Skip to main content

Δεν έκανε «Ανάσταση» η αγορά της Θεσσαλονίκης

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ως ένα από τα χειρότερα Πάσχα περνά στην ιστορία το φετινό για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, παρά την κανονική λειτουργία της αγοράς, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΉ ήταν η κίνηση μάλιστα όχι μόνο στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, αλλά ακόμη και στα τρόφιμα.

«Χειρότερα δεν γινόταν» τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Δεν είχε δουλειά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να προβεί σε αγορές μετά τους λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης κ.ο.κ. και όσοι πάλι
μπορούσαν έφυγαν για να περάσουν Πάσχα στο χωριό ή στα εξοχικά τους ή για εκδρομές. Οι άνω των 30, που έχουν οικονομικές υποχρεώσεις, δεν κατέβηκαν στην αγορά. Μόνο κάποιοι νέοι που ξόδεψαν το χαρτζιλίκι τους ή το 50άρικο από τη γιαγιά, πέρα
από τα παραδοσιακά δώρα για τα βαφτιστήρια, αλλά και αυτά έγιναν με μεγαλύτερη φειδώ από άλλες χρονιές». Πρόσθετο λόγο
συγκράτησης του κόσμου από τις αγορές εκτιμάται ότι αποτελεί επίσης η επικείμενη έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων στις 3 Μαΐου – 15 Μαΐου.

Σύμφωνα, δε, με καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς η αγοραστική κίνηση το φετινό Πάσχα ήταν πεσμένη στο επίπεδο του 50% σε σύγκριση με το 2019. Η κατάσταση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, έχει εξελιχθεί σε δραματική για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από πλευράς πολιτείας και μέριμνα για να μπορέσουν να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς είναι στο «κόκκινο» στον Τειρεσία, υπάρχει φόβος για μαζικά λουκέτα πανελλαδικά, που θα οδηγήσουν στην ανεργία μέχρι και 500.000 κόσμο (αυτοαπασχολούμενους και υπαλλήλους). Ήδη, όπως προσθέτει ο πρόε- δρος του ΕΣΘ, παντού κλείνουν καθημερινά μαγαζιά με πολυετή εμπορική δραστηριότητα και στη θέση τους ανοίγουν take away. Βασικά ζητούμενα για τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν, επίσης, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, οι 120 δόσεις για όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Μικρότερο «καλάθι»
Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο πολλοί ήταν μεν οι Θεσσαλονικείς που έσπευσαν στο Καπάνι για να εκμεταλλευτούν τις καλύτερες τιμές των τελευταίων ημερών και ωρών πριν από την Ανάσταση, αλλά συνολικά η κίνηση στην κεντρική παραδοσιακή αγορά τροφίμων της πόλης ήταν υποτονική σε σύγκριση με το 2019 (τελευταίο Πάσχα προ πανδημίας Covid-19). Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, αναφέρει ότι οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια όλης της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν μειωμένες σε σύγκριση τόσο με το 2019 όσο και με τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας κατά τις οποίες ο κόσμος παρέμεινε στα σπίτια του και
κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά των εμπόρων, διότι έμειναν μεγάλες ποσότητες οπωρολαχανικών αδιάθετες, που μέχρι να ξανανοίξει η ΚΑΘ θα έχουν αλλοιωθεί και θα πρέπει να πεταχτούν.

Ζητούν στήριξη
Μεγαλύτερη και έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία ζητούν, στο μεταξύ, έπειτα από κοινή τους συνεδρίαση 15 τοπικοί-περιφερειακοί Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Επαγγελματικών και Εμπόρων από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
(από τη Θέρμη, την Καλαμαριά, τη Μίκρα, τα Βασιλικά, τον Δήμο Ανθεμούντα, τον Λαγκαδά, τη Σίνδο, το Ωραιόκαστρο, τους Αμπελοκήπους-Μενεμένη και τον Εύοσμο-Κορδελιό Θεσσαλονίκης, από το Κιλκίς, τα Βρασνά, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής).

Κύριες προτάσεις-αιτήματά τους είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ειδικό ευνοϊκό καθεστώς για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σύνορα με χώρες όπου οι τιμές καυσίμων είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως επίσης και η επαναπροκήρυξη της δράσης των Open Malls για να στηριχτούν τοπικές αγορές.