Skip to main content

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Κατάλογο πράσινων επενδύσεων ακόμη και άνω των 10-12 δισ. θα καταρτίσει η Ελλάδα το αργότερο μέσα στον Ιούλιο, αν η πρόταση της Κομισιόν περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών στο τέλος Μαΐου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ευκαιρίας για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ανοίγει για την Ελλάδα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Από τα περίπου 300 δισ. ευρώ του «πακέτου» στην Ελλάδα μπορεί να αντιστοιχούν -είτε υπό μορφή δανείων είτε υπό μορφή επιχορηγήσεων- ακόμη και πάνω από 6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τη «μόχλευση» μπορούν να κινητοποιηθεί ακόμη και υπερδιπλάσιο ποσό, το οποίο θα εγγραφεί στο σκέλος των επενδύσεων και κατά συνέπεια και στο ΑΕΠ της χώρας. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι αν προχωρήσει η πρόταση θα έχει πολύ θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι, λόγω της προετοιμασίας που έχει κάνει η χώρα στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει άμεσα τον νέο κατάλογο επενδύσεων και κατά συνέπεια και την απορρόφηση των δανείων που προβλέπει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό και εφόσον η Σύνοδος Κορυφής ανάψει το πράσινο φως στο RepowerEU η διαδικασία για την ένταξη των προωθούμενων επενδύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί -ύστερα από συνεργασία του υπ. Περιβάλλοντος με το υπ. Οικονομικών- ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Τρεις πηγές Στην πραγματικότητα το ελληνικό σχέδιο θα αποτελεί προέκταση του «Ελλάδα 2.0», πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τρεις πηγές:

1 Η 1η είναι τα αδιάθετα δάνεια του RRF. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 220 δισ. ευρώ. Από αυτά η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει ακόμη και πάνω από 5 δισ., αν και το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλώσουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες που παρά την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων εξακολουθούν και σήμερα να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Κομισιόν, προφανώς και θα αφήσουν τα δάνεια του συγκεκριμένου εργαλείου στα «αζήτητα». Και επειδή στις χώρες αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η Γερμανία -δηλαδή κράτη με μεγάλη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.-, τα αδιάθετα δισ. θα παραμείνουν πολλά.

2 Η 2η είναι οι πόροι που έχει εισπράξει η Ευρώπη από τους ρύπους. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν στις χώρες υπό μορφή επιδοτήσεων και η Ελλάδα έχει λαμβάνειν ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

3 Η 3η έχει να κάνει με τη δυνατότητα ανακατανομής πόρων του ΕΣΠΑ ώστε να διατεθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Δεν πρόκειται για επιπλέον κονδύλια, αλλά για έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει να πέσει ακόμη περισσότερο χρήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το μίγμα της λίστας

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ των πράσινων επενδύσεων θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς το ίδιο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον «γύροι» του προγράμματος με στόχο την αναβάθμιση εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων. Επίσης, αναμένονται στο εξής στοχευμένα προγράμματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καθώς η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε κατοικίες συνιστά αυτή τη στιγμή ένα από τα πλέον ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τα προγράμματα με άμεσο ενδιαφέρον για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τους πρόσθετους πόρους θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθούν και έργα στρατηγικής σημασίας, όπως η εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών για την αεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Στα σχέδια και η χρηματοδότηση επενδύσεων παραγωγής αιολικής ενέργειας