Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Πανευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σοκ και οξεία ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, μπορεί να προκαλέσει μια διακοπή των ρωσικών ενεργειακών ροών προς τη Δύση.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου θα κόστιζε άμεσα μόνο στη Γερμανία 220 δισ. ευρώ: Σ’ αυτό το ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, υπολογίζουν τη ζημιά από μια διακοπή των ρωσικών ροών για φέτος και για το 2023 τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (RWI, DIW, Ifo, IfW και IWH).
Η εκτίμηση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται σε έκθεση των ινστιτούτων που έχει δοθεί στην κυβέρνηση Σολτς, σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ακαριαία και οξεία ύφεση. «Εάν διακοπούν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί οξεία ύφεση», προειδοποίησε ο Στέφαν Κουτς, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου IfW του Κιέλου.
Ήδη, και χωρίς να έχουν διαταραχθεί προσώρας οι ρωσικές ροές, τα πέντε ινστιτούτα υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
2,7% ανάπτυξη
Η νέα πρόβλεψη δίνει τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας για το 2022 στο 2,7% για φέτος και 3,1% για το 2023, έναντι προη- γούμενων εκτιμήσεων για 4,8% και 3,1% αντίστοιχα.
Τα ινστιτούτα προβλέπουν επίσης για φέτος μέσο πληθωρισμό 6,1%, που αποτελεί υψηλό 40ετίας, ενώ προειδοποιούν ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 7,3% και σε ιστορικό ρεκόρ για τη
μεταπολεμική Γερμανία.
Η Γερμανία, η οποία εισάγει περίπου το 50% των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και το 35% των προμηθειών της σε πετρέλαιο
από τη Ρωσία, θέτει μέχρι στιγμής κάθετο βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση για ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επαναβεβαίωσε τον στόχο της ενεργειακής απεξάρτησης, μεσοπρόθεσμα, από τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις τεράστιες νέες προκλήσεις που έχει ανοίξει η κρίση: «Ο κόσμος μας», δήλωσε, «δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Χρειαζόμαστε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες εφοδιαστικές αλυσίδες και νέες εμπορικές σχέσεις».
Οι διεθνείς οίκοι, ωστόσο, προειδοποιούν πως οι απειλές για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία δεν τελειώνουν σε μια ενδεχόμενη διακοπή των ενεργειακών προμηθειών. Η S&P Global προειδοποίησε χθες ότι μια ενδεχόμενη ρήξη στις εμπορικές σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας θα κλονίσει όλη την Ευρώπη προκαλώντας «χρηματοοικονομικό σοκ».
«Η ρήξη δεν θα επέλθει μόνον εάν σταματήσει η Γερμανία να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο ή εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Η διατάραξη άλλων ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη, όπως τα μέταλλα, θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο», τόνισε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Πολ Γκρούνβαλντ. «Μια ρήξη μεγάλης έντασης θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στο γερμανικό βιομηχανικό οικοδόμημα, και αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση και χαμηλότερη εμπιστοσύνη. Τότε θα βρισκόμασταν ενώπιον χρηματοοικονομικού σοκ» πρόσθεσε ο Γκρούνβαλντ.
Το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας έκανε άλμα το 2021, με την αξία των συναλλαγών των δύο χωρών να αυξάνεται κατά
34,1%, στα 59,8 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Γερμανίας από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν κατά 54,2% και οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 15,4%.