Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Αναμόρφωση ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα Δ.Σ. τους μόλις το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν στη «Ν» πως ήδη έχουν ενεργοποιηθεί επιτροπές, αλλά και οι αρμόδιες εταιρείες για να βρουν στελέχη προκειμένου να στελεχώσουν τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα με ανθρώπους που δεν θα προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως παρατηρούν κάποια τραπεζικά στελέχη, όλες οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε ένα lifting του διοικητικού τους συμβουλίου. Κάποιες από αυτές πάντως έχουν σε πρώτη φάση το τεχνικό εμπόδιο της διάρκειας της θητείας του διοικητικού τους συμβουλίου που δεν λήγει άμεσα. Επομένως κάποιες λίγες θα το πράξουν γρήγορα και κάποιες άλλες σε έναν δεύτερο χρόνο.
Το προφίλ των νέων μελών
Είναι φανερό πως πλέον οι αιτιάσεις για το αν κάποιος μπορεί ή όχι να είναι μέλος της διοίκησης μιας τράπεζας σχετίζεται με τις εξαρτήσεις που έχει από αυτήν την τράπεζα (δάνεια κ.λπ.) και με το αν είχε διατελέσει δημόσιο πρόσωπο στο παρελθόν. Φυσικά ισχύουν και όλα όσα προβλέπονται για την απόκτηση fit and proper (προσόντα, καθαρό ποινικό μητρώο κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην αναμόρφωση των Δ.Σ. των τραπεζών, τα οποία καταρτίσθηκαν με τις τρομερές δεσμεύσεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό πλήθος ξένων τραπεζικών στελεχών σε ορισμένες περιπτώσεις μη σχετικών με την ελληνική πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων να αναλάβουν σημαντικές και κρίσιμες θέσεις στα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών, των οποίων τα καθήκοντα εκτελούσαν και από απόσταση.
Τι αλλάζει στο πλαίσιο
Με το νέο πλαίσιο καταργούνται τα κριτήρια για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών που προέβλεπαν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Καταργείται επίσης η αξιολόγηση της δομής και της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων που προέβλεπε: Το Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν έπρεπε να έχουν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια.
Καταργούνται ακόμη τα κριτήρια για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να έχει σχετική εξειδίκευση και τη διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών στη διαχείριση των κινδύνων ή τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το εν λόγω μέλος επικεντρώνεται και έχει ως μοναδική του αρμοδιότητα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου και προεδρεύει σε ειδική επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου που ασχολείται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις οδηγούσαν σε μεγάλες δυσκολίες στην ανεύρεση στελεχών για τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι έρευνες για την ανεύρεση νέων στελεχών πραγματοποιούνται μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε εταιρείες με περγαμηνές επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι έρευνες αυτές προσανατολίζονται στο να καλύψουν και άλλες απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου, που είναι η επίτευξη της σωστής γυναικείας ποσόστωσης.
Πότε θα αίρονται οι περιορισμοί στις αμοιβές και στα μπόνους
Νωρίτερα από την ανεύρεση νέων στελεχών που θα πληρώσουν θέσεις οι οποίες θα χηρέψουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, έρχονται οι αλλαγές στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την κάλυψη των παραπάνω θέσεων.
Οι διατάξεις με τα δικαιώματα για την αξιολόγηση των διοικήσεων, τις αποδοχές, τα μπόνους που ίσχυαν μέχρι πρότινος αλλάζουν.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορεί να παρεμβαίνει μόνο και για όσο διάστημα το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο συμμετέχει έχει δείκτη κόκκινων δανείων άνω του 10%. Διαφορετικά δεν προβλέπεται κάποιο δικαίωμα παρέμβασης. Υπενθυμίζεται πως όλες οι συστημικές τράπεζες ακόμη και αυτές που δεν το έχουν ακόμη πράξει θα οδηγήσουν φέτος τον αντίστοιχο δείκτη τους κάτω από το επίπεδο αυτό.
Ο κρίσιμος παράγοντας
Το νέο άρθρο προβλέπει ότι για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το 10%, οι σταθερές αποδοχές του πρόεδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πολιτική των bonus θα συνδεθεί μοιραία και με την κερδοφορία στην οποία προχωρούν και θα αποκτήσουν οι τράπεζες εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.