Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Παρά την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, που έκλεισαν τον Απρίλιο 500 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.
Όπως εξηγούσαν χθες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η θετική πορεία που αποτυπώθηκε στο 4μηνο τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ουσιαστικά έχει… προεξοφληθεί. Πρακτικά, η μέχρι τώρα υπεραπόδοση «χρηματοδοτεί» τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως την επιταγή ακρίβειας, τα μέτρα στήριξης για τα ακριβά καύσιμα και φυσικά τον μηχανισμό συγκράτησης των τιμών ενέργειας με τις επιδοτήσεις του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, αλλά και τον μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο.
Συνολικά, τα μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν από τις αρχές του χρόνου, εκτιμώνται ήδη σε πάνω από 1,7- 1,8 δισ. ευρώ. Πάντως, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και επειδή το εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να πλήττεται κυρίως από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, η πίεση προς το οικονομικό επιτελείο για πρόσθετη στήριξη αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Στην κυβέρνηση δεν αμφισβητούν ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης.
Ωστόσο, συνδέουν την όποια επιπλέον στήριξη με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εδώ και πέρα, αλλά και με την… τιμή του φυσικού αερίου. Αν η τελευταία διατηρηθεί κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα για σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε θα χρειαστεί λιγότερος δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που έχει ήδη δεσμεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Σε αυτές τις εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί επίσης και το αν θα υπάρξει κάποιο κοινό ευρωπαϊκό πακέτο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Μικρότερο το έλλειμμα ισοζυγίου
Επιβεβαιώθηκαν και τον Απρίλιο οι θετικές εκτιμήσεις για τα φορολογικά έσοδα, καθώς μόνο για τον προηγούμενο μήνα συγκεντρώθηκαν 500 εκατ. ευρώ παραπάνω συγκριτικά με τους στόχους, λόγω εισπράξεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
Για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,328 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,973 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, και ελλείμματος 8,797 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ακόμα, καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 811 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,453 δισ. ευρώ, και 6,201 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17,679 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 687 εκατ. ευρώ ή 4% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,360 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,110 δισ. ευρώ ή 6,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16,081 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,789 δισ. ευρώ, ή 12,5% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,681 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 423 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,258 εκατ. ευρώ).