Skip to main content

Market Beat: Η Αθήνα αναζητά τρόπους μείωσης της νευρικότητας

Η εικόνα στην αγορά σε τίτλους: 

  • Η πτώση στις ΗΠΑ χθες προέκυψε από μια στροφή 180 μοιρών της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο. Στη Wall Street, o Dow Jones βούλιαξε -3,12% ή 1.063 μονάδες στις 32.997,97, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,56% στις 4,146,87 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -4,99% στις 12.317,69 μονάδες.
  • Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 6/5, ενώ οι αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ και των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν με πλήρη αντιστροφή της προηγούμενης ημέρας, αφού οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αυτή ήταν μια 100% αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε 24 ώρες νωρίτερα, όταν οι ασιατικές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα, αφού προηγούμενα ο S&P 500 την Τετάρτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο σε σχεδόν δύο χρόνια.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ αυξάνονται λόγω των προσδοκιών για γρήγορο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν 3,084% το πρωί της Παρασκευής, αφού πέρασε το 3,1% κατά τη διάρκεια της νύχτας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2018.
  • “Οι κίνδυνοι για ένα λάθος πολιτικής παραμένουν αυξημένοι. Είτε αν η Fed δεν σφίξει αρκετά γρήγορα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό είτε είναι υπερβολικά επιθετική, με αποτέλεσμα το τέλος του τρέχοντος οικονομικού κύκλου”. Δήλωσε ο David Chao, αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco.
  • Οι επενδυτές οδήγησαν χθες την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 888,47 μονάδες, με μεταβολή -1,32% ή 11,88 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,42% στις 2150,20 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  31,03 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης 4/5,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,38%.

Είναι τόσο σπάνιες οι αλλαγές της διάθεσης των θεσμικών επενδυτών με την ένταση που εμφανίζει το ταμπλό της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς που μοιάζει πως λειτουργεί υπέρ την γοητείας της αγοράς η σταθερότητα στην πτώση από τα υψηλά της 21ης Απριλίου. Ακόμα και χθες που για μεγάλο διάστημα η Αθήνα έμοιαζε να κινείται κόντρα στο ρεύμα κινήσεις πανικού δεν εντοπίστηκαν. Μια πτώση κοντά στο -1% που έμοιαζε απροσδόκητα μεγάλη, όσο η Αθήνα λειτουργούσε παράλληλα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία εμφάνιζαν κέρδη, δεν προκάλεσε πανικό παρά τις γενικευμένες πιέσεις. Το άνοιγμα και η δυναμική των τιμών στην Wall Street όπου εξαφανίστηκαν τα κατά +3% κέρδη της προηγούμενης μέρας σε ένα δίωρο, έφεραν αργότερα αρνητικές μεταβολές και στους δείκτες στην Ευρωζώνη.

Εδώ το κλείσιμο στο κατώτερο μέρας υπό την καθοδήγηση των Τραπεζών δεν θα χαρακτηριζόταν έκπληξη. Αφού από την προηγούμενη  το  τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. ειδοποιούσε: “Περιμένουμε πίεση, καθώς η ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού παραμένει εύθραυστη, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και των αποφάσεων της FED για τη νομισματική πολιτική σύσφιξης”. Ενώ ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Η απώλεια της πλαγιοανοδικής γραμμής τάσης των τελευταίων 2 μηνών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 900 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση πλέον είναι ουδέτερη, με τον ΓΔ να “πατάει” πάνω στον ΚΜΟ 30 ημερών και τις 897 μονάδες. Απώλεια των επιπέδων αυτών, το σήμα πώλησης στην Αγορά θα επανέλθει, με επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 880 και 860 μονάδες”. Παράλληλα η Leon Depolas Sec. τόνισε: “Για τον ΓΔΧΑ, αναμένουμε να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις επηρεαζόμενες και από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμε ότι συνολικά είναι δύσκολο να συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις του 2021 των Εισηγμένων και για φέτος, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι εγχώριοι ισολογισμοί είναι περισσότερο ανθεκτικοί και αυτό προσφέρει ένα θετικό πάτημα μόλις το περιβάλλον βελτιωθεί”.

Συνεπώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το χθεσινό γενικευμένο ξεπούλημα, όταν οι εγχώριοι αναλυτές το προέβλεπαν, ανεξάρτητα από την οπτική και το είδος των επιχειρημάτων τους. Χθες,

μέχρι τις 16:00, που συνήθως εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου, η αγορά φώναζε πως χωρίς τα τραπεζικά blue chip ανοδική κίνηση με σταθερότητα, έστω στη διάρκεια μιας συνεδρίασης, δεν θα υπάρξει. Ωστόσο η πορεία των βασικών δεικτών αμέσως μετά από την εγγραφή του ανώτερου μέρας θα λέγαμε πως εξέπεμπε μηνύματα προφύλαξης, για τους ιδιώτες επενδυτές. Καθώς ειδοποιούσαν για αυτό που η στήλη θεωρεί δεδομένο. Δηλαδή πως η δυναμική των αποτιμήσεων διαμορφώνεται μέσα από τοπικού χαρακτήρα κριτήρια, με πιο καθοριστικά τα μηνύματα από την στατιστική προϊστορία.  Χθες κάθε τοπικό ελάχιστο το διαδεχόταν ένα επόμενο που ήταν πάντα χαμηλότερα από το προηγούμενό του.

Έτσι, μετά την κορύφωση πάνω από τις 915,3 μονάδες στο έκτο λεπτό, ξεκίνησε μια γλυκιά κατηφόρα αφού στις 11:01 το πρώτο τοπικό χαμηλό ήταν στις 910,2 μονάδες. Το επόμενο στις 11:35 ήταν στις 909, ενώ στις 11:50 ο ΓΔ χτύπησε στις 907,2 και στις 12:13 βρέθηκε στις 906,2 ενώ στις 12:42 είχε χτυπήσει  στις 902,3 μονάδες. Η πτώση δεν σταμάτησε αφού στις 14:46 οι πιέσεις στις Τράπεζες είχαν επαναφέρει την αγορά στην περιοχή των 900,55 μονάδων. Άρα είχε δοθεί χρόνος για αξιοπρεπείς ρευστοποιήσεις θέσεων σε όσους πίστεψαν πως η αγορά θα ακολουθούσε τη δυναμική των διεθνών. Αυτά διατηρούσαν αξιοπρεπή κέρδη, που έχασαν πολύ αργότερα διαπιστώνοντας τη φυγή από το ρίσκο στις ΗΠΑ. Μπορεί να παρέσυρε η άνοδος στο ξεκίνημα κάποιους αισιόδοξους ιδιώτες επενδυτές, αλλά όπως αναφέραμε έδωσε την ευχέρεια να βγούνε από την παγίδα της αισιοδοξίας, αν εκτός από αισιόδοξοι είναι και έμπειροι.

Για τη συνέχεια από την  Euroxx Sec.δήλωσαν: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών να συνεχιστεί, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις”. Ένα γενικότερο προβληματισμό διατύπωσε ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης: “Ο Γενικός Δείκτης και επιλεγμένες Εισηγμένες του Χ.Α., βρέθηκαν σε περίοπτα υψηλή θέση μεταξύ όλων των Περιουσιακών Στοιχείων, σε όρους αποδόσεων για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Η αυτονόμηση και υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα θετικά μετρήσιμα θεμελιώδη (κερδοφορία) επιμέρους Εταιρειών, αλλά και στη βελτίωση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η μεσοπρόθεσμη τάση θεωρείται ανοδική, εφόσον αυτός διατηρείται υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους ΚΜΟ, οι οποίοι συγκλίνουν στις 900 μονάδες. Το ερώτημα του ποια μπορεί να είναι η καλύτερη χρήση των μετρητών δεν είναι μόνον φιλολογικό, αλλά πλέον επιτακτικότερο από ποτέ, για αυτή την επενδυτική γενιά. Στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον “λάμπουν” τα Εμπορεύματα, σε αντίθεση με τις Τραπεζικές καταθέσεις που χάνουν την πραγματική τους αξία. Αρνητικές ήδη οι αποπληθωρισμένες αποδόσεις (returns) των ομολόγων, που βάλλονται από το μεγαλύτερο “bear market” των αρκετών τελευταίων ετών. Οι μετοχικές αποδόσεις καλούνται να υπεραποδώσουν του πληθωρισμού, ώστε να θεωρηθούν μέσο προστασίας από αυτόν”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Το άλμα της Τετάρτης αντικατέστησαν οι ισχυρές πιέσεις στην Wall Street.  Η αγορά τιμολογεί με πιθανότητα 82% μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, ακόμη και αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και ο Πάουελ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης 75 μονάδων βάσης. Χθες μετά την επιστροφή της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3% και συγκεκριμένα στο 3,06%, σημειώνοντας άνοδο εννέα μονάδων βάσης ξέσπασαν πιέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2000 και συγκεκριμένα κατά 50 μονάδες βάσης, με τον Τζέρομ Πάουελ να καθησυχάζει τους επενδυτές δηλώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Στη Wall Street, o Dow Jones βούλιαξε -3,12% ή 1.063 μονάδες στις 32.997,97, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,56% στις 4,146,87 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -4,99% στις 12.317,69 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (-7,9%), Nike (-6,7%) και Apple (-6,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ υποχώρησε στις αρχές του 2022 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 75 ετών, ενώ το εργατικό κόστος εκτινάχτηκε.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την έντονα πτωτική έναρξη του αμερικανικού χρηματιστηρίου όπου οι απώλειες του Nasdaq έφτασαν να ξεπερνούν το 5%. Παράλληλα για τέταρτη διαδοχικά φορά από τον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), αύξησε τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης υπό την πίεση διψήφιου πληθωρισμού. Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται στο 1% από 0,75% που ήταν προηγουμένως και φτάνουν στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,7% στις 438,26 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,13% στις 7.503,27 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,49% στις 13.902,52 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,43% στις 6.368,40 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,60% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο -0,77%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Μαρτίου, από 3,2 δισ. την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς και 6,4 δισεκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ήταν τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2008.

ΧΑ

Με διαρκή αναζήτηση πυθμένα γενικευμένη πτώση -1,32%

Με κίνηση ως τις 15:00 πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (900,35), και μετά τις 15:22 μονίμως κάτω από αυτό οι θεσμικοί επενδυτές αποφάσισαν πως θα κινούσαν την αγορά πτωτικά ρευστοποιώντας τις θέσεις τους σε 18 blue chip, και αυξάνοντάς τη σε 6 αδιαφορώντας για το θετικό πρόσημο μεταβολής των χρηματιστηρίων του ευρώ. Το πέτυχαν αφού το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 8,18 μονάδων το διαδέχθηκε έξη λεπτά αργότερα ένα κύμα πιέσεων και η μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή στο κατώτερο μέρας (τις 888,43 μονάδες) ήταν –1,32% στις 17:11. Στο ανώτερο μέρας, που ορίστηκε με την κορύφωση της ανοδικής ορμής στην έναρξη η μεταβολή ήταν +1,67% (στις 915,37 μονάδες) και εμφανίστηκε στις 10:36. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η σταθερά πτωτική πορεία του μετά τις 11:23 ως τις 17:20 με  κίνηση από τις 913,8 ως τις 888,4 μονάδες με 3 αλλαγές πρόσημου μεταβολής. Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση  ρυθμούς, εκτός της τελευταίας ώρας, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν  την αγορά κάτω από τις 890 μονάδες. Η πτώση της αγοράς μετά από την πτώση της περασμένης εβδομάδας σταμάτησε με τη χθεσινή συσσώρευση αλλά συνεχίστηκε σήμερα και οι απώλειες σε (18) blue chip τονίζουν ότι έκλεισαν τελικά 5 ανοδικά, ενώ στο ρόλο του οδηγού της πτωτικής τάσης βρέθηκαν  οι ΚΟΥΕΣ -5,20%, ΕΤΕ -3,78%, ΜΠΕΛΑ -3,49%, ΜΥΤΙΛ -3,21% και ΛΑΜΔΑ που ώθησαν καθοδικά με απώλειες από -3% και πάνω. Στον αντίποδα ώθησαν ανοδικά τα κέρδη των ΜΟΗ +3,27% ΒΙΟ +1,01% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,95%, ΕΥΔΑΠ +0,85% και ΕΕΕ +0,18%  για να υποχωρήσει τελικά  ο ΓΔ κατά -1,32%, με κλείσιμο στις 888,47  μονάδες και τζίρο στα 72,741 εκατ. ευρώ.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής καθόδου  μετά από πτωτικό ξεκίνημα που διευρύνθηκε,  με τους S&P500 σε πτώση -2% και Nasdaq με απώλειες -3%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής με σταθερά θετικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα καθώς μετά τις 17:30 η μεταβολή του DAX μειωνόταν σταθερά μετά την τεράστια πτώση των δεικτών στην Νέα Υόρκη.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,425% την προηγούμενη υποχώρησε στο 3,385% έχοντας φθάσει στο 3,428% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε λιγοστά από τα blue chip, δηλαδή υπήρξαν ελάχιστες μετοχές με κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά την πρώτη ώρα, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 915 μονάδες λειτούργησαν υπέρ πτώσης, χωρίς συντονισμό με την άνοδο σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 888,47 από 900,35 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,32% ή 11,88 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 72,741 από 62,517 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,952 από 4,103 εκατ. ευρώ, και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 1,553 εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ 901.638 ευρώ, και την ΜΟΗ αφορούσαν 496.543 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 23 από 47 την Τετάρτη 4/5 και 82 από 52 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,581 από 64,342 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,42% στις 2150,20 από 2181,23 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  31,03 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης 4/5,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,38%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η αγορά ζωντανεύει με τη νευρικότητα και τις επιχειρηματικές ειδήσεις

Παρά την πτώση του υποκείμενου δείκτη, τα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έκλεισαν ψηλότερα από τον FTSE25. Στη προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης ως τις 15:00, αλλά μετά τις 15:25 μονίμως χαμηλότερα. Το άνοιγμα στις 2202,33 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 20,29 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 31,03 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:36 και ήταν οι 2221,53 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2150,03 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2150,20 από 2181,23 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,42% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε  στα 12,808 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 5/5/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 825 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2225,00 μονάδες κατώτερο τις 2151,50 και τελευταίες πράξεις στις 2152,50 με τιμή κλεισίματος τις 2154,00 από 2175,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3216 από 3084. Διακινήθηκαν επίσης 44 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2216,75 μονάδες και κατώτερο τις 2147,75, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2147,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2150,75 από 2173,00, ενώ η σειρά απόκτησε 390 από 354 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχει “φορτιστεί αρνητικά” με επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και με συνολικές απώλειες σε αυτό το διάστημα 11,63%, ενώ οι 7 κρίκοι στην αλυσίδα των πτωτικών συνεδριάσεων, είναι αρνητικό ρεκόρ 19 μηνών.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 4/5 στις 623,33 μονάδες με μεταβολή -0,16%. Χθες Πέμπτη 5/5, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 609,78 μονάδων (-2,17%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 629,86 (+1,05%), και ανώτερο τις 644,05, (+3,32%) έκλεισε στις 610,87 μονάδες με μεταβολή -2,00%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 22,913 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,84%) απασχόλησε 6,518 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,78%) 9,903 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,57%) απασχόλησε 2,048 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,82%) απασχόλησε 2,891 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 617,75 από 630,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.

Από την Merit Sec σημείωσαν: “Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος για το 1ο τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις και στην κερδοφορία. Πιο συγκεκριμένα o κύκλος εργασιών ανήλθε στο €1.041 δισ. (+(98,8%) σε ετήσια βάση, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων EBITDA διαμορφώθηκαν στα €130,3 εκατ. (+61,1%) σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €67,2 εκατ. (+80,2%) σε ετήσια βάση. Μοχλό ανάπτυξης για τον Όμιλο συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2022 και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το Γ΄ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων Μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 3GW στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αεροπορία Αιγαίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για τη μίσθωση του μεγάλου υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας έκτασης 73.000 τ.μ., το οποίο έπαψε να λειτουργεί στα τέλη του 2012, όταν ο Όμιλος της MIG αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της Olympic Engineering. Η τυχόν μίσθωση του μεγάλου υπόστεγου, φανερώνει τις προσπάθειες της Εταιρείας για την ενίσχυση των Υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες συγκεντρώνουν πλέον αυξημένες ανάγκες, λόγω της μεγέθυνσης της και της προμήθειας των 46 νέων αεροσκαφών Airbus A320-321neo.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσουν, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, τα νέα καταστήματα της Holland & Barrett, μέσω της συνεργασίας με τον Όμιλο Fourlis. Το νέο βήμα στον τομέα της Λιανικής, από πλευράς του Ομίλου, έχει ως στόχο την ανάπτυξη Δικτύου 120 φυσικών καταστημάτων στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, τουλάχιστον με βάση το αρχικό σχεδιασμό. Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναμένεται να λειτουργήσουν αρχικά 2 – 3 καταστήματα στην Αττική, έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Σε ότι αφορά την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου μέσω των καταστημάτων Holland & Barrett σε Βουλγαρία και Ρουμανία, είναι προγραμματισμένη για το 2023”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχτηκαν  από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 16.675 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 113.727 από 111.774 και τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ. Διακινήθηκαν 100 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 236 από 136.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7915 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,53 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.060 από 22.879. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 5365 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,955 ευρώ και έγιναν 33.915 από 35.093 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1268 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,33 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.378 από 29.852. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1274 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου, τα 473 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 417 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε και ήταν περιορισμένο στα 21.500 συμβόλαια για τον ΟΤΕ, και στα 6000 για ΙΝΤΚΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής ο Πέτρος Στεριώτης

Ο Γενικός Δείκτης και επιλεγμένες Εισηγμένες του Χ.Α., βρέθηκαν σε περίοπτα υψηλή θέση μεταξύ όλων των Περιουσιακών Στοιχείων, σε όρους αποδόσεων για το πρώτο τετράμηνο του έτους. Η αυτονόμηση και υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα θετικά μετρήσιμα θεμελιώδη (κερδοφορία) επιμέρους Εταιρειών, αλλά και στη βελτίωση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η μεσοπρόθεσμη τάση θεωρείται ανοδική, εφόσον αυτός διατηρείται υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους ΚΜΟ, οι οποίοι συγκλίνουν στις 900 μονάδες. Το ερώτημα του ποια μπορεί να είναι η καλύτερη χρήση των μετρητών δεν είναι μόνον φιλολογικό, αλλά πλέον επιτακτικότερο από ποτέ, για αυτή την επενδυτική γενιά.

Στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον “λάμπουν” τα Εμπορεύματα, σε αντίθεση με τις Τραπεζικές καταθέσεις που χάνουν την πραγματική τους αξία. Αρνητικές ήδη οι αποπληθωρισμένες αποδόσεις (returns) των ομολόγων, που βάλλονται από το μεγαλύτερο “bear market” των αρκετών τελευταίων ετών. Οι μετοχικές αποδόσεις καλούνται να υπεραποδώσουν του πληθωρισμού, ώστε να θεωρηθούν μέσο προστασίας από αυτόν.

Δύσκολη η εξίσωση για τα Διεθνή Μετοχικά Χρηματιστήρια, που καλούνται να συμπεριλάβουν τα τοις πάσι γνωστά γεωστρατηγικά και επιτοκιακά ρίσκα, στο “μαύρο κουτί” των αποτιμήσεων. Η FED προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή επιτοκιακή αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, όπως ευρέως αναμενόταν. “Δίκοπο μαχαίρι”, ασφαλώς, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες νομοτελειακά δημιουργούν υφεσιακές τάσεις. “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για τις Κεντρικές Τράπεζες, με τον πληθωρισμό να μην ακούει τα “ευχολόγια” και τις ακαδημαϊκές αναλύσεις, μιμούμενος τον εαυτό του, της δεκαετίας του 1980.

Από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα, η βελτίωση της Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας και η Παγκοσμιοποίηση, αύξησαν την παραγωγικότητα και χαμήλωσαν το οριακό κόστος των Αγαθών, τάση που προσωρινά εμφανίζει κάποιες τάσεις αντιστροφής. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 6/5, ενώ οι αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ και των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν με πλήρη αντιστροφή της προηγούμενης ημέρας, αφού οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η αγορά φοβάται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ορισμένες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά από ότι είχε προγραμματιστεί για την καταπολέμηση του ακατάβλητου πληθωρισμού, ωθώντας ενδεχομένως τις οικονομίες σε ύφεση.

Τα στοιχεία επί της μισθοδοσίας για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα θα βοηθήσουν την αγορά να μετρήσει την ισχύ των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Στις 8:400 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν μετά από τριήμερο αργιών στο +0,57%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -2,22%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με απώλειες -1,19%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -3,73%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχωρούσε -1,96%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -2,68% και ήταν στις 538,24 μονάδες