Skip to main content

Ιταλία: Μετράει οικονομικές πληγές του ιού- Ζητεί «ευελιξία» από την Ε.Ε.

Η Ιταλία δίνει μάχη να συγκρατήσει την μετάδοση του Covid-19 που φαίνεται να «ξέφυγε» από νοσοκομείο, το οποίο δεν τήρησε πλήρως το πρωτόκολλο. Πέρα από τις υγειονομικές υπηρεσίες όμως σε συναγερμό βρίσκεται και το οικονομικό επιτελείο της χώρας, αφού τα μέτρα στο Βορρά στοιχίζουν ήδη τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ ημερησίως. Η Ρώμη στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται στήριξη στη μορφή περισσότερης δημοσιονομικής «ευελιξίας». Και πιθανότατα θα την έχει.  

«Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού σε μια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης» σχολίασε η υφυπουργός Οικονομικών Λάουρα Καστέλι, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι «πολύ ισχυρός».

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί. «Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», εξήγησε μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία. 

Ο κλάδος του τουρισμού, που καλύπτει περίπου το 13% του ιταλικού ΑΕΠ, φοβάται βουτιά στις κρατήσεις, ενώ πολλοί ακόμη τομείς επηρεάζονται ήδη αισθητά, καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο καθεδρικός του Μιλάνου και αρκετά ιστορικά μνημεία μένουν κλειστά για τους επισκέπτες, ενώ και το καρναβάλι της Βενετίας ολοκληρώθηκε νωρίτερα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters