Skip to main content

Άλμα στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μετά την πρόταση για εμπάργκο

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας ακολουθούν σήμερα την ανιούσα, μετά την πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται για μία κίνηση, που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα, αλλά και να οδηγήσει τη Μόσχα σε αντίποινα. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 7% και 5% αντίστοιχα το πρωί της Τετάρτης. Η ΕΕ στηρίζεται στη Ρωσία για το 25% των πετρελαϊκών αναγκών της και για το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Οι προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό και άλλων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για τις προμήθειες ενέργειας μία μόλις εβδομάδα αφότου η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. 

«Το κεντρικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερα εμπόδια στις ροές του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη τους επόμενους μήνες» τονίζει στο Bloomberg ο Μαρκ Χέφελε, chief investment officer της UBS. «Ορισμένες από τις χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο των Ρώσων ίσως να αντιμετωπίσουν οικονομική στασιμότητα ή και ελαφρά συρρίκνωση» προειδοποιεί. Ωστόσο δεν περιμένει να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου για την Ευρώπη. 

Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα ενισχύθηκε έως και 7,4% στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο καταγράφει ανοδο 9,8%. Το συμβόλαιο αναφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζει άνοδο 5,4% στα 216 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την περαιτέρω άνοδο αποτρέπει η αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Νορβηγία. Η νορβηγική Equinor έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την προσφορά της σε μία προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες για τις απώλειες του ρωσικού αερίου. 

Στην αγορά πετρελαίου η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 3,77% προσεγγίζοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,82% στα 106,35 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr