Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Λαχτάρα για τον ελληνικό ήλιο

«Πολλά ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά θα έχουν σχεδόν 100% πληρότητα το καλοκαίρι»,γράφει η γερμανική Tagesschau, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, τονίζοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους τουρίστες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στα δύο ξενοδοχεία του Νίκου Μπούχου στην Καλλιθέα της Ρόδου. Το νησί, ιδιαίτερα δημοφιλές στους Γερμανούς. «Οι λίστες με τις προκρατήσεις αυτή τη στιγμή ξεχειλίζουν», λέει ο Έλληνας ξενοδόχος. «Οι άνθρωποι λαχταρούν να κάνουν λίγες διακοπές μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι φαίνεται ότι ανυπομονούν να ξεφύγουν.»

Η επιθυμία  για διακοπές μετά το προσδοκώμενο τέλος της πανδημίας, κάνει τον τουρισμό να ανθεί στην Ελλάδα. Στην Αθήνα -σε αντίθεση με το παρελθόν- ο τουρισμός της πόλης ήδη ανθεί τις τελευταίες εβδομάδες του χειμώνα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται μακρινός. Η Τζένη, ιδιοκτήτρια ενός καφέ στη νυχτερινή ζωή της Πλάκας, μένει έκπληκτη . «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες εδώ», λέει. «Εκτός από τους Έλληνες, υπάρχουν ήδη πολλοί ξένοι εδώ στην Πλάκα. Πολλοί, απίστευτα πολλοί!»

Η Τζένη λέει ότι αυτή τη στιγμή κάνει σχεδόν καλύτερες δουλειές από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η TUI αισιοδοξεί

Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI αναμένει επίσης να φέρει περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα φέτος από ό,τι το 2019, έτος ρεκόρ πριν από την Covid. Ανάλογες και οι εκτιμήσεις από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Easyjet, η οποία προσφέρει μισό εκατομμύριο περισσότερες θέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας ,σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την κρίση. Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι περιζήτητες και υπάρχει αισιοδοξία στον Σύνδεσμο Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων. «Υπάρχει πράγματι μεγάλη διάθεση για ταξίδια φέτος, η οποία είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την κακή περσινή και την καταστροφική προπέρσινη », λέει ο Πρόεδρος, Λύσανδρος Τσιλίδης. «Δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε την κορυφαία χρονιά του 2019. Θα χρειαζόμασταν πραγματικά υψηλότερες ξενοδοχειακές δυνατότητες για αυτό, προκειμένου να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους ανθρώπους», προσθέτει.

Κάτι τέτοιο θα ήταν επιτυχία για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας μετά τα  χρόνια του Covid – και καλά νέα για την οικονομία της χώρας. Γιατί καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Κάθε πέμπτο ευρώ στη χώρα κερδίζεται στον τουρισμό και κάθε πέμπτη θέση εργασίας εξαρτάται από αυτόν. Ο ξενοδόχος Νίκος Μπούχος  πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό το καλοκαίρι ενα κορυφαίο αποτέλεσμα, τουλάχιστον στη Ρόδο, παρά την κρίση στην Ουκρανία. «Ναι, έτσι φαίνεται», λέει. «Μετά από δύο χρόνια, πιθανότατα θα μπορέσουμε επιτέλους να ανοίξουμε στα μέσα Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Έχουμε μόνο λίγες άδειες κλίνες για το καλοκαίρι και η ζήτηση αυτή τη στιγμή αυξάνεται κατακόρυφα.»

Οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες, λέει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, πιέζουν να παραταθεί η σεζόν για να φέρουν ακόμη περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα.

Στη γαστρονομία πάντως, που δεν ζει μόνο από τον τουρισμό, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο καλά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τέσσερις στις δέκα εταιρείες απειλούνται με λουκέτο.