Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλάνητη θα μπορούσε να αγοράσει οτιδήποτε θελήσει η ψυχή του. Ή μήπως όχι; Ο Έλον Μασκ δεν έκρυψε ποτέ πόσο αγαπά (και ενίοτε αγαπά να μισεί) το Twitter. Μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για άμεση ενημέρωση, σχολιασμό, viral memes ή και σοβαρές παρεμβάσεις. Ένα πανίσχυρο εργαλείο επιρροής, που όμως κατά τον Μασκ «έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης» ειδικά στο μέτωπο της ελευθερίας του λόγου.
Και αφού είδε λοιπόν ότι με το μερίδιο του 9,2% που πρόσφατα εξαγόρασε δεν μπορούσε εύκολα να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει, αποφάσισε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Μπορεί όμως πραγματικά να το κάνει; Θα έλεγε κανείς ότι για έναν επιχειρηματία με περιουσία άνω των 260 δισ. δολαρίων (στα χαρτιά) η προσφορά των 43 δισ. δολαρίων σε μετρητά είναι απολύτως εφικτή να υλοποιηθεί. Αλλά το τι πόσο αποτιμάται ο πλούτος ενός δισεκατομμυριούχου δεν είναι το ίδιο με το πόσο ρευστό μπορεί άμεα να διαθέσει για ένα deal. Αυτό είναι το ένα εμπόδιο. Το άλλο εμπόδιο βεβαίως έχει να κάνει με την αποδοχή εκ μέρους του ίδιου του Twitter.
Οι μέτοχοι του μέσου δεν έχουν εντυπωσιαστεί με την προσφορά και η διοίκηση δεν τη βλέπει καθόλου θετικά, αν και δεσμεύτηκε να την εξετάσει. «Η εκκεντρικότητα που τον βοήθησε να γίνει δισεκατομμυριούχος ίσως να αποδειχθεί το μεγάλο μειονέκτημά του στα μάτια του διοικητικού συμβουλίου του Twitter και εκείνων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση» σχολιάζει η Wall Street Journal. Ο ίδιος ο Μασκ άλλωστε παραδέχθηκε σε εκδήλωση TED Talk ότι δεν είναι σίγουρος αν θα καταφέρει, αν και διαβεβαίωσε πως έχει επαρκές ενεργητικό για κάτι τέτοιο.
Πού θα μπορούσε να βρει τα χρήματα
Βγάζει από την «τσέπη» του: Ο Μασκ προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και όχι με ανταλλαγή μετοχών. Αποτιμά έτσι το 100% του Twitter στα 43 δσι. δολάρια και από τη στιγμή που έχει ήδη μερίδιο περίπου 9% θα χρειαστεί, όπως υπολογίζει η Moody’s, να βρει ρευστό ύψους 36 δισ. δολαρίων. Η περιουσία των 260 δισ. δολαρίων που έχει όμως είναι στο μεγαλύτερο μέρος της «κλειδωμένη» στα μερίδιά του στις Tesla και SpaceX και όχι σε εύκολα ρευστοποιήσιμο ενεργητικό. Αν θελήσει να προχωρήσει στην εξαγορά με δικά του χρήματα θα πρέπει να πουλήσει σημαντικά μερίδια της μίας ή και των δύο εταιρειών. Αυτό θα περιόριζε τον ελεγχό του επί της στρατηγικής τους, αλλά και θα σήμαινε βαρύτατο λογαριασμό στην εφορία.
Τραπεζικό Δάνειο: Μία αλλη επιλογή είναι να πάρει δάνειο με εχέγγυο το μερίδιό του στην Tesla. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιτρέπει στα στελέχη της να δανειστούν έως και το 25% της αξίας των μετοχικών μεριδίων τους. Το μερίδιο του Μασκ υπολογίζεται σε 176 δισ. δολάρια κάτι που θεωρητικά του επιτρέπει να δανειστεί 36 δισ. δολάρια. Αλλά έως τα τέλη του Αυγούστου, είχε ήδη βάλει ως εγγύηση 88 εκατ. μετοχές για προσωπικά δάνεια. Επιπλέον δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν μία τράπεζα θα του έδινε δάνειο εξασφαλισμένο αποκλειστικά με μία μετοχή – και μάλιστα τόσο απρόβλεπτη στις διακυμάνσεις της όσο αυτή της Tesla. Μόνο από τα μέσα Φεβρουαρίου η μετοχή της Tesla έχει πιάσει το υψηλό των 1.145 δολάριων, αλλά και το χαμηλό των 764 δολαρίων. Η μεταβλητότητά της την καθιστά ριψοκίνδυνο ενέχυρο. Ο Έλον Μασκ άλλωστε έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με μία από τις «βαθύτερες τσέπες» της Wall Street- τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον. Η JPMorgan πέρυσι μήνυσε τον Μασκ.
«Βοήθεια» φίλων: Δεν έχει μόνο εχθρούς, αλλά και πανίσχυρους φίλους ο οραματιστής επιχειρηματίας. Θα μπορούσε λοιπόν να συγκεντρώσει ενδεχομένως μία ομάδα private equity επενδυτών που θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση με ομόλογα και μετοχές. Τα private equity «κάθονται» σε τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι ίσως η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον Μασκ.
Πιο «μεγάλο» και από το Διάστημα
Ο Έλον Μασκ έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επίτευξη στόχων που φαίνεται να πηγαίνουν κόντρα στις πιθανότητες. Από το να μεταμορφώσει πλήρως την αγορά αυτοκινήτου έως το να καταστήσει “οικονομικά προσιτά” τα ταξίδια στο διάστημα και κάποια στιγμή δυνατό τον εποικισμό σε έναν άλλο πλανήτη.
Το να αποκτήσει όμως τον πλήρη έλεγχο μίας πλατφόρμας όπως είναι το Twitter θα είναι κάτι που ίσως να έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικο- κοινωνικό αντίκτυπο από όλα τα παραπάνω, θα ήταν πιο “μεγάλο” και από τις διαστημικές του φιλοδοξίες και ας το κάνει στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Είναι ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη θα μπορούσε να γίνει και εκείνος με τη μεγαλύτερη επιρροή.