Πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα η Ινδονησία, η μεγαλύτερη παραγωγός του προϊόντος αυτού παγκοσμίως, εξέλιξη που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την αγορά φυτικών ελαίων.
Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού στην εσωτερική της αγορά και οι αρχές ανησυχούν ότι αυτό θα οξύνει την κοινωνική αναταραχή. Το βράδυ της Τετάρτης οι αρχές της Ινδονησίας διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά τοσο το ακατέργαστο όσο και το επεξεργασμένο φοινικέλαιου. «Το διάταγμα του υπουργείου Εμπορίου αφορά όλα τα προϊόντα», περιλαμβανομένου του ακατέργαστου φοινικέλαιου, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Οικονομία Ερλάνγκα Χαρτάτο χθες το βράδυ.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε υπογραμμίσει χθες το βράδυ ότι ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα». «Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου είναι ειρωνικό (η Ινδονησία) να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί μαγειρικό λάδι», παραδέχθηκε, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν.
Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών. Η Τζακάρτα σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές όταν η τιμή του μαγειρικού λαδιού θα έχει πέσει και πάλι στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς) στη χώρα, αφού τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε άνοδο κατά 70%.
Από την αρχή του έτους παρατηρούνται στην Ινδονησία προβλήματα στον ανεφοδιασμό φοινικέλαιου, το οποίο στη χώρα χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λάδι. Πολλοί Ινδονήσιοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές έξω από κέντρα τα οποία διανέμουν επιδοτούμενο φοινικέλαιο. Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την άνοδο των τιμών των τροφίμων συνέβαλε και στη μείωση της δημοτικότητας του Ουιντόντο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.
Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την Ε.Ε. και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν. Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως καλλυντικά, αλλά και τροφίμων. Οι τιμές των βρώσιμων ελαίων έφτασαν ήδη σε ιστορικά υψηλές τιμές τον Μάρτιο λόγω του ανεπαρκούς εφοδιασμού παγκοσμίως εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικές εξαγωγούς ηλιέλαιου.