Skip to main content

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ρίχνουν αισθητά τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα και αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, με την Κομισιόν πάντως να επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης, η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατά την περίοδο της πανδημίας περιορίζουν σε έναν βαθμό το πλήγμα στην κατανάλωση και κατά συνέπεια στο ΑΕΠ. 

Στις εαρινές προβλέψεις της η Επιτροπή υπολογίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,5% για το 2022. Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου (4,9%) και τις φθινοπωρινές του περσινού Νοεμβρίου (5,2%). Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αναμένει τον εναρμονισμένο δείκτη στο 6,2% φέτος (έναντι προηγουμένης εκτίμησης για  3,2%). Για το 2023 ο πήχυς της ανάπτυξης τοποθετείται στο 3,1% (έναντι 3,5% στις χειμερινές προβλέψεις και 3,6% στις φθινοπωρινές) και του πληθωρισμού στο 1,9% (από 1,1% στις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου). 

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 8,3% χάρη στην καλύτερη των προσδοκιών τουριστική σεζόν και με την ιδιωτική καταναλάωση να έχει σχεδόν πλήρως ανακάμψει, υπενθυμίζει η Κομισιόν. Στήριγμα στην οικονομία πρόσφεραν επίσης η σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών, ενώ η χώρα επωφελήθηηκε και από την ανάκαμψη της ΕΕ και των άλλων εμπορικών εταίρων της. Ωστόσο καθώς η Ελλάδα και η Ευρωζώνη ετοιμάζονταν να αφήσουν πίσω τους την κρίση της πανδημίας, χτύπησε την πόρτα τους η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, που «αναμένεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να λειτουργήσουν ως βαρίδι στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». 

Παρόλα αυτά «τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνησης, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού και οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά την πανδημία αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση» αναφέρεται στην έκθεση. Από την άλλη η απομάκρυνση από το ρίσκο, σε συνδυασμό με τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη νέων επενδυτικών project, προειδοποιεί η Κομισιόν, αν και προσθέτει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Η αύξηση των εξαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, χάρη στον τουρισμό, που θεωρείται «ανθεκτικός» δεδομένου του μικρού μεριδίου των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας στις συνολικές αφίξεις.