Skip to main content

ΕΚΤ: Θα αυξήσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια από το καλοκαίρι, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη από τη δημιουργία της, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Έχουμε καθήκον να δράσουμε, γιατί  αυτή είναι η αποστολή μας», είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στο France Inter. «Νομίζω ότι από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια», τόνισε ο ντε Γκαλό.

«Τα επιτόκια θα αυξηθούν, αλλά πολύ σταδιακά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζας της Γαλλίας θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% περίπου, τα δύο επόμενα χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.

Ο Νάγκελ σε ομιλία του χθες στο Ελτβίλ, τόνισε πώς υπάρχουν «ανησυχητικές ενδείξεις ότι η αύξηση του πληθωρισμού κερδίζει δυναμική». Περισσότεροι καταναλωτές και εταιρείες αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, πράγμα που σήμαινε ότι «ο κίνδυνος, αν δράσουμε πολύ αργά, αυξάνεται σημαντικά», σημείωσε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Ο Νάγκελ, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της Bundesbank τον περασμένο Ιανουάριο, είπε ότι η «τρομερή» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επιβαρύνει «τις πιέσεις που υπήρχαν στις τιμές, άμεσα και έμμεσα», αυξάνοντας την τιμή της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων και επιδεινώνοντας τη αναταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος «μπορεί σαφώς να επιταχύνει προϋπάρχουσες τάσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως αποδεικνύεται στις αγορές ενέργειας και στο διεθνές εμπόριο».

Η Bundesbank προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ενδεχόμενη άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το γερμανικό ΑΕΠ, προκαλώντας ενδεχομένως ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εφέτος. Μια ύφεση που θα προκληθεί από τις κυρώσεις «θα μπορούσε να ασκήσει έναν βαθμό αποπληθωριστικής πίεσης», είπε ο Νάγκελ, προσθέτοντας: «Παρόλα αυτά, συνολικά, οι πληθωριστικοί παράγοντες κυρώσεων, όπως το ενεργειακό εμπάργκο, θα επικρατήσουν σαφώς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

naftemporiki.gr