Skip to main content

Twitter: Γιατί φοβίζουν τόσο πολύ τα spam bots τον Έλον Μασκ;

Reuters

Ο Έλον Μασκ τα κατάφερε και πάλι. Αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι βάζει στον πάγο το deal με το Twitter– τουλάχιστον έως ότου έχει περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή του για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών (spam bots) που έχουν δημιουργηθεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ έχει ξεκαθαρίσει πως εάν αποκτήσει τελικά τον έλεγχο του μέσου, θα απαγορεύσει τέτοιου είδους λογαριασμούς. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικοί ώστε να αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο αγκάθι της συμφωνίας; 

Στο Twitter τα bots είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με έναν κανονικό χρήστη: Να στέλνουν tweets, να ακολουθούν άλλους χρήστες, να κάνουν like και retweets. Χρησιμοποιούνται για την προώθηση εμπορικών προϊόντων/ υπηρεσιών, για πολιτική προπαγάνδα ή και ακόμη και για να παραπλανούν, να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, να συκοφαντούν κάποιον, να προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή και να εξαπατήσουν οικονομικά τους χρήστες.  Στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπήρχαν ανησυχίες ότι ρωσικά bots χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν και ο νικητής των εκλογών. 

Τα bots επιτρέπονται από το Twitter- υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφουν πως είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί και εφόσον βεβαίως δεν συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα η πλατφόρμα έχει δημιουργήσει ειδική ετικέτα για “καλά bots”, όπως το @tinycarebot, ένας λογαριασμός με αναρτήσεις που υπενθυμίζουν στους χρήστες συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας τους. Τα spam bots δεν επιτρέπονται και η εταιρεία έχει πολιτικές για την καταπολέμησή τους. Ενθαρρύνει τους χρήστες να πραγματοποιηθούν αναφορές όταν εντοπίζουν τέτοιους λογαριασμούς, ενώ και η ίδια η εταιρεία έχει μηχανισμούς για να παρακολουθεί λεγόμενη ύποπτη δραστηριότητα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παγώσει έναν λογαριασμό και να επιτρέψει την επιστροφή του χρήστη στην πλατφόρμα μόνο εφόσον δώσει πρόσθετα προσωπικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα αριθμό τηλεφώνου, ή εφόσον λύσει μία πρόκληση reCAPTCHA (να ολοκληρώσει ένα παζλ, να επιλέξει εικόνες ή να γράψει μία φράση, ώστε να αποδείξει ότι είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ). Το Twitter έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει για πάντα λογαριασμούς spam. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι ψεύτικοι και spam λογαριασμοί αντιστοιχούσαν στο λιγότερο από το 5% της ημερήσιας δραστηριότητάς της το τέταρτο τρίμηνο του 2021. 

Ο Μασκ φαίνεται να αμφισβητεί το συγκεκριμένο στοιχείο και να φοβάται όχι μόνο πως το ποσοστό είναι υψηλότερο, αλλά ότι αργά ή γρήγορα θα είναι το στοιχείο αυτό που θα βάλει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών το Twitter αλλά και θα υπονομεύσει τη δέσμευσή του για ένα μέσο που θα σέβεται περισσότερο την ελευθερία του λόγου. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι η περισσότερη ελευθερία του λόγου θα μεταφράζεται σε περισσότερη προπαγάνδα ή και πιο συχνές τακτικές παραπλάνησης. 

 Σε ανακοίνωσή του στις 25 Απριλίου είχε επισημάνει ότι θελει να βελτιώσει το Twitter με νέα futures, καθιστώντας τον αλγόριθμο open source (για περισσότερη εμπιστοσύνη), καθαρίζοντάς το από τα spam bots και υιοθετώντας διαδικασίες πιστοποίησης (ότι πρόκειται για ανθρώπους δηλαδή και όχι ρομπότ) για όλους τους χρήστες. 

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί χρήστες του Twitter δηλώνουν ανήσυχοι, ενοχλημένοι ή ακόμη και απηυδισμένοι από την υπερβολική δραστηριότητα παραπλανητικών λογαριασμών στο μέσο. Ωστόσο ένα γερό «ξεκαθάρισμα» θα μπορούσε να σημαίνει για το Twitter πλήγμα στον αριθμό των χρηστών του.