τόνισε και την ύπαρξη θεσμικών που θέλουν σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα να μειώσουν θέσεις σε ελληνικούς τίτλους.  Έτσι παρά τα 14 πτωτικά τελικά, έγινε δυνατή η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 860 μονάδες με κλείσιμο στις 863,41.

Στο ρόλο του κεντρικού μοχλού για την επικράτηση της  ανόδου βρέθηκαν: ΒΙΟ +4,28%, ΑΛΦΑ +3,89%, ΜΥΤΙΛ +3,13%, ΕΤΕ +3,05%, ΕΛΧΑ +2,83%, ΠΕΙΡ +2,76% και ΛΑΜΔΑ +2,11% ενώ πάνω από +0,24% και ως +0,84% κέρδισαν τα υπόλοιπα 4 ανοδικά. Οι μετοχές του 25άρη που ώθησαν πτωτικά είχαν μικρότερες πτωτικές μεταβολές και χαμηλότερο συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες. Ήταν  οι ΟΛΠ -2,29%, και ακολούθησαν ΔΕΗ -1,35%, ΜΟΗ -1,24%, ΤΕΝΕΡΓ -0,90% και ΟΤΕ -0,86%. Αυτές οι μεταβολές συνέβαλλαν  για να εμφανίσει τελικά  ο ΓΔ μικρή άνοδο +0,41%, με κλείσιμο στις 863,41  μονάδες ήτοι 25 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τριμήνου (τις 838,37) με τζίρο στα 65,955 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 0,36 μονάδων το διαδέχθηκε αμέσως δέσμη εντολών που προκάλεσαν μικρές ταλαντώσεις του ΓΔ γύρω από τις 860 μονάδες ως  τις 10:58 τον χρόνο εμφάνισης του ημερήσιου χαμηλού στις 857,46 μονάδες, δηλαδή 28 λεπτά μετά το άνοιγμα. Αμέσως μετά πέντε κύματα εντολών αγοράς κατέστησαν τις 869,96 μονάδες στις 15:53 ανώτερο μέρας. Η υποχώρηση από εκεί με εντολές πώλησης μέτριας κλίμακας σε συγκεκριμένα blue chip  οδήγησε στις 17:00 στο επίπεδο των 865,58 μονάδων. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +1,18%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών πέρναγε την αγορά  από ενδοσυνεδριακό υψηλό σε νέο ανώτερο μέρας σε τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύοντας σημαντικά τη διάθεση για ρίσκο αλλά όχι για συμμετοχή στις μετοχές εκτός θεσμικού ενδιαφέροντος. Η τάση  συνεπώς γεννήθηκε από εσωτερικά αίτια και συνέβαλλε στην απομάκρυνση από το  κατώτερο δεύτερου τριμήνου.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα καθοδική με τάση αύξησης των αρχικών σχετικά υπολογίσιμων απωλειών μετά από πτωτικό ξεκίνημα με τους S&P500 και Dow Jones μετά από 60 λεπτά με απώλειες -2,10% και -1,21% αντίστοιχα ενώ ο Nasdaq είχε επίσης  αρνητική μεταβολή κοντά στο -3,40%. Τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για καθοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν πτωτικής δυναμικής με αρνητικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα με εξαίρεση την πορεία του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη που πέρασε για λίγο σε θετικό πεδίο. Η μεταβολή του DAX διατηρήθηκε στο -1,8% και φάνηκε να επηρεάζεται μετά την βύθιση των δεικτών της Νέας Υόρκης.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,731% την προηγούμενη έπεσε στο 3,608% έχοντας φθάσει στο 3,771% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για πώληση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip. Αλλά όλοι γνωρίζοντας την σκληρότητα του πυθμένα στις 838 μονάδες λειτούργησαν υπέρ εγκατάστασης αμφιβόλου ισχύος ζήτησης, χωρίς συντονισμό με την σταθερότητα της πτωτικής κίνησης σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 863,41 από 859,79 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,42% ή 3,62 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστκε στα 65,955 από 81,539 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,802 από 20,127 εκατ. ευρώ, και τον ΟΛΠ αφορούσαν 611.980 ευρώ, τον ΟΠΑΠ 393.000 ευρώ, την ΑΛΦΑ 300.135 ευρώ, την ΜΟΗ 263.979 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 232.798 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 49 από 39 τη Δευτέρα 23/5 και 50 από 60 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,981 από 61,825 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2078,89 από 2066,34 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  12,55 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 23/5,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,07%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Άνοδος του FTSE25 που επηρέασε τις προσδοκίες θετικά

Μια προ πορεία του ΣΜΕ λήξης Ιουνίου του 25αρη κατά 3 μονάδες περίπου υπογράμμισε την αισιοδοξία που υπήρξε κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση που αφορούσε πάλι κύρια τα ΣΜΕ των τραπεζικών μετοχών. Επίσης έπεσε πολύ το ενδιαφέρον για δανεισμό μετοχών με βάση τους όγκους στο stock repo σε σχέση με ότι συνέβη στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στη περασμένη συνεδρίαση, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εκτός του πρώτου ημίωρου που εναλλάχθηκε το πρόσημο μεταβολής. Το άνοιγμα στις 2065,81 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,53 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,55 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:54 και ήταν οι 2059,88 μονάδες. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:53 και ήταν οι 2098,10 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2078,89 από 2066,34 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 8,675 εκατ. ευρώ την Τρίτη 24/5/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 592 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2093,00 μονάδες και κατώτερο τις 2058,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2067,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2082,00 από 2064,50, ενώ η σειρά απόκτησε 3555 από 3634 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 67 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2064,75 μονάδες κατώτερο τις 2051,50 και τιμή κλεισίματος τις 2062,00 από 2043,50 και η σειρά απόκτησε 46 από 26 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν πάλι 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Ιουνίου, διακινήθηκαν 73 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Δευτέρας στις 560,83 μονάδες με μεταβολή -0,44%. Χθες Τρίτη 24/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 558,85 μονάδων (-0,35%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 560,33 (-0,09%), και ανώτερο τις 583,11 (+3,97%), έκλεισε στις 574,77 μονάδες με μεταβολή +2,49%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 22,930 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +3,89% απασχόλησε 7,559 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +3,05% 7,788 εκατ., η ΠΕΙΡ +2,76% απασχόλησε 3,111 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,84% απασχόλησε 4,171 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 581,25 από 567,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ξεπέρασαν τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 12.089 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 126.307 από 125.369 και τιμή κλεισίματος στα 0,942 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 1.721.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3870 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,42 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 23.881 από 24.907. Δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 166 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2013 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,960 ευρώ και έγιναν 31.976 από 32.010 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν 200 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1283 από 1083 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4499 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,10 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.869 από 25.504. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 1536 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 547 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 379 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ λήξης Ιουνίου και τα 339 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo εξατμίστηκε καθώς επικεντρώθηκε στα 800 συμβόλαια για την ΤΙΤC.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Ο τραπεζικός κλάδος σηματωρός για την πορεία του Γ.Δ.

Η Ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει  απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών που φτάνουν τα $12 τρις. σε σχέση με τα επίπεδα πριν την έναρξη της κρίσης. Ταυτόχρονα, οι απώλειες που καταγράφουν οι δείκτες των μεγάλων αγορών από την αρχή του έτους διαμορφώνονται  στο -27% για το Nasdaq, στο -17% του S & P 500 και στο  -11,3% του Dax. Την ίδια ώρα, τίποτε δεν προμηνύει ότι η εμπόλεμη κατάσταση θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον με συνέπεια οι παρενέργειες της κρίσης να κλιμακώνονται. Έτσι, με τις  τιμές των πρώτων υλών να συνεχίζουν να αυξάνονται, η ενεργειακή κρίση απορροφά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών και επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ οι ελλείψεις σιταριού απειλούν με επισιτιστική κρίση τον πλανήτη!  Σαν αποτέλεσμα, οι Κεντρικές Τράπεζες επαναφέρουν την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ως βασική προτεραιότητά τους, με την ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσει και αυτή σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της από τον Ιούλιο.

Αναπόφευκτα, οι διαχειριστές διαμορφώνουν ολοένα και περισσότερο συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές περιορίζοντας τις μετοχικές τοποθετήσεις, διατηρώντας αυξημένα ρευστά διαθέσιμα και αυξάνοντας τις ομολογιακές τοποθετήσεις που εκτιμούν ότι εμπεριέχουν λιγότερο επενδυτικό κίνδυνο. Σαν αποτέλεσμα, στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνεται κύμα ρευστοποιήσεων καθώς οι επενδυτές εξωτερικού θεωρούν ότι η διαμόρφωση των αποδόσεων των  10ετών ομολόγων πάνω από το 3,7% εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για μια χώρα με δημόσιο χρέος που φτάνει το 193% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η σύνθεση του ελληνικού χρέους με το 80% περίπου να είναι χαμηλότοκο και να οφείλεται προς διακρατικούς φορείς (ESM, Ευρωπαϊκές χώρες), την πολύχρονη περίοδο χάριτος και τη μακροπρόθεσμη διάρκεια, δεν εμπνέει ανησυχία   για τη βιωσιμότητά του. Έτσι, ο Γ.Δ. συνεχίζει τη συσσώρευσή του σε μικρό εύρος διακύμανσης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι επιθετικές πωλήσεις τραπεζικών κυρίως τίτλων, με την περιοχή των 850 μονάδων να επιβεβαιώνει ότι συνιστά ισχυρό σημείο στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. προχωρεί μέχρι τον Αύγουστο στην ολοκλήρωση της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας των μακροοικονομικών επιδόσεων της χώρας, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών της και μετά το 2023. Με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να εκτοξεύεται στα €6,4 δις. στο 1ο τρίμηνο καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτοξεύουν την αξία των εισαγωγών. Παράλληλα, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 1ο τρίμηνο αναμένεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι επανέρχεται η κανονικότητα στη λειτουργία τους: με τα ΜΕΔ να διαμορφώνονται σε ποσοστό κάτω από το 10% του συνόλου εντός του 2022, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι ικανοποιητικοί και η πιστωτική επέκταση σταδιακά να αυξάνεται διαμορφώνοντας προϋποθέσεις αξιοσημείωτης οργανικής κερδοφορίας. Στο βαθμό που εδραιωθεί η εμπιστοσύνη προς τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, είναι πιθανό να επανέλθει η προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 890-900 μονάδων με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας αυτή τη φορά !

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας άνοιξαν ως επί το πλείστον σε θετικό έδαφος σήμερα Τετάρτη 25/5, παρόλο που οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επιβάρυναν τη Wall Street χθες τη νύχτα.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,01%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε κέρδη +0,73%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν ψηλότερα κατά +0,92%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,37%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ενισχυόταν κατά +0,83%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,42% και ήταν στις 532,41 μονάδες.