Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Χαμηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρωτογενές έλλειμα της Γενικής Κυβέρνησης (κατά ΕSA) πέρυσι διαμορφώθηκε στο 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022. Θα μπορούσε έτσι να ανοίξει τον δρόμο για “λελογισμένη” πρόσθετη ενίσχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές διαμορφώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στα 353,3 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη επίδοση, αν και είχε υπολογιστεί το τελευταίο διάστημα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποτελεί ένα πιο ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για φέτος, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις παραμένουν λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή.
Επιπλέον, βοηθά την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού για φέτος σε χαμηλότερα ελλείμματα στο ύψος του 2% αλλά και να καθορίζει το πλέγμα μέτρων που εξετάζει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Όσον αφορά το χρέος, μετά από μία διετία ανοδικής πορείας, η περαιτέρω αποκλιμάκωση συμβάλλει και στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Επίσης, εκπέμπει ένα σήμα αξιοπιστίας, δεδομένης και την ανοδικής πορείας των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 193,3% από 197,1% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022.
Οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται αυξημένες στα 103,9 δισ. ευρώ από 99 δισ. ευρώ το 2020. Ανοδική πορεία κατέγραψαν κα τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης τα οποία το 2021 διαμορφώθηκαν στα 90,3 δισ. ευρώ από 82,2 δισ. ευρώ το 2020.