Skip to main content

Κίνα και Ινδία θέλουν το ρωσικό πετρέλαιο που διώχνει η Ευρώπη

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ σχεδιάζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε μία προσπάθεια να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία, που συνεχίζει να σφυροκοπάει την Ανατολική και Νότια Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη θα σταματήσουν να αγοράζουν τελείως ρωσικό αργό έως τα τέλη του έτους, ενώ από τις 15 Μαΐου οι traders εμπορευμάτων που έχουν τη βάση τους στην Ένωση και στην Ελβετία δεν θα μπορούν να πωλούν βαρέλια με μαύρο χρυσό της Rosneft πουθενά αλλού στον κόσμο. 

Οι δύο μεγαλύτερες αναδυόμενες δυνάμεις του πλανήτη- Κίνα και Ινδία- διψούν την ίδια ώρα για ορυκτά καύσιμα και θα μπορούσαν να απορροφήσουν το ρωσικό πετρέλαιο, που διώχνει από το έδαφός της η Ευρώπη. Θέλουν όμως να το κάνουν αγοράζοντας σε τιμές πολύ χαμηλότερες εκείνων, που καταγράφονται σήμερα στην αγορά. Η Ρωσία βρίσκει νέους πελάτες, αλλά τα ταμεία της δεν θα γεμίσουν στον ίδιο βαθμό. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας αγοράζουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση. Ωστόσο αποφεύγουν να δηλώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν δημοσίως, προκειμένου να αποφύγουν να μπουν στο στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών. Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται από ανεξάρτητες και όχι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες βοηθά το Πεκίνο να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, αλλά και τείνοντας χείρα βοηθείας προς τη Μόσχα. 

Τιμή κάτω των 70 δολαρίων θέλει να πετύχει η Ινδία

 

Την ίδια ώρα το Bloomberg μεταδίδει ότι η Ινδία προσπαθεί επίσης να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελάιου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται σήμερα 3,77% προσεγγίζοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού με άνοδο 3,82% σκαρφαλώνει στα 106,35 δολάρια το βαρέλι. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σε υψηλόβαθμο επίπεδο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της τεράστιας οικονομίας (και τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας αργού στον κόσμου) έχουν ήδη αγοράσει περισσότερα από 40 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η ποσότητα είναι σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε η Ινδία στο σύνολο του 2021. 

Πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι εφόσον συμφωνηθεί η τιμή (κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι) τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας θα μπορούσαν να αγοράζουν 15 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού μηνιαίως. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ινδία θα ανέβει στις πρώτες θέσεις των αγοραστών ρωσικού αργού, ενώ σήμερα είναι στην 19η. 

Ποιοι είναι οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικής ενέργειας

 

Ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα) αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά η Γερμανία και ακολουθεί η Ιταλία. Στην τρίτη θέση συναντάμε την Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία, η Τουρκία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Η Ελλάδα είναι στην 14η θέση, κάτω από τις Νότια Κορέα, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αυστρία. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πληρώσει περισσότερα από 45 δισ. ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Η Ρωσία καλύπτει το 40% των αναγκών της ΕΕ για εισαγωγές φυσικού αερίου και το 26% για τις εισαγωγές πετρελαίου.