Skip to main content

Γέλεν: Έκκληση για περισσότερη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προέτρεψε τα ευρωπαϊκά κράτη την Τρίτη να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν την Ουκρανία καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας στις κρίσιμες υποδομές της χώρας δεν φαίνεται να μειώνονται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν συντονιστεί στενά για την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τους σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο πρόεδρος της, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την εισβολή. Αλλά δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με την ανάγκη να βοηθήσουν στη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μόλις ο πόλεμος τελειώσει.

Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει ένα πακέτο έκτακτων δαπανών 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και αναμένεται να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεισφέρουν πολύ στην οικονομική βοήθεια, η κ. Γέλεν είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Ζητώ ειλικρινά από όλους τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στην αύξηση της οικονομικής τους υποστήριξης προς την Ουκρανία», είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις της. «Οι κοινές μας προσπάθειες είναι κρίσιμες για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία της Ουκρανίας θα επικρατήσει έναντι της επιθετικότητας του Πούτιν».

Η υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη μέση ενός εβδομαδιαίου ταξιδιού στην Ευρώπη, με στάσεις στη Βαρσοβία, τις Βρυξέλλες και τη Βόννη της Γερμανίας, όπου θα συναντήσει τους ομολόγους της στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7). Η βοήθεια προς την Ουκρανία αναμένεται να είναι κεντρικό θέμα σε αυτή τη συνάντηση.

Η κ. Γέλεν είπε ότι οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι άμεσες και ότι δεν διαθέτει χρηματοδότηση για να πληρώσει στρατιώτες, συνταξιούχους και υπαλλήλους για να διατηρήσει την κυβέρνησή της σε λειτουργία.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η διμερής και πολυμερής υποστήριξη που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν θα είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας, ακόμη και βραχυπρόθεσμα», είπε.

Το αν θα εισακούσει το κάλεσμά της μένει να φανεί, μιας και η Ευρώπη ήδη πιέζεται πολύ οικονομικά, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους, και μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά τους καθώς προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, New York Times

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία