Skip to main content

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Μείωση του βασικού επιτοκίου, εφιαλτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 14% από 17%, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνακόλουθων δυτικών κυρώσεων, η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται μια απότομη συρρίκνωση της οικονομίας και τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται στα ύψη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν διψήφια συρρίκνωση για την οικονομία και πληθωρισμό άνω του 20% το 2022.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία έφτασε στο 17,6% στις 22 Απριλίου και η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ 18% και 23% φέτος, πριν επιβραδυνθεί μεταξύ 5% και 7% το 2023 και επιστρέψει στο στόχο της για 4% το 2024.

Η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε έκτακτη αύξηση του βασικού επιτοκίου από 9,5% σε 20% τον Φεβρουάριο, ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το βυθισμένο νόμισμα σε ρούβλι. Ωστόσο, με το ρούβλι να επιστρέφει τώρα στα προπολεμικά επίπεδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφουν την προσοχή τους στην επαναβαθμονόμηση της οικονομίας σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων από τις διεθνείς δυνάμεις.

«Το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία δημιουργεί προκλήσεις και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Καθώς οι κίνδυνοι τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν αυξάνονται πλέον, οι συνθήκες επέτρεψαν τη μείωση των βασικών επιτοκίων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση την Παρασκευή.

«Τα πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία υποδεικνύουν επιβράδυνση των σημερινών ρυθμών αύξησης των τιμών λόγω της ενίσχυσης του ρουβλίου και της ψύξης της καταναλωτικής δραστηριότητας».

Η τράπεζα είπε ότι οι προοπτικές της για τον πληθωρισμό πρόκειται να επηρεαστούν από το μέλλον των εισαγωγών και των εξαγωγών της, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς κυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι «θα λάβει υπόψη την ανάγκη για διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και θα διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο το 2024».

naftemporiki.gr