Skip to main content

Αυξημένο έως 19,2% το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι – Ποια προϊόντα έχουν πάρει «φωτιά»

Αυξημένο από 13,1% έως 19,2% θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στα βασικά τρόφιμα, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ), το οποίο προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά, το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ.

Οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων σφίγγουν τον κλοιό για τα νοικοκυριά και την αγορά.

Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι πολύ διογκωμένο, ενώ οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμη και σχέση με το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο, η τιμή του αρνιού παρουσιάζει φέτος αύξηση 38,3% σε σχέση με το Πάσχα του 2021, ενώ το κόστος για το κατσίκι έχει ανέβει κατά 32,2%. Η τιμή του κοτόπουλου είναι φέτος ακριβότερη κατά 24,6%.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφουν: η μουστάρδα (+63,1%), τα καρότα (+21,4%), το λάχανο (+20,0%), οι μπύρες (+17,5%) και τα βαμμένα αυγά (+16,6%).

Διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων στους Πίνακες είναι ενδεικτικές, καθώς όπως σημειώνει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η έμφαση έχει δοθεί στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς

naftemporiki.gr