Skip to main content

Market Beat: Οι πιέσεις παγκόσμια δυσκολεύουν μια οιαδήποτε ανοδική αντίδραση 

  • Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν σήμερα Πέμπτη 19/5 το απότομο ξεπούλημα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό παγκόσμια, τη υγειονομική πολιτική της Κίνας για τον COVID-19 και τον πόλεμο της Ουκρανίας.
  • Οι αναφορές κερδών από κολοσσούς λιανικής διαμόρφωσαν αρνητική εικόνα μέσω των αποτελεσμάτων και κύρια από τις προσδοκίες των διοικήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία. Αυτά προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στη Wall Street. Οι μετοχές της Target σημείωσαν βουτιά 24,88%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μιας ημέρας από το 1987. Την Τετάρτη, ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 5% ενώ ο S&P 500 έχασε 4%.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα στο ξεκίνημα των ασιατικών συναλλαγών ενώ αργότερα εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,10% αντίθετα για τους δείκτες της Ευρώπης οι απώλειες ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα.
  • Το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο είχε ενισχυθεί λόγω της πτώσης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων, σταμάτησε τα κέρδη του σήμερα, με το δολάριο να υποχωρεί 0,05% έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Όταν οι επενδυτές αντιλαμβάνονται γρήγορα την εσφαλμένη εκτίμησή τους για τις προοπτικές της κερδοφορίας και κατ επέκταση των αποτιμήσεων, σπεύδοντας να διορθώσουν το λάθος, υπερβάλλουν. Αυτό έγινε χθες μετά την άνοδο της Τρίτης που θεωρήθηκε «πολύ αισιόδοξη».

Στα διεθνή

Οι αγορές πρόσφατα φαίνονται όλο και πιο ασταθείς: οι μετοχές, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα πέφτουν καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να διαχειριστούν τις μεγάλες διακυμάνσεις που αναστατώνουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Τα κακά αποτελέσματα από τους μεγάλους των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν τις μετοχές σε απότομη πτώση χθες Τετάρτη 18/5, θέτοντας τη Wall Street σε τροχιά διόγκωσης της αστάθειας που εκδηλώθηκε στη διάρκεια του έτους. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής δήλωσαν ότι τα κέρδη τους πληγώθηκαν από το αυξανόμενο κόστος, τις υποτονικές πωλήσεις και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην πρώτη γραμμή του μυαλού των επενδυτών είναι ο υψηλός πληθωρισμός δεκαετιών στις ΗΠΑ, το πόσο διατεθειμένοι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αυστηροποιήσουν  τις χρηματοοικονομικές συνθήκες για να τον υποτάξουν και τι σημαίνει αυτό για την οικονομική ανάπτυξη. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid έχουν επίσης ταράξει τις αγορές και οι απώλειες ήταν ευρέως διαδεδομένες. Τα ομόλογα, ένας συνήθως παράδεισος, πέφτουν παράλληλα με τις μετοχές.

Στην Αθήνα 

Μια συσσώρευση 9 συνόδων μεταξύ των 845 και 870 μονάδων επί σειρά συνεδριάσεων είχε χωρίσει τους επενδυτές σε δυο ομάδες με ξεκάθαρα αντίθετες επενδυτικές προσδοκίες  που έφερναν αντίστοιχες αλληλοαναιρούμενες  κινήσεις κατά τη διαπραγμάτευση των blue chip. Σε αυτές τις μετοχές κύρια εστιάστηκε το ενδιαφέρον με μικρή συμμετοχή  των υπόλοιπων τίτλων της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χθες στα 84,247 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 82,987 αφορούσαν τις μετοχές του FTSE25 (77,756 εκατ. ευρώ) και του FTSEM (5,231 εκατ. ευρώ). Απέμειναν για τις υπόλοιπες 73 μετοχές που είχαν πράξεις χθες 1,26 εκατ. ευρώ. 

Την τρέχουσα εβδομάδα ωστόσο το εύρος διακύμανσης περιορίστηκε μεταξύ των 855 και 872 μονάδων ενώ στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις διατηρήθηκε η αγορά πάνω από τις 864 μονάδες χωρίς να περάσει πάνω από τις 871. Συνεπώς σφίγγει η διακύμανση ειδοποιώντας τεχνικά πως η αγορά είναι έτοιμη να σπάσει ένα από τα δυο όρια μετατρέποντας τη συσσώρευση είτε σε άνοδο για να ξεπεράσει το χάσμα στα επίπεδα των 888 μονάδων είτε σε κάθοδο για αναζήτηση πυθμένα κάτω των 844 μονάδων που είναι το χαμηλό του Μαΐου. 

Σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Αρκετά “σφιχτή” εικόνα παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας “πουλημένος” κάτω από τις 870 μονάδες. Σχηματικά η Αγορά εκτελεί ένα “diamond bottom pattern”, το οποίο φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα. Αναγκαία προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο αποτελεί η κατοχύρωση των 870 – 875 μονάδων, με πρώτο στόχο το πτωτικό “gap” των 888 μονάδων. Από τις 888 μέχρι τις 900 μονάδες εντοπίζεται μια ισχυρή ζώνη αντιστάσεων, με την επαναφορά της ανοδικής τάσης να επιστρέφει ψηλότερα από αυτή τη ζώνη τιμών. Σε κάθε περίπτωση η τάση παραμένει πτωτική, με την απώλεια των 850 μονάδων, να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια των 820 και εν συνεχεία 790 μονάδων”.

Ενώ ο Δημήτρης Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε αναφορικά με τις προθέσεις των ξένων θεσμικών: “Οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτες καθώς οι  επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ελπιδοφόρο του ελληνικού αφηγήματος, πιθανολογώντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν βιάζονται επομένως να αυξήσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι 12 συνεχόμενες πτωτικές επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύουν ότι συντελούνται ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές”.

Οι προσδοκίες για μια ανοδική ώθηση από την αναβάθμιση της Ελληνικής παρουσίας στο δείκτη MSCI και η πετυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν επαληθεύτηκαν καθώς χθες στο δεύτερο μέρος κυριάρχησε η τάση φυγής από το ρίσκο που επικράτησε σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Με λίγα λόγια αυτή η εικόνα ρευστοποίησης θέσεων που έφερε απώλειες άνω του -1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πτώση της τάξης του -4,1% στον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου τον S&P500 υπογραμμίζει την επιστροφή της ανησυχίας πως η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται σε ύφεση. Έτσι μια θετική πραγματικά εξέλιξη για την ελληνική ανάπτυξη μπορεί να πνιγεί μπροστά στην εκτίναξη των ανησυχιών και της μεταβλητότητας σε κάθε τμήμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου, η Target, προειδοποίησε για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος, εντείνοντας τους φόβους των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό. Η εικόνα των αποτελεσμάτων και οι προσδοκίες των διοικήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία  προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε -3,57% ή 1.164,52 μονάδες στις 31.490,07 και ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2020. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -4,04% στις 3.923,68 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -4,73% στις 11.418,15 μονάδες. 

Νωρίτερα, η Target (-25%) ανακοίνωσε «βουτιά» στα κέρδη τριμήνου και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Target παρέσυραν σε πτώση και άλλες εισηγμένες του λιανεμπορίου όπως την Walmart (-7,1%) και την Macy’s (-11%).

Παράλληλα, μπορεί η Lowe’s (-5,3%) να γνωστοποίησε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου ωστόσο απογοήτευσαν οι πωλήσεις. 

Στο μεταξύ, οριακή πτώση 0,2% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, μικρότερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,5% και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,89%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά από νευρική συσσώρευση γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κατέληξαν συντονισμένα σε πτώση με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να τερματίζει μια αλυσίδα  τριών ανοδικών συνεδριάσεων.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,14% στις 433,95 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,07% στις 7.438,09 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,26% στις 14.007,76 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,20% στις 6.352,94 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,89% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν πρακτικά αμετάβλητος με το +0,01%. 

Στο μεταξύ, στο 7,4% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο όπου ήταν και τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 1,6%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον φετινό Απρίλιο, από 7,8% τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, ήταν 2,0%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα κατά 9% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από το 1982, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ εντείνει την πίεση για δράση από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.

ΧΑ

Με πτωτική εικόνα στα διεθνή το -0,12% επιστροφή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας 

Οι συναλλασσόμενοι με συνήθεις για την εβδομάδα ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να κρατήσουν την αγορά σε φάση συσσώρευσης  για να παραμείνει και σήμερα ως σκληρός πυθμένας, στην πτώση τον Μάη, το επίπεδο των 844,53 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα. 

Η ανοδική κίνηση της αγοράς στην προηγούμενη συνεδρίαση , έδειξε πως θα κυριαρχούσε, βοηθούμενη από την τάση ανάληψης ρίσκου που εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ευρώπη μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα. Οι απώλειες σε (11) blue chip με τις ΑΔΜΗΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν την αναζήτηση ισορροπίας και στη σχέση των πτωτικών με τα κερδισμένα αφού τελικά έκλεισαν ανοδικά 11. Στο ρόλο του οδηγού της διατήρησης της ανόδου βρέθηκαν: ΜΠΕΛΑ  +3,75%, ΕΛΧΑ +2,34%, ΣΑΡ +1,21%, ΕΤΕ +1,12% και ΒΙΟ +1,00% ενώ πάνω από +0,07% κέρδισαν ΟΛΠ ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΛΑΜΔΑ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ. Οι μετοχές του 25άρη που ώθησαν καθοδικά ήταν  οι ΕΕΕ -3,34%, ΤΕΝΕΡΓ -2,32%, ΠΕΙΡ -1,65%, ΑΡΑΙΓ -1,63%, και ακολούθησαν ΑΛΦΑ ΤΙΤC ΕΥΡΩΒ MOH με απώλειες από -0,44% ως -0,64%. Αυτές οι μεταβολές συνέβαλλαν  για να εμφανίσει τελικά  ο ΓΔ πτώση -0,12%, με κλείσιμο στις 866,73  μονάδες 22,20 μονάδες πάνω από το κατώτερο τριμήνου με τζίρο στα 84,247 εκατ. ευρώ. 

Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,33 μονάδων το διαδέχθηκαν αμέσως δέσμη εντολών αγοράς που στις 10:32 προκάλεσαν την εμφάνιση ημερήσιου υψηλού στις 871,07 μονάδες. Αμέσως μετά τέσσερα κύματα εντολών πώλησης θέσεων κατέστησαν τις 864,61 μονάδες στις 13:32 κατώτερο μέρας. Η αντίδραση από εκεί οδήγησε στις 13:23 στο επίπεδο των 870 μονάδων, και μια νέα αποκλιμάκωση των αποτιμήσεων στα Τραπεζικά blue chip αντίδραση τον επανέφερε στις 866,91 στις 17:00. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +0,38%. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών πέρασε την αγορά  δυο φορές μέσα στο εύρος της διακύμανσης του ΓΔ κάτω και πάνω και έγινε μεταξύ 865 και 871 μονάδων.. 

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα πτωτική αλλά με τάση διεύρυνσης των αρχικών απωλειών  μετά από ξεκάθαρα πτωτικό ξεκίνημα που η ζήτηση διαρκώς εξασθένιζε  με τους S&P500 σε πτώση -1,8% και Nasdaq με πτώση πάνω από -2%,  ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής δυναμικής με μεικτές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα μετά την πτωτική έναρξη στις ΗΠΑ . Η μεταβολή του DAX πλησίασε το -1% μετά την βουτιά των δεικτών της Νέας Υόρκης. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,601% την προηγούμενη υποχώρησε στο 3,579% έχοντας φθάσει στο 3,611% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για απόκτηση θέσεων σε πάρα πολλά από τα blue chip. Αλλά μετά το πρώτο μέρος, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 870 μονάδες δυο φορές την ίδια μέρα λειτούργησαν υπέρ ελεγχόμενης πτώσης, σε χαλαρό συντονισμό με την κίνηση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 866,73 από 867,80 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,12% ή 1,07 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 84,247 από 90,004 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 12,518 από 10,504 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 3,600 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 2,732 εκατ. ευρώ, την ΕΧΑΕ 2,136 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,645 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 926.800 ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 883.980 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 309.600 ευρώ, την ΣΑΡ 160.069 ευρώ και την ΕΠΣΙΛ 119.600 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 60 από 78 την Τρίτη 17/5 και 35 από 25 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,264 από 62,434 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση  -0,13% στις 2081,22 από 2083,87 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  2,65 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης 17/5,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,62%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Τη διατήρηση του FTSE25 σε περιορισμένο εύρος έφερε η εκπνοή

Μετά από μέρες οι traders στην χθεσινή σύνοδο αποφάσισαν να κλείσουν τα ΣΜΕ της σειράς που θα γίνει κυρίαρχη από το μεσημέρι της Παρασκευής 9 μονάδες χαμηλότερα από την κατάληξη του υποκείμενου δείκτη. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη με εναλλαγές πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2092,06 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,19 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,65 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:32 και ήταν οι 2095,74 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:32 και ήταν οι 2077,77 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2081,22 από 2083,87 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 13,178 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 18/5/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1251 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2095,00 μονάδες, κατώτερο τις 2076,25 και τελευταίες πράξεις στις 2080,00, με τιμή κλεισίματος τις 2078,00 από 2087,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια διαμορφώθηκαν σε 1683 από 2432. Διακινήθηκαν επίσης 1093 από 953 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2096,00 μονάδες και κατώτερο τις 2072,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2079,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2075,25 από 2085,00, ενώ η σειρά απόκτησε 2683 από 2022 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 87 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως 2100 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 566,65 μονάδες με μεταβολή +1,97%. Χθες Τετάρτη 18/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 561,04 μονάδων (-0,99%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 571,63 (+0,88%), και ανώτερο τις 572,49, (+1,03%) έκλεισε στις 565,33 μονάδες με μεταβολή -0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 26,172 από 31,571 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,64% απασχόλησε 7,108 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,12% 8,797 εκατ., η ΠΕΙΡ -1,65% απασχόλησε 2,400 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,44% απασχόλησε 5,294 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

“Από την στήριξη των 540 μονάδων αντέδρασε ο δείκτης Τραπεζών, διατηρώντας σταθερά το σήμα πώλησης χαμηλότερα των 575 μονάδων. Υπέρβαση αυτών των ορίων θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 600 – 610 μονάδες και τον ΚΜΟ 200 ημερών και το πτωτικό “gap” αντίστοιχα. Νέα επιδείνωση των Τραπεζών, θα φέρει τον δείκτη στα χαμηλά του πολέμου και τις 500 μονάδες. Τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της εγχώριας τάσης συνεχίζουν να έχουν οι Διεθνείς Αγορές. Αν και η αβεβαιότητα διατηρείται, μια τεχνικής φύσεως αντίδραση στην Ελληνική Αγορά φαίνεται να ‘είναι στα χαρτιά’, πάντα υπό προϋποθέσεις”. Σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλας  Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,75 από 573,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι διατηρήθηκαν  στα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4013 από 11436 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 126.673 από 125.934 και τιμή κλεισίματος στα 0,929 ευρώ. Διακινήθηκαν 200 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 1.605 από 1.405. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1448 από 5558 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,34 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.407 από 25.858. Δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 161 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 1837 από 3665 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,910 ευρώ και έγιναν 36.709 από 37.035 τα ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 1083 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1344 από 1502 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,18 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.884 από 28.366. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 1520 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 492 από 1195 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 154 ΣΜΕ της ΜΟΗ και τα 135 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo για λιγοστές μετοχές αν και μεγάλωσε αφορούσε στα 25.792 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ και στα 600 για TITC. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η προσπάθεια αντίδρασης που συντελείται τις τελευταίες συνεδριάσεις στις Διεθνείς Αγορές, από τα πρόσφατα υπερπουλημένα επίπεδα, αρχίζει να δίνει ελπίδες και στην Ελληνική Αγορά. Οι Αμερικανικοί δείκτες ‘παλεύουν’ να ακυρώσουν το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης έπειτα από ενάμιση μήνα, με την πορεία αυτών να καθορίζει και την συνέχεια. Αρκετά “σφιχτή” εικόνα παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας “πουλημένος” κάτω από τις 870 μονάδες. Σχηματικά η Αγορά εκτελεί ένα “diamond bottom pattern”, το οποίο φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα.

Αναγκαία προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο αποτελεί η κατοχύρωση των 870 – 875 μονάδων, με πρώτο στόχο το πτωτικό “gap” των 888 μονάδων. Από τις 888 μέχρι τις 900 μονάδες εντοπίζεται μια ισχυρή ζώνη αντιστάσεων, με την επαναφορά της ανοδικής τάσης να επιστρέφει ψηλότερα από αυτή τη ζώνη τιμών. Σε κάθε περίπτωση η τάση παραμένει πτωτική, με την απώλεια των 850 μονάδων, να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια των 820 και εν συνεχεία 790 μονάδων.

Από την στήριξη των 540 μονάδων αντέδρασε ο δείκτης Τραπεζών, διατηρώντας σταθερά το σήμα πώλησης χαμηλότερα των 575 μονάδων. Υπέρβαση αυτών των ορίων θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 600 – 610 μονάδες και τον ΚΜΟ 200 ημερών και το πτωτικό “gap” αντίστοιχα. Νέα επιδείνωση των Τραπεζών, θα φέρει τον δείκτη στα χαμηλά του πολέμου και τις 500 μονάδες.

Τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της εγχώριας τάσης συνεχίζουν να έχουν οι Διεθνείς Αγορές. Αν και η αβεβαιότητα διατηρείται, μια τεχνικής φύσεως αντίδραση στην Ελληνική Αγορά φαίνεται να ‘είναι στα χαρτιά’, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν σήμερα Πέμπτη 19/5 το απότομο ξεπούλημα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό παγκόσμια, τη υγειονομική πολιτική της Κίνας για τον COVID-19 και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ το δολάριο θεωρούμενο σαν ασφαλές καταφύγιο διατήρησε τα περισσότερα από τα ισχυρά κέρδη που απόκτησε στη διάρκεια της νύχτας.

Στις 8:30 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,70%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -1,56%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με απώλειες -1,17% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -2,47% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχωρούσε -0,15%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -2,09% και ήταν στις 5270,68 μονάδες.