Skip to main content

 Κέρδη – μαμούθ για τη Γαλλική αμυντική βιομηχανία

Φωτ. αρχείου

 Η Γαλλία προμηθεύει στοιχεία πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία,εδώ και εβδομάδες. Το αποκάλυψε  ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν επιπόλαια σε συνέντευξή του σε μια περιφερειακή εφημερίδα .

«Η Γαλλική αμυντική βιομηχανία κατόρθωσε να ενισχύσει την εικόνα της με τον πόλεμο της Ουκρανίας», γράφει η «Le Monde». Προηγουμένως η εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας δεν πήραν και τόσο δημοφιλής στον πληθυσμό, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Οι Γάλλοι πολιτικοί επαινούν συνεχώς την εγχώρια στρατιωτική τεχνολογία. Κάθε εξαγωγή γιορτάζεται ως οικονομική επιτυχία, όπως η εξαγωγή τρακτέρ ή πολυτελών αρωμάτων. Οι ειδήσεις είναι γεμάτες από αναφορές πολιτικών – αλλά και πολιτών – που αγανακτούν για χαμένες αμυντικές συμφωνίες.

Όταν η Αυστραλία ακύρωσε ένα συμβόλαιο για 12 γαλλικά υποβρύχια το περασμένο φθινόπωρο, Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν δημόσια την οργή τους.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο

Σύμφωνα με το Σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ πωλούν περισσότερα άρματα μάχης, πυραύλους και στρατιωτικά αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία έχει πλέον ξεπεράσει και τη Ρωσία. Οι  εξαγωγές όπλων σήμερα είναι αυξημένες κατά  72% ,από το 2019.

«Ο γαλλικός στρατός έχει επωφεληθεί από τη ζήτηση στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ινδία», λέει ο Ντιέγκο Λόπες Ντα Σίλβα, ερευνητής στο ινστιτούτο SIPRI. Σύμφωνα με το SIPRI, η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση στις εξαγωγές όπλων, με συνολική  αξία περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Με απλά λόγια,«η Γερμανία πουλά τέσσερις φορές λιγότερα όπλα  από τη Γαλλία», γράφει η Die Zeit.

 «Μια μυθική χρονιά» ήταν ο τίτλος των Γαλλικών επιχειρηματικών εφημερίδων για τις στρατιωτικές συμφωνίες της Γαλλίας το 2021,αξίας 28 δισ. ευρώ. Μια «μεγάλη επιτυχία» που «σπάει προηγούμενα ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα La Tribune.
 «Από το 2010, η Γαλλία αντισταθμίζει τα οικονομικά της προβλήματα με υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και ολοένα μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε αυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να πουλήσει τα όπλα της», λέει ο οικονομολόγος Κλοντ Σερφατί. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα αυξάνεται εδώ και πέντε χρόνια και μέχρι το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 40 δισ. ευρώ. «Η Γαλλία πρέπει να μπορεί να παρέμβει όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά της», τονίζει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
 

Τελευταία στον διεθνή «Δείκτη Ειρήνης»,

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος βγήκε νικητής από τις εκλογές, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του συνέβαλε στην πώληση στο εξωτερικό 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, πέντε νέα πυρηνικών υποβρυχίων και 1.250 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στον διεθνή «Δείκτη Ειρήνης», που μετρά τη στρατιωτικοποίηση, τις εξαγωγές όπλων και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, η Γαλλία έρχεται συνήθως στην τελευταία θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
 Σε αυτή τη χαμηλή κατάταξη συνέβαλαν και τα πυρηνικά όπλα, τα οποία διαθέτει πλέον η Γαλλία ως μόνη χώρα στην ΕΕ μετά το Brexit.

 Η Γαλλία θέλει να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών της κεφαλών έως το 2023.

Έξι υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους σταθμεύουν στη Μπρεστ ,στη δυτική Γαλλία και αεροπλάνα που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα , μπορούν να απονηωθούν από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ. «Η ατομική βόμβα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της γαλλικής αμυντικής στρατηγικής μας», λέει η υπουργός Παρλί. Με την ύπαρξή της και μόνο, συμβάλλει «στην ασφάλεια του Ατλαντικού και στην ασφάλεια της Ευρώπης», υποστηρίζει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας.