Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στην Αθήνα – Τα εταιρικά κέρδη στο επίκεντρο στην Ευρώπη

Στάση αναμονής επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με οριακές μεταβολές στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις 925 μονάδες, και την αβεβαιότητα στο μέτωπο της Ουκρανίας και των ανατιμήσεων να παραμένει.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, ανοδικά επιχειρούν Alpha Bank και Εθνική +0,8%, ήπια κέρη καταγράφει η Eurobank, ενώ η Πειραιώς ήπια υποχωρεί στο -0,20%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, ενώ απώλειες σημειώνει η Jumbo.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά μόνο, στο 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο. Ωστόσο στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης εκτινάχθηκε στα νέα υψηλά του 9,4%. Είναι ο 6ος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ και ενισχύει τους φόβους ότι ο γενικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ θα είναι σε διψήφιο ποσοστό.

Η πλήρης απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πλέον δυνατή αφού το Βερολίνο άλλαξε αυτή την εβδομάδα τη στάση του σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η ανατροπή από τη Γερμανία – που ως γνωστό έβαζε εμπόδια στο ενδεχόμενο εμπάργκο, φαίνεται να έρχεται μετά τη συμφωνία του Βερολίνου με την Πολωνία για εισαγωγή πετρελαίου μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ στη Βαλτική Θάλασσα. Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του Βερολίνου δήλωσαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς  ότι η χώρα δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή εμπάργκο αρκεί να της δοθεί χρόνος.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι μετοχές έλαβαν ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, αλλά παραμένουν σε τροχιά για έναν αρνητικό μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σκαρφαλώνουν 1,8% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 0,5%. Ο δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί λίγο περισσότερο από 1% για τον μήνα, καθώς οι επενδυτές περιηγούνται την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Απριλίου. Στη Φρανκφούρτη κέρδη 1% σημειώνει ο DAX, ενώ στο +0,17% κινείται ο FTSE στο Λονδίνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν ελαφρώς χαμηλότερο άνοιγμα την Παρασκευή στις αρχές των προσυνεδριακών συναλλαγών, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq να υποχωρούν μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Amazon και της Apple.

Αντιθέτως, αύξηση 60% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της AstraZeneca, ενισχυμένες από τη ζήτηση για το εμβόλιο κατά του Covid-19 και τα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες που απέκτησε ως μέρος της εξαγοράς της Alexion.

naftemporiki.gr