Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησαν για μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων σε όλους τους τομείς ενέργειας, από το αργό έως το ντίζελ και το φυσικό αέριο μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την όποια προσωρινή μείωσή τους.
«Είμαι “δεινόσαυρος”, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είιπε ο Σαουδάραβας υπουργός, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, από το βήμα συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Άμπου Ντάμπι, αναφερόμενος στο άλμα των τιμών σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει και να δει την πραγματικότητα. Ο πλανήτης ξεμένει από ενεργειακά αποθέματα σε όλα τα επίπεδα» προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους.
Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός των ΗΑΕ, Σουχαΐλ Αλ Μαζρουέι, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια ανά τον κόσμο, αναφέροντας μάλιστα πως η συμμαχία OPEC+ δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί να εγγυηθεί επαρκείς προμήθειες πετρελαίου, όταν η ζήτηση ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι μεταξύ των λίγων παραγωγών, που επενδύουν σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (αθροιστικά) έως τα τέλη της δεκαετίας.
Άλλες χώρες – παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση καθώς επενδυτές και κυβερνήσεις ενθαρρύνουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προς το παρόν όμως η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα δεν μειώνεται όπως θα περίμενε κανείς.
Στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου η συμμαχία OPEC+ αποφάσισε αύξηση της προσφοράς κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιούνιο. Αλλά ακόμη και αυτός ο χαμηλός στόχος είναι αμφίβολο εάν θα γίνει πράξη.
Να σημειωθεί οτι οι τιμές του μπρεντ έχουν κάνει άλμα περίπου 35% από τις αρχές του έτους. Σήμερα με πτώση περίπου 1,7% διαμορφώνονται στα 104,15 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού κινούνται κοντά 101,5 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki.gr