Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Την άλλη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα διαχειρίζεται τις κατοικίες συνεπεία πτώχευσης ευάλωτων νοικοκυριών.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το τελευταίο τμήμα του πτωχευτικού κώδικα για το οποίο οι θεσμοί επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς δεν επιθυμούν άλλες at hoc λύσεις. Στο σχετικό χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας Ειδικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου από το βήμα του 4oυ ΝLP Summit. Όπως γνωστοποίησε, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι σημαντικό. Έτσι, μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου, θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας του Φορέα ώστε αυτός να καταστεί ελκυστικός προς τους επενδυτές. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πάνω από 10 είναι οι συγκεκριμένοι επενδυτές.
Η κ. Αθανασοπούλου σημείωσε πως μετά την απομάκρυνση των κόκκινων δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς το πρόβλημα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί στην πραγματική οικονομία. Το στοίχημα, όπως είπε, είναι όχι μόνο να εφαρμοστεί το σύνολό του ο Πτωχευτικός Κώδικας, αλλά και να δούμε στο τέλος αν έχει «δουλέψει» και αποδώσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Βελτιωμένη εικόνα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και διευθύνοντα σύμβουλο της DoValue Τάσο Πανούση, στο σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού η εικόνα βελτιώνεται ουσιαστικά. Η πλατφόρμα λειτουργεί, ήδη έχουμε πάνω από 700 περιπτώσεις δανείων ύψους άνω των 200 εκατ. που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους τουλάχιστον 30% όπου η διαδικασία
ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται. Σημείωσε πως η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελεί άλμα προόδου, με δεδομένο ότι τον Ιούνιο του 2017 σχεδόν το 50% των δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνταν. Σε απόλυτα μεγέθη, το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασαν μέχρι τα 107 δισ. ευρώ, για να περιοριστούν κάτω από τα 19 δισ. στο τέλος του 2021.
Μένουν στην οικονομία
Μπορεί να υπάρχει η αίσθηση πως η ελληνική οικονομία απαλλάχθηκε από την κληρονομιά της κρίσης, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη, όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης. Όταν τα κόκκινα δάνεια φεύγουν από τις τράπεζες, δεν εξαφανίζονται. Παραμένουν στην οικονομία. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό βρίσκονται αναγκαστικά εκτός τραπεζικού συστήματος – κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στους ίδιους τους δανειολήπτες, αλλά και τροχοπέδη συνολικά για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου των διαχειριστών δανείων για να λυθεί οριστικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων στη ρίζα του.
Την τελευταία διετία οι servicers ρύθμισαν περισσότερα από 160.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, που αφορούν χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Σε πολλές περιπτώσεις -περίπου 30%- οι λύσεις που δόθηκαν αφορούσαν και άφεση χρέους.
Ήδη μέσω των servicers μέσα στην περσινή χρονιά μόνον δάνεια άνω των 2,8 δισ. αναταξινομήθηκαν το 2021 ως «εξυπηρετούμενα» και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων – ενισχύοντας την κερδοφορία και μέσω αυτής την κεφαλαιακή ισχύ τους.
Δευτερογενής αγορά
Τη συγκέντρωση στη δευτερογενή αγορά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων επεσήμανε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία σημείωσε πως 23 εταιρείες αδειοδότησε η ΤτΕ, με μόλις τις 3 από αυτές να κατέχουν περίπου το 80% του μεριδίου της αγοράς, με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων 123 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αναδεικνύεται λοιπόν η σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των ανοιγμάτων από τις εταιρείες αυτές.