- Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια ανοδική σύνοδο στη Wall Street. Κλειστές είναι οι αγορές στην Ιαπωνία, την ηπειρωτική Κίνα, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία. Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν μειώθηκαν.
- Τα ΣME επί των δεικτών της Wall Street, με θετικού πρόσημου μεταβολές, ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα εκεί αργότερα, ενώ κέρδη έχουν επίσης τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών.
- Ο Οίκος Fitch μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4,3% από 4,8%, επικαλούμενος επιβράδυνση από τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 ελαφρώς υψηλότερα στο 5,2%, από 5,1%, υποθέτοντας ότι η Κίνα θα καταργήσει σταδιακά την πολιτική της για μηδενικά κρούσματα Covid κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
- Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε 4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, περισσότερο από το αναμενόμενο.
- Οι κάτοικοι του Πεκίνου κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν την πόλη άσκοπα και τα σχολεία θα αναστείλουν τα μαθήματα 5-11 Μαΐου. Η πόλη πρόσθεσε 53 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες έως χθες το απόγευμα.
- Η πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed έρχεται σήμερα, με τους περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση 50 bp και να υπαινίσσονται περαιτέρω αυξήσεις. Μπορεί επίσης να αποκαλυφθεί ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
- Η συνεδρίαση της Τρίτης 3 Μαΐου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,38%, η τιμή του ορίστηκε στις 900,45 μονάδες. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -2,44% και κλείσιμο στις 2182,04 μονάδες ενώ στον FTSEΜ έδωσε μεταβολή -2,83%.
Η καλοδουλεμένη κάθοδος που είχε σαν συνέχεια τη συσσώρευση γύρω από τις 895 μονάδες ήταν πέρα από τις προσδοκίες των συντηρητικών αναλυτών της αγοράς. Οι αγορές αυτή τη βδομάδα περιμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια και σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφλήσει μια άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης. Για αυτό, την παραμονή της ανακοίνωσης, που θα γίνει σήμερα, οι δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων κινήθηκαν ανοδικά. Εδώ, το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, όπως και σε κάθε αναπτυσσόμενη αγορά, θα προκαλέσει πιέσεις.
Ωστόσο δεν έχουν εξαφανιστεί από την αγορά οι αισιόδοξες προσδοκίες. Η έκφρασή τους βρίσκεται στις παρατηρήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη: “Η Ελλάδα είναι και η μόνη περίπτωση που προσμένει να μπει σε επενδυτική βαθμίδα το 2023, γεγονός που μπορεί να έλξει Επενδυτικά Κεφάλαια να εισρεύσουν στην Αγορά. Τα Ευρωπαϊκά πακέτα και τα μεγάλα Δημόσια έργα είναι ικανά να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν αρκετοί Ξένοι επενδυτές που συνεχίζουν να επενδύουν στην πραγματική Οικονομία και μάλιστα σε αρκετούς κλάδους. Ο Τουρισμός δείχνει ότι μπορεί να πιάσει μεγάλα νούμερα, αν δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές μέχρι το Καλοκαίρι, θυμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ”.
Από την άλλη υπάρχει επιβάρυνση του φρονήματος των επενδυτών από το παγκόσμιο κλίμα ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό σημειώνει: “Η Ευρώπη αρνείται να συνομολογήσει στο διάταγμα Πούτιν, που αφορά τη μετατροπή των Ευρώ, ή των Δολαρίων σε Ρούβλια, στις αγορές Φυσικού Αερίου, διαδικασία που έχει σαν στόχο της τη στήριξη του αδύναμου Ρωσικού Νομίσματος. Με το κλείσιμο της στρόφιγγας του Φυσικού Αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία να διαμορφώνει σκηνικό όξυνσης της ενεργειακής κρίσης και την Ευρώπη να ετοιμάζεται να αποφασίσει σταδιακό εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο. Παράλληλα, το lockdown σε διάφορες Περιοχές της Κίνας, οδηγεί σε κλιμάκωση των προβλημάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις μεγάλου αριθμού βιομηχανικών Προϊόντων. Την ίδια ώρα, η Federal αποφασίζει άμεσα τη διαμόρφωση υψηλότερων επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση θα πορευθεί στους επόμενους μήνες και η ΕΚΤ, καθώς ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 7,4% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη. Με τα δεδομένα αυτά και καθώς δεν διαφαίνεται οδός συνεννόησης για τη διευθέτηση της Ουκρανικής κρίσης, η επιβράδυνση όλων των Οικονομιών του Πλανήτη είναι αναπόφευκτη”.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχει η Εφοδιαστική Αλυσίδα, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου. Τα θεωρεί σημαντικά μιας και σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά τους τζίρους αρκετών Εταιρειών. Ωστόσο άφησε μια νύξη διαφορετική για την τρέχουσα τάση φυγής από το ρίσκο: “Μην ξεχνάμε επίσης, ότι πάντα ο φόβος μίας εκλογικής αναμέτρησης επηρεάζει την Αγορά. Αν κάποιος σκεφτεί πως η Ελλάδα πέρασε διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία 12 χρόνια θα καταλάβει γιατί σήμερα το επιχειρηματικό κλίμα και η ψυχολογία παραμένουν σε τόσο υψηλό επίπεδο, σε ένα Παγκόσμιο περιβάλλον που ψάχνει να βρει διεξόδους από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Το Ευρώ πιέζεται, πιάνοντας επίπεδα από άλλες εποχές, με την Ευρώπη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Ρωσία με κυρώσεις, που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν και την ίδια. Ο κίνδυνος να διχαστεί, λόγω των επιταγών της Ρωσίας, ελλοχεύει, για αυτό τον λόγο γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία προσπάθεια συνοχής στο σύνολό της”.
Χθες, με τη συμπλήρωση των 80 εκατ. ευρώ στις 15:20 για τον τζίρο, η αγορά της Αθήνας από πρωταγωνιστής θετικών αποδόσεων τον Απρίλιο έγινε στην πρώτη σύνοδο του Μαΐου… το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης. Αφού η κλιμάκωση των πιέσεων στο σύνολο των μετοχών του ΧΑ κράτησε την μεταβολή του ΓΔ στο -2,6%, ενώ μια ώρα πριν οι απώλειές του έφθασαν το -3,25%. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε πως η αξία των πακέτων ήταν στα 19,1 εκατ. εκ των οποίων τα 18,73 αφορούσαν τον ΟΤΕ. Για να φθάσει η πτώση τόσο βαθειά χρειάστηκε να υπάρξουν δυο ώρες συσσώρευσης ανάμεσα στις 915 και 920 μονάδες, που τη διαδέχθηκε πλάγια κίνηση γύρω από τις 910 ως τις 13:30 για να ακολουθήσει η βαθειά βουτιά ως τις 892,4 μονάδες στις 14:30.
Μετά τα χθεσινά, η ορθή απάντηση στο ακόλουθο ερώτημα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο πεδίο των επόμενων επενδυτικών κινήσεων. Ήταν η πτώση της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσμα της διακοπής της ανεξάρτητης πορείας της Αθήνας από τα διεθνή; Ή μήπως με την κορύφωση από τις 789 ως τις 950 μονάδες στις 21 του Απρίλη ξεκίνησε, με μοναδικό κριτήριο το μέγεθος της ανόδου, η αναζήτηση πυθμένα μιας “φυσιολογικής” διόρθωσης;
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα, εμφανίστηκαν χθες κέρδη στη Wall Street. Οι αγοραίοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,20% ή 67,29 μονάδες στις 33.128,79, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,48% κλείνοντας στις 4.175,48 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,22% στις 12.563,76 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,1%) και Verizon (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-3%) και Procter & Gamble (-1,9%).
Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Μάρτιο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 11,549 εκατομμύρια τον Μάρτιο από 11,34 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων στα 11,2 εκατ.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε -0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,0527 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την Δευτέρα. O δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,53% στις 446,20 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,22% στις 7.561,33 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,72% στις 14.039,47 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,79% στις 6.476,18 μονάδες.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,3%, και κατά 5,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Φεβρουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 36,8% στην ευρωζώνη και κατά 36,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Μάρτιο.
Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών με την Fed να αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
ΧΑ
Ξεπούλημα θέσεων για 22 blue chip έφερε το βαρύ -2,38%
Με κίνηση μόνιμα χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο (922,43), οι θεσμικοί επενδυτές παρασύροντας ο ένας τον άλλο αποφάσισαν πως μείωναν τις θέσεις τους σε πάνω από 20 blue chip, ανεξάρτητα από το πρόσημο μεταβολής των χρηματιστηρίων του ευρώ. Το πέτυχαν αφού το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 1,66 μονάδων το διαδέχθηκε ένα λεπτό αργότερα και η μικρότερη πτωτική μεταβολή στο ανώτερο μέρας (τις 921,63 μονάδες) ήταν -0,09% στις 10:31. Στο κατώτερο μέρας η μεταβολή ήταν -3,25% (στις 892,42 μονάδες) και εμφανίστηκε στις 14:30. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η καθοδική πορεία του μετά τις 11:31 ως τις 14:31 με την κάθοδο στις 892,42 από τις 919,9 μονάδες. Οι συναλλασσόμενοι με ψηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Η πτώση της αγοράς μετά από την πτώση της περασμένης εβδομάδας δεν σταμάτησε σήμερα και οι απώλειες σε (22) blue chip τονίζουν ότι έκλεισαν τελικά 2 ανοδικά, ενώ στο ρόλο του οδηγού της πτωτικής τάσης βρέθηκαν οι ΚΟΥΕΣ ΒΙΟ ΛΑΜΔΑ ΔΕΗ ΕΥΡΩΒ, και ΕΛΧΑ που ώθησαν καθοδικά με απώλειες από -4,00% και πάνω. Στον αντίποδα ώθησαν ανοδικά τα κέρδη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,11% και ΣΑΡ +1,38% για να υποχωρήσει τελικά ο ΓΔ κατά -2,38%, με κλείσιμο στις 900,45 μονάδες και τζίρο 110,294 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της διαπραγμάτευσης
Με εμφάνιση υπολογίσιμων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια πτωτική συνεδρίαση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας , αποτύπωσαν τελικά από την έναρξη με σαφήνεια τη διάθεση για αναζήτηση πυθμένα χαμηλότερα από τις 913,71 μονάδες το κατώτερο της προηγούμενης εβδομάδας. Ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι αγοραστές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα της τάξης του +0,6% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν θετικές μεταβολές, σταθερές, στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα (-0,18%), η διάθεση υπέρ φυγής από το ρίσκο τονίστηκε με την σύντομη αναζήτηση του ανώτερου μέρας στις 921,63 μονάδες που σημειώθηκε στις 10:31. Ήτοι 0,80 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -0,09%. Υπήρξε μια εύκολη επικράτηση της προσφοράς μετά, με σταθερής κλίσης πτωτική πορεία μετά από ταλαντώσεις γύρω από τις 920 μονάδες ως τις 11:31 ενώ από τότε ως τις 14:30 η πτώση δεν είχε διαστήματα με ανοδικές ανάσες. Έτσι τον οδήγησαν στις 892,42 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 900,45 δηλαδή 21,98 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (922,43). Ειδικά στα τελευταία 60 λεπτά όταν στις συναλλαγές συμμετείχαν και οι θεσμικοί του δολαρίου ο ΓΔ κινήθηκε πλάγια ανοδικά μεταξύ 897 και 90 μονάδων.
Τα διεθνή χρηματιστήρια
Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής ανόδου που κράτησε, με τους S&P500 σε κέρδη +1,0% και Nasdaq με άνοδο +0,55%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής με σταθερά θετικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα καθώς μετά τις 16:00 η μεταβολή του DAX άλλαξε πρόσημο αρκετές φορές ενώ σταθεροποιήθηκε γύρω από το +0,50% μετά την άνοδο των δεικτών στην Νέα Υόρκη .
Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 3,375% την προηγούμενη υποχώρησε στο 3,361% έχοντας φθάσει στο 3,435% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε πολλά blue chip, δηλαδή υπήρξαν ελάχιστες μετοχές με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 921 μονάδες λειτούργησαν σε ενίσχυση της πτωτικής δυναμικής, σε αντίθετο συντονισμό απέναντι στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σχετικά υψηλό τζίρο, και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 900,45 από 922,43 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,38% ή 21,98 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 110,294 από 78,231 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 19,125 από 6,356 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 18,729 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 310.780 ευρώ, την ΦΡΛΚ αφορούσαν 89.882 ευρώ, και την ΚΑΡΕΛ 24.272 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 17 από 51 την Παρασκευή 29/4 και 91 από 53 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 10 από 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,253 από 65,760 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -2,44% στις 2182,04 από 2236,54 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 54,50 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 29/4, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,83%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η γενίκευση των πιέσεων έφερε αναπροσαρμογή των short στοιχημάτων
Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό των συναλλαγών της Τρίτης 3/5, ήταν η εξάπλωση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές στο stock repo. Μεγάλωσαν παράλληλα οι traders την απόσταση μεταξύ των ΣΜΕ του FTSE25 και του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη, ενώ δεν διακινήθηκαν συμβόλαια για τον Τραπεζικό δείκτη. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ΔΤΡ έγινε με ενίσχυση των όγκων των συστημικών Τραπεζών με αποτέλεσμα την εκτίναξη των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών. Στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2233,45 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 54,50 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 2235,55 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:30 και ήταν οι 2160,89 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2182,04 από 2236,54 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,44% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας στα 21,142 εκατ. ευρώ την Τρίτη 3/5/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1448 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2229,00 μονάδες κατώτερο τις 2156,50 και τελευταίες πράξεις στις 2180,00 από 2240,00 με τιμή κλεισίματος τις 2176,00 από 2230,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3180 από 3636. Διακινήθηκαν επίσης 235 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2226,25 μονάδες και κατώτερο τις 2171,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2172,00 από 2263,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2173,75 από 2234,00, ενώ η σειρά απόκτησε 245 από 175 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου ομοίως 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής στις 644,77 μονάδες με μεταβολή -1,15%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 613,98 μονάδων (-4,78%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 644,02 (-0,12%), και ανώτερο τις 645,87, (+0,17%) έκλεισε στις 624,31 μονάδες με μεταβολή -3,17%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 37,540 από 24,813 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,21%) απασχόλησε 13,774 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,27%) 13,586 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,74%) απασχόλησε 3,279 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-4,14%) απασχόλησε 6,591 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 631,25 από 652,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.
Από τις παρατηρήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη ξεχωρίσαμε: “Τεχνικά, η Εγχώρια Αγορά έχασε το δυνατό momentum του τελευταίου διαστήματος και θα πρέπει σύντομα να κλείσει και πάλι πάνω από τις 936 μονάδες, αν θέλει αν δοκιμάσει κίνηση προς τα υψηλά της. Σε διαφορετική περίπτωση μία κίνηση στην ζώνη λίγο κάτω από τις 900 μονάδες είναι πιθανή. Ο Μάιος δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, παρόλα αυτά τα καλά νέα συνεχίζονται για Ελληνική Οικονομία και Εταιρείες. Σε αναμονή ανακοίνωσης του MSCI, με τον ΜΥΤΙΛ και την ΕΤΕ και τρίτη επιλογή να ΕΛΠΕ να περιμένουν να μπουν στον δείκτη, ενώ συμπωματικά έχουν και τις καλύτερες αποδόσεις για το έτος. Το κλείσιμο της εβδομάδας έδωσε ακόμα μία αναβάθμιση, αυτή την φορά στην ΔΕΗ, με την S&P από “B+”, να την ανεβάζει στο “BB-“. Τα τρίμηνα συνεχίζουν να έχουν καλά αποτελέσματα, κάτι που δεν συνάδει με πτώση των μετοχών, παρόλα αυτά οι Ξένες Αγορές μπορούν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα μας“.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχτηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 37866 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 110.197 από 128.228 και τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ. Διακινήθηκαν 106 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 136 από 30 οι ανοικτές θέσεις
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4500 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,70 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 19.205 από 19.467. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις
Της ΕΥΡΩΒ με 10932 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,948 ευρώ και έγιναν 34.484 από 39.018 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 890 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.961 από 29.443. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1389 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 1125 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 900 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 31.482 συμβόλαια για την ΜΠΕΛΑ, στα 2.500 για την ΜΥΤΙΛ, στα 1859 για ΔΕΗ, στα 1850 για τον ΟΤΕ, στα 1250 για ΑΡΑΙΓ και στα 1250 για ΕΥΔΑΠ, στα 1247 για ΕΛΠΕ, στα 1000 για ΕΛΧΑ, στα 924 για ΜΟΗ στα 500 για ΒΙΟ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΣΕ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ….
Η Ευρώπη αρνείται να συνομολογήσει στο διάταγμα Πούτιν που αφορά τη μετατροπή των ευρώ ή των δολαρίων σε ρούβλια στις αγορές φυσικού αερίου, διαδικασία που έχει σαν στόχο της τη στήριξη του αδύναμου ρωσικού νομίσματος. Με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία να διαμορφώνει σκηνικό όξυνσης της ενεργειακής κρίσης και την Ευρώπη να ετοιμάζεται να αποφασίσει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, το lockdown σε διάφορες περιοχές της Κίνας οδηγεί σε κλιμάκωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις μεγάλου αριθμού βιομηχανικών προϊόντων. Την ίδια ώρα, η Federal αποφασίζει άμεσα τη διαμόρφωση υψηλότερων επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση θα πορευθεί στους επόμενους μήνες και η ΕΚΤ καθώς ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ε.Ε. αναρριχήθηκε στο 7,4% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη.
Με τα δεδομένα αυτά και καθώς δεν διαφαίνεται οδός συνεννόησης για τη διευθέτηση της Ουκρανικής κρίσης, η επιβράδυνση όλων των οικονομιών του πλανήτη είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι δε λίγοι όσοι θεωρούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Σαν αποτέλεσμα, το επενδυτικό κλίμα χειροτερεύει επαναφέροντας την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικούς κινδύνους, με τις ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων να οδηγούν τους δείκτες των αγορών σε πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε το 1ο τετράμηνο με κέρδη +3,26% κινούμενο αντίθετα με τους δείκτες των διεθνών αγορών που κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις (ενδεικτικά: -13,5% ο S & P, -21,60% o Nasdaq, -11% o Dax και -7,85% o Eurostoxx 600 για το 1ο τετράμηνο). Με το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα να πείθει επί του παρόντος τους διεθνείς οίκους για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης (στο +3% κατά τη Moody’s για το 2022) και τις αφίξεις τουριστών να είναι ικανοποιητικές στις αρχές Μαΐου. Επιπλέον, η έκδοση 7ετούς ομολόγου τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία καθώς σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 3,2 φορές με το επιτόκιο να είναι ωστόσο αυξημένο (στο 2,4%). Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για να πετύχει τη μείωση των δυσβάστακτων λογαριασμών που έχουν ήδη λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, η αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με το Γ.Δ. να επιδιώκει την προσέγγιση των 950 μονάδων αποτελεί παρελθόν. Ο συγχρονισμός με τις διεθνείς αγορές οδηγεί άμεσα στην αναμέτρηση με την περιοχή 890-900 μονάδων που αποτελούν την εγγύτερη περιοχή στήριξης. Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις ενόσω οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος θα ασκούν την επιρροή τους.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν πτωτική εικόνα σήμερα Τετάρτη 4/5 παρά την ανοδική συνεδρίαση της Wall Street, μετά από ανοδικά κλεισίματα στην Ευρώπη, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής νευρικότητας, καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και ανησυχούν οι διαφαινόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν κλειστός
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,08%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,24% χαμηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,39%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας ήταν σε αργία
Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,45% και ήταν στις 553,62 μονάδες