Skip to main content

Πληθωρισμός: Έσπασε το φράγμα του 10% για πρώτη φορά από το 1995

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 27 χρόνια ο πληθωρισμός στη χώρα μας κινείται σε διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητός. 

Για τελευταία φορά διψήφιο ποσοστό (10%) είχαμε τον Φεβρουάριο του 1995, ύστερα από  10,7% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Εκείνη την εποχή ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 10% από τον Απρίλιο του 1994, οπότε και είχε διαμορφωθεί και πάλι στο 10,2%. Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Εκρηκτικές ήταν και αυτόν τον μήνα οι ανατιμήσεις στην ενέργεια. Σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 122,6%, ο ηλεκτρισμός κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 29%.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν τα έλαια-λίπη τα οποία αυξήθηκαν κατά 22%. Ακολουθούν τα κρέατα με 14,1%, τα λαχανικά 13,8%, τα γαλακτοκομικά – αυγά 11,7% και το ψωμί-δημητριακά 10%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με πλοίο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,7% και οι μεταφορές με αεροπλάνο με 15,8% Στο +16% και το κόστος των ξενοδοχείων. 

Η αναρρίχηση στο 10,2% προέκυψε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά: 

• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος είχε σκαρφαλώσει στο 9,4% από 8% το Μάρτιο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Εσθονία που ανήλθε στο 19%, στη Λιθουανία στο 16,6%, στη Λετονία στο 13,2%, στην Ολλανδία στο 11,2% και στη Σλοβακία στο 10,9%.

Υπάρχουν πάντως προσδοκίες για σταδιακή αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες. 

naftemporiki.gr