Το Βερολίνο θα ξεμείνει από καύσιμα, αν οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν το να πέσει ένα ενθύμιο του Ψυχρού Πολέμου θύμα της γεωπολιτικής.
Το διυλιστήριο PCK στα πολωνικά σύνορα, το οποίο προμηθεύει το μεγάλος μέρος των καυσίμων για αεροσκάφη που έχει ανάγκη το αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, αλλά και της βενζίνης που χρειάζονται τα αυτοκίνητα της περιοχής, επηρεάζεται άμεσα από τη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα και τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Το σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο απειλεί να αποκόψει τις προμήθειες στο διυλιστήριο, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει την τροφοδοσία του Βερολίνου και μεγάλου μέρους της ανατολικής Γερμανίας με καύσιμα.
To PCΚ, στην πόλη Σβεντ, συνδέεται απευθείας με τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Επειδή το διυλιστήριο βρίσκεται μακριά από μεγάλο λιμάνι, δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική. Και το γεγονός ότι ελέγχεται από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Από το Βερολίνο έως τη Βαλτική ακτή της Γερμανίας και περιοχές της Δυτικής Πολωνίας «κάθε αεροπλάνο, αυτοκίνητο της αστυνομίας, όχημα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρο παίρνουν καύσιμα από το συγκεκριμένο διυλιστήριο» όπως επισημαίνει στο Bloomberg η Ανεκατρίν Χόπε, δήμαρχος της Σβεντ, πόλης με 34.000 κατοίκους. «Το κλείσιμο του διυλιστηρίου θα ήταν καταστροφή» προσθέτει.
Το διυλιστήριο που καλύπτει μία περιοχή διπλάσια του Central Park της Νέας Υόρκης, χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1960 για να ενισχύσει την εξάρτηση της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση. Τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία επιμένει.
Σύμφωνα με το Bloomberg για να συμμορφωθεί με το σχεδιαζόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξετάζει διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων και το να πάρει το γερμανικό κράτος τον έλεγχο του διυλιστηρίου όπως έκανε με τη γερμανική μονάδα της Gazprom. Αλλά η αλλαγή στην ιδιοκτησία δεν θα έλυνε το βασικό ζήτημα: την αντικατάσταση 12 εκατ. τόνων ρωσικού αργού που περνάει από το διυλιστήριο κάθε χρόνο μέσω του αγωγού Druzhba (που σημαίνει στα ρωσικά φιλία).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ταξίδεψε στη Σβεντ την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το μέλλον του διυλιστηρίου. Έχοντας μπροστά του εκατοντάδες ανήσυχους εργαζομένους, ανέβηκε πάνω σε ένα τραπέζι για να μεταφέρει με μεγαλύτερη έμφαση το μήνυμα της κυβέρνησης ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία του διυλιστηρίου ακόμη και εάν το ρωσικό πετρέλαιο απαγορευτεί. Δεν εξήγησε βέβαια ποια θα είναι η λύση.