Skip to main content

Ρευστότητα με κεφάλαια κίνησης έως 200.000 ευρώ σε μηχανικούς

Από την έντυπη έκδοση

Δυνατότητα λήψης ρευστότητας έχουν έως τις 30/6/2022 οι μηχανικοί, μελετητές και κατασκευαστές που έχουν αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.

Η χρηματοδότηση αφορά τη λήψη δανείου κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 200.000 ευρώ με εγγύηση στο 80% και παρέχεται
μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας που σύστησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημoσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

Τα δάνεια χορηγούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα από τις τράπεζες που έχουν συνάψει σύμβαση προσχώρησης στο Ταμείο, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ (συμμετοχή Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημoσίων Έργων και τραπεζική μόχλευση).

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών, αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αιτήσεις χρηματοδότησης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλλει -αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr.

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση επιλέγει στο αίτημά της ένα από τα εννέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου) από το οποίο επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

Στη συνέχεια η επιχείρηση υποβάλλει το αίτημα χρηματοδότησης στην τράπεζα της επιλογής της, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το Ταμείο.

Όροι και προϋποθέσεις

Δικαίωμα λήψης δανείου κεφαλαίου κίνησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους με ΚΑΔ 41, 42, 43, 71.1, 71.2, 72.1.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι επιχειρήσεις πρέπει να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι τραπεζικά ενήμερες.

Δηλαδή, θα πρέπει να έχουν οφειλή που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες κατά την ημερομηνία της αίτησης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα πρέπει υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μικρότερο:
– δύο φορές επί του ετήσιου μισθολογικού κόστους 2019, ή
– το 25% του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019.

Επισημαίνεται ότι για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις το ύψος του δανείου μπορεί να ανέλθει στο 100% των αναγκών ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες ωστόσο πρέπει να τεκμηριώνονται.

Η σύμβαση δανειοδότησης δεν επιτρέπει την αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ή πιστωτικών γραμμών, τη χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η μέγιστη διάρκεια του δανείου και κατά προέκταση της εγγύησης που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι 60 μήνες (5 έτη), συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.