Skip to main content

Γ. Μπενόπουλος: Έρχονται και άλλες αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται στον καφέ καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κ. Γιάννος Μπενόπουλος, στο πλαίσιο χθεσινής συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου,  «οι ανατιμήσεις στο ράφι κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως και 2 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ. Η αύξηση στο σύνολο των καφέδων στα σούπερ μάρκετ κινείται σε ποσοστό που μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 7%. Όμως δεν έχουμε δει όλη την αύξηση στο καφέ».

Όπως εξήγησε ο ίδιος εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά, μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων έχει απορροφηθεί από τις εταιρείες καφέ, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος – πέρα από τις γενικές πιέσεις που επηρεάζουν συνολικά τις αγορές: ενεργειακό και μεταφορικό κόστος-  αντιμετωπίζει μια ειδική συνθήκη από πέρυσι με τον παγετό που χτύπησε την παραγωγή στη Βραζιλία που οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό της τιμής του καφέ arabica στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσα σε λίγους μήνες γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των ναύλων προκάλεσε μεγάλη πίεση στα κοστολόγια, ενώ ακολούθησαν οι πιέσεις σε έξοδα συσκευασίας, και η επιβάρυνση που προκύπτει από την ενέργεια που κινείται στα επίπεδα του 100%.

Αυτή τη στιγμή λόγω του ευρύτερου κύματος αυξήσεων σε πρώτη ύλη, μεταφορικά, ενέργεια εμφανίζεται επιβάρυνση 2-3 ευρώ στο κιλό σε επίπεδο χονδρικής πώλησης και σε σύγκριση με πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γιώργος Κούκος Ταμίας στην ΕΕΚ «τα ναύλα για ένα κοντέινερ (σ.σ.χωρητικότητα 20 τόνους που αντιστοιχεί σε 320 τσουβάλια των 60 κιλών) από τη Βραζιλία ήταν πέρυσι 2.000 δολάρια και έφτασαν αυτή τη στιγμή 6.000 δολάρια. Από την Ινδία το κοντέινερ είχε 1.500 δολάρια και έφτασε 9.000 με 10.000 δολάρια».

Η τιμή του καφέ από τη Βραζιλία για τον “πράσινο” ωμό καφέ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε περίπου 5 ευρώ/κιλό συν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ενώ οι καφέδες από Λατινική Αμερική είναι περίπου 8 ευρώ για τον ωμό καφέ προ επεξεργασίας (ψήσιμο).

Σχετικά με την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης, στο πρώτο τετράμηνο του 2022 υπολογίζεται ότι η μείωση του όγκου διαμορφώνεται στα επίπεδα του 5-6% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διετία 2020-2021 η κατανάλωση στη λιανική εμφάνισε ρυθμό αύξησης όγκου της τάξεως του 10%. Ο συνολικός τζίρος καφέ στη λιανικής  υπολογίζεται στα 300-350 εκατ. ευρώ, με το 10% των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να προέρχεται από τις κάψουλες εσπρέσο. 

Ο ελληνικός καφές εμφανίζει υποχώρηση περί το 5%, ενώ πτωτικά κινείται και ο στιγμιαίος. Ο φίλτρου είναι ελαφρώς ανοδικός. Βάση όγκου ο ελληνικός απολαμβάνει μερίδιο 50%, ο στιγμιαίος περίπου το 20% και ο φίλτρου μαζί με τον εσπρέσο το υπόλοιπο 30%. Στην εστίαση υπολογίζεται ότι ο τζίρος του καφέ διαμορφώνεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ με βάση την τιμή του ροφήματος που πωλείται ως τελικό προϊόν στον καταναλωτή.