Skip to main content

Τουρκία: Αξιοποιούνται και οι υπηρεσίες για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Τον κλάδο των υπηρεσιών πρόσθεσε η Τουρκία στη λίστα των δραστηριοτήτων που πρέπει να ανταλλάσουν τα σκληρά τους νομίσματα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, οι τράπεζες πρέπει τώρα να μετατρέπουν το 40% του συναλλάγματος που κερδίζουν και επαναπατρίζουν οι Τούρκοι από την παροχή υπηρεσιών (τουρισμός, υγειονομική περίθαλψη, κατασκευές).

Μέχρι σήμερα ο κανόνας αφορούσε μόνο τα κέρδη από τις εξαγωγές. Ενώ οι εξαγωγείς υποχρεούνται να μετατρέψουν τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα, ο επαναπατρισμός των εσόδων από τον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι προαιρετικός.

Η ανακοίνωση ήρθε αμέσως μετά την αύξηση του ποσοστού για τα εξαγωγικά κέρδη στο 40%, από 25%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες πολιτικές εκτός από την αύξηση των επιτοκίων για να μπορέσει να διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα εν μέσω πληθωρισμού άνω του 60%. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν στα 67,7 δισ. δολάρια από το ανώτατο επίπεδο των 87,9 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η νομισματική αρχή.

naftemporiki.gr