Skip to main content

Bloomberg: Το τέλος του 2022 μπορεί να βρει την ΕΚΤ όπως ακριβώς την ξεκίνησε

Σε διαφορετικά μονοπάτια αναμένεται να κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες το 2022, καθώς ορισμένες έχουν προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν την απειλή του πληθωρισμού ενώ άλλες παραμένουν εστιασμένες στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι policy makers μπαίνουν στη νέα χρονιά έχοντας να «περπατήσουν» προσεκτικά,καθώς καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουν μπροστά τους. Η γρήγορη δράση για τον έλεγχο των τιμών θα μπορούσε να καταλήξει να ανακόψει την ανάκαμψη, ειδικά στην περίπτωση που ο πληθωρισμός εξασθενίσει ούτως ή άλλως. Από την άλλη, αν περιμένουν πολύ μέχρι να δράσουν διασφαλίζοντας την ανάκαμψη, αυτό μπορεί να φουσκώσει τον πληθωρισμό, που με τη σειρά του θα απαιτήσει περισσότερη δράση αργότερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη χρονιά όπως ακριβώς την ξεκίνησε, με επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς προσπαθούν να διαφυλάξουν την ανάπτυξη.

Το 2022 η ΕΚΤ θα τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP. Η αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP θα επιβραδύνει τον Ιανουάριο μέχρι τη λήξη του τον Μάρτιο. Παράλληλα, θα υπάρξει μια προσωρινή ώθηση στις τακτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων και θα υπάρξει ευελιξία στην επανεπένδυση του χρέους που λήγει για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι οι όροι χρηματοδότησης δεν θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2024 παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αν και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για το λάθος της υποβάθμισης του κινδύνου που συνεπάγονται οι ανοδικές τιμές.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν «πολύ απίθανες» για φέτος. Παράλληλα, έχει διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να αλλάξει γνώμη εάν οι τιμές καταναλωτή αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ ενός σοκ τιμών και της επιβράδυνσης της ανάκαμψης. Ωστόσο, η χαλάρωση στην αγορά εργασίας θα περιορίσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και θα κάνει την τρέχουσα περίοδο υψηλού πληθωρισμού να είναι παροδική. Αυτό θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2023», εκτιμάει το  Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr