Ο πληθωρισμός- σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%- που επιμένει πλήττοντας το εισόδημα των καταναλωτών, έχει ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πιέζουν ολοένα και περισσότερο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο με τη «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011 και το επιτόκιο καταθέσεών της είναι αρνητικό από το 2014.
Πότε όμως αναμένεται αυτή η αύξηση; Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει μετά από «εβδομάδες» αφότου οι αξιωματούχοι ολοκληρώσουν τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), πιθανότατα το επόμενο τρίμηνο.
«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις προθεσμιακές οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τετάρτη. «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του ”συγκεκριμένου χρόνου”, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», συνέχισε.
Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», δήλωσε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Θα αυξήσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας
Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.
«Έχουμε καθήκον να δράσουμε, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας», είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στο France Inter. «Νομίζω ότι από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια», τόνισε ο ντε Γκαλό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Νάγκελ, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.
naftemporiki.gr